2019-07-23

All that motorsports

12834541_10208833542218191_1616441867_nAz elmúlt napokban sikerült elérnem Barth Júliát, akit többek között arról is ismerhettek, hogy  ő alkotja Michelisz Norbi sisakját. Akinek így nem derengene.. BARTH DESIGN!!!
Pár kérdést tettem fel neki, melyekre szívesen válaszolt.

 

 

Hogyan kezdődött ez az egész? Honnan jött az ötlet, hogy ezzel foglalkozz?

Kb. 10 éves lehettem, amikor megragadott a Formula 1 világa. Addig is szerettem az autókat, de inkább a zárt karosszériák felé húztam, azonban egy nyári vasárnap délután – életem első F1-es futamát látva – minden megváltozott. Ha jól emlékszem, éppen a monacoi versenyt közvetítette a TV, ahol „egy piros sisakos, piros autós versenyző” hihetetlen teljesítményt nyújtott. Aztán nem kellett sok, hogy a sisakokra is nagyobb figyelmem irányuljon: érdekelt, ki miért viseli éppen azt a színkombinációt és designt. Nem sokkal később, mikor állandó internetelérés állt rendelkezésemre, tagja lettem egy online szimulátor közösségnek. Bár maga a vezetés sem állt távol tőlem, de sokkal jobban érdekelt a módosítgatás: sisakok, autók, versenypályák grafikáinak frissítése – innen pedig már csak egy lépés vezetett a saját mintákhoz. Valahogy így kezdődött el a szenvedély, egyre többen érkeztek megkeresésekkel, hogy nekik is készítsek egyedi sisakgrafikát, én pedig örömmel vettem ezeket a felkéréseket. A végleges elhatározás azonban nem születhetett volna meg, ha Magyarországon nincs egy olyan profi festő, aki az általam készített terveket a valóságban is kivitelezni tudja. Ekkor ismerkedtem meg Mike Tamással, akinek a neve egészen biztosan sokaknak ismerős. Nagynevű magyar és külföldi pilóták sisaktervezője és festője ő. Szerencsére nagyon nyitott és segítőkész volt, és így nem maradt előttem akadály, hogy belevágjak a vállalkozásba.

12825594_10208833484496748_260651157_n

 

 

Mennyire volt nehéz elindítani a vállalkozást?

Azért volt nehéz, mert sajnos körülöttem senki nem volt olyan, aki utat mutathatott volna. Magamnak kellett mindennek utánajárnom – amit persze nagy lelkesedéssel tettem, de mégiscsak egy idegen világba csöppentem. A kezdeti lépések nehezek voltak, de aztán ahogy beletanultam a dolgokba, megismerkedtem egy vállalkozás napi ügyvitelének menetével, minden helyre került.

12833478_10208833480056637_1914502450_n

Mi volt az első munkád, és hogyan kaptad? 

Az egyik legelső lépés az úton egy saját honlap megalkotása volt. Sok időt, energiát fektettem abba, hogy mind látványilag, mind tartalmilag egy megnyerő weboldalt hozzak össze. Mivel nem csak autókat és sisakokat, de honlapok grafikai megjelenését is szívesen csinálom, ezért szerencsére mindent a saját elképzeléseim szerint tudtam megalkotni. Miután a honlap elkészült, nem telt el sok idő, és érkeztek felkérések – elsősorban utcai motorosok kerestek meg, motorhoz passzoló sisak készítése céljából. Az első munkáim is nekik készültek.

10344864_10208833485416771_623262211_n

Hogyan kerültél kapcsolatba Zengőékkel és Norbival?

Az imént említett Mike Tamás barátom által. Ő már a korábbi években is tervezett és festett bukósisakokat Norbinak és a Zengő csapatnak. (Sőt, nem is csak sisakokat, hanem egyéb, egyedi versenyfelszereléseket is.) Azóta is hálás vagyok neki, hogy bevont engem ebbe a munkába, és lehetőségünk volt együtt megtervezni Norbi soron következő sisakjait.

 

Mennyire nehéz nekik megfelelni?

Nem is úgy fogalmaznék, hogy nekik kell megfelelni, hanem sok olyan tényezőnek, amik már egy magasabb színvonalat jeleznek a motorsport világában. Számomra ezek mind lehetőséget nyújtanak a fejlődésre, és hálás vagyok azért, hogy alkalmam van megtapasztalni mindezt. Mindig igyekszem, igyekszünk a legjobbunkat adni, és 100%-osan alkalmazkodni azokhoz az elvárásokhoz, amik egy világbajnoki sorozatban szereplő pilóta sisakjának megtervezésekor felmerülnek.

 

Egy adott megrendeléshez mennyi terv és vázlat készül?

Ezt legfőképp a megrendelő elvárása határozza meg. Van, aki olyan konkrét elképzelésekkel és leírásokkal keres meg, hogy nincs igazán szükség vázlatra, egyből nekikezdhetek a 3D-s tervezésnek. Aki még nem annyira biztos a dolgában, annak szoktam mutatni párat a korábbi munkáimból, és ez alapján eldöntheti az illető, hogy például mennyire szeretne modern, színes, komplex sisakot, vagy éppen ezeknek az ellenkezője felé induljunk el inkább.

 

Mennyire nehéz magadban tartani az új designt, híreket, mivel gondolom ezekről hamarabb értesülsz, mint a rajongók és a média?

Igen, ez valóban nehéz, de egyben kiváltságos feladat is. Tudom, hogy ebben a történetben nem az enyém a főszerep, és tartom magam ahhoz, hogy a megrendelő élhesse át egy-egy munka örömét első körben. Miután nyilvánosságra kerültek a tervek, örömmel osztom meg aztán persze én is itt-ott a grafikákat, és ilyenkor nekem is kijut jóból. Ez a legfantasztikusabb része a tervezésnek – látni mások örömét és boldogságát.

 

Melyik munkádra/munkáidra vagy a legbüszkébb?

Nyilvánvalóan Michelisz Norbinak tervezett sisakok különleges helyet foglalnak el az életemben. Mindig azt szoktam mondani, hogy ha semmi más nem sikerülne, akkor is, már ezért megérte belevágni a , és egyáltalán ebbe a tevékenységbe. Szóval ez egy nagyszerű érzés. A sisakok mellett foglalkozom még (verseny)autó grafikák látványtervének megalkotásával is. Az első ilyen általam tervezett autó pályára gurulásakor is volt bennem némi büszkeség. Nagyon különleges érzés látni, amint egy számítógépes terv „életre kel”, és megteszi első köreit egy versenypályán.

 

Mi az amit a kezdő grafikusoknak/designereknek javasolni tudsz az induláskor?

Leginkább azt, hogy ne adják fel az álmaikat. Lesznek rögök az úton, de ha a kitartás megvan, előbb-utóbb beérik a munka gyümölcse. Fontosnak tartom azonban, hogy soha ne válasszák a rövidebb utat, mert bár lehet, hogy hamarabb célra vezet, de szerintem sokkal fontosabb a belső boldogság elérése és átélése, amit csak és kizárólag a becsületes és tisztességes döntéseink hozhatnak meg.

12822174_10208834018630101_1642203269_n

 

 

 

mgtlogo

Egyéb , Michelisz , WTCC

A következő WTCR-futam: