2019-07-23

All that motorsports

A motorsportfanatics.com oldal 2016 elején kezdte meg a működését, és már a kezdetektől fogva azt szerettük volna, hogy főleg saját tartalmakból épüljön fel az oldal. Saját hírekkel, okfejtésekkel illetve interjúkkal is szeretnénk színesíteni a kínálatunkat, a mai napon megosztjuk veletek  interjúnkat, amit nem mással, mint a többszörös ETCC futamgyőztessel WTCC résztvevővel, Nagy Norberttel – vagy ahogyan csak Ő szereti, Nagy Norbival- készítettünk!Norbival beszéltünk a múltbéli eseményekről, sikerekről, valamint a jövőbeni tervekről, célokról.
(az interjút Bíró Péter (Peter Judge) készítette.) 

Fogadjátok nagyon sok szeretettel! Jó olvasást! 

 

NN

B.P.- Mikor kezdted a versenyzést Norbi?

N.N.- A gokarttal való versenyzést 2004-ben kezdtem, és pár év gokartos karrier után 2008-ban kezdtem el túraautóval versenyezni egy Ford Fiestával.

 

B.P.- Milyen komolyabb eredményeid voltak kezdetben, a Túraautó kategóriában?

N.N.- A harmadik évemben Magyar bajnok lettem a Fiestával, ekkor 15 éves voltam ez ennyi idősen nagyon jó eredménynek mondható. A negyedik évemben mikor az S2000-es Alfa Rómeóval mentem akkor második lettem a Magyar bajnokságban. Rákövetkező évemben „kaptam” egy Seat Leont az egy eléggé csonka évem volt, bár bajnok lettem ezt a címemet nem nagyon számítom bele a nagy bajnoki éveimbe. Az ezt következő évemben pedig már az Európa bajnokságon versenyeztem, az egy eléggé felemás évem volt voltak jó illetve rossz versenyeim egyaránt.

 

B.P.- A magyar bajnokságban kik voltak azok az ellenfelek, akikkel jókat tudtál versenyezni és egyben tanultál is tőlük?

N.N.- Amikor az 1.6-os kategóriában versenyeztem, akkor nagyon jó mezőny volt, mint például Zentai Sándor, Mink Zoltán, de igazából nem is tudnék egy-egy nevet kiemelni az akkori mezőnyből, mert tényleg annyira erős és jó mezőny volt.
Amikor az Alfával mentem akkor a Gáspár Csabával vívtam nagy meccseket, aki ugyanolyan Alfával ment, mint én illetve Mato Homolát aki most már az ETCC-ben versenyzik ő is szintén egy Alfával ment. Emlékszem volt olyan verseny ahol egy századdal vertem meg az időmérőn. (itt Norbi elmosolyodott) Az nagyon jó kis év volt számomra.

 

B.P.- Az Európa Bajnokságra visszatérve, hogyan merült fel a te neved a Zengő Junior Team csapatnál?
N.N.- Igazából nem az volt a fő cél, hogy én a mindenáron a Zengő Junior Team pilótája legyek, hanem az, hogy kilépjek a nemzetközi porondra és megmérettessem magamat a külföldi versenyzők között. Ebben nagyon nagy segítséget nyújtott nekünk Gáspár István.

 

B.P.- 2014-ben egy S2000-es Chevrolettel versenyeztél az Európa Bajnokságon kívülről úgy tűnt, hogy nem találod vele a közös hangot,  jól láttuk?

N.N.- Az egy nagyon jó kis kocsi volt, az volt vele a probléma, hogy az alkatrészellátás eléggé akadozó volt. Nem is nagyon találtunk embereket, akik értettek volna hozzá, mert rengeteg beállítása van egy ilyen autónak, rettenetesen bonyolult rendszer. És lényegében alapbeállításokkal mentünk, igaz az sem volt lassú, de nagyon sok  tartalék maradt az autóban, amit nem tudtunk kiautózni ezért tűnt úgy kívülről, hogy nincs meg az összhang a kocsival.

 

B.P.- 2014-ben az ETCC-ben a pergusai hétvége volt a legsikeresebb versenyed, mit „találtál” azon a versenyen, hogy ilyen gyors tudtál lenni?

N.N.- Azt tudni kell,hogy az a Seat amivel versenyeztem Pergusaban, egy frissebb technika volt mint amikkel előtte lehetőségem volt menni. Valamint az is közrejátszott a pergusai sikerhez, hogy nekem alapból fekszenek a kevésbé technikás inkább bevállalós pályák. Ezért tudtam tavaly Horvátországban nagyon jól menni a Suzukival mert az is a pergusaihoz hasonló karakterisztikájú pálya.

 

B.P.- A pergusai versenyhétvége után felfigyeltek rád külföldi csapatoktól?

N.N.- Igen, voltak megkeresések. Beszéltünk már akkor is a CamposRacinggel, illetve kaptam megkeresést a WestCoastRacingtől is, hogy menjek TCR-be a Hondával, de ez sajnos mind pénzkérdés.

 

B.P.- Ha már említetted a Campost, milyen volt a WTCC-s verseny, amit ugye a Campos Racingnél teljesítettél 2014-ben egy TC2-es Seat Leonnal?

N.N.- Érdekes, hogy mindenki azt gondolja, hogy nekem ez a Spa-i hétvége volt pályafutásom eddigi legnagyobb élménye pedig nem, nekem a pergusai versenyhétvége az az élmény, amitől még most is libabőrös leszek .
Mindezek mellett a Spa-i hétvége is egy hatalmas élmény volt.

 

B.P.- Átmentél teli gázon az EauRouge-on?

N.N.- A végén már igen, amikor először átmentem azt hittem valami bajom van szédültem, azt hittem, hogy leesett a vércukrom, aztán a következő körben megint éreztem ugyan ezt végül rájöttem, hogy abban a kanyarban az a normális. Kicsit úgy éreztem magamat, mint a vadászpilóták mikor bevetésen vannak.

 

B.P.- Mikor a futamok után úgy álltál be a Campos garázsába, hogy az állandó csapattag Filippi előtt végeztél, a Campos-osok nem néztek össze, hogy mit tud ez a gyerek?

N.N.- Nekem azt mondták, hogy „Well done!” A Filippire pedig elég csúnyán néztek.

 

B.P.- Az ETCC után itthon versenyeztél, mi a véleményed az új Suzuki Kupáról?

N.N.- Azt szokták mondani, hogy számomra ez egy visszalépés volt az ETCC után, de én pont hogy nem éreztem visszalépésnek, mert nagyon erős volt a mezőny. És olyan dolgokat tanultam, amit szerintem a Seattal sosem tanultam volna meg, mert egy Suzuki nagyságrendileg 100 lóerő azt kell beosztanod, nagyon át kell állni az úgynevezett „Lendület autózásra” és hogyha azt megtanulod, akkor azt használni tudod majd egy erősebb autónál is, ami sokat tud hozni a konyhára.

 

B.P.- Ahogyan laikus szemmel néztem a Suzuki Kupás évedet, úgy nézett ki, hogy a  2015-ös éved második felében jöttél bele igazán a versenyzésbe, jól láttuk ezt?

N.N.- Inkább fogalmazzunk úgy ,hogy az év közepétől kezdtem magamat jól érezni a kocsiban a horvát verseny volt az a pont,  ahol azt kezdtem érezni, hogy egyben vagyok a kocsival. Akkor második helyet tudtam elérni, de igazából első helyezett sose tudtam lenni, ami nagyon nagy szívfájdalmam volt. De ez annak is betudható volt, hogy az erősebb autókhoz voltam szokva és vissza kellett állnom a Suzukira, ami egy másfajta vezetési stílust igényelt. De a szezont az összetett második helyen zártam, úgyhogy összességében jó évet zártam. Ez annak is köszönhető volt, hogy azokat az elveket követtem, amiket régebben. Ezalatt azt értem, hogy nem mentem bele fölösleges előzésekbe valamint kétes szituációkba, amiből kiesés lehetett volna – a szezon során nem is volt nagyon ilyesfajta kiesése Norbinak (a szerk.) – és ez a szezon során azt jelentette, hogy szépen gyűjtögettem a pontokat, aminek köszönhetően oda tudtam érni a mezőny elejébe.

 

B.P.- Mennyivel másabb a Suzuki Kupás Swift, mint az utcai változata?

N.N.- Igazából a futómű az, ami nagyon különbözik a versenyautóban az utcai autóhoz képest. Tényleg annyi különbség van az utcai testvéréhez képest, hogy ki van könnyítve illetve kapott négy verseny gátlót, amit már az előbb is említettem. Pont ezért olcsó kategória, mert ha valami elromlik, akkor nem az van, hogy egy komoly versenyautókat gyártó cégnek kell írni, hogy kéne valami új alkatrész, hanem be kell menni egy Suzuki bontóba és ott megvenni az alkatrészeket.

 

B.P.- Amennyiben lehet anyagiakról beszélni, nagyságrendileg mennyibe kerül egy szezon a Suzuki Kupában?

N.N.- Nagyon változó, attól függ, hogy melyik csapat mennyiért adja ki az autóját. Hallottam már két millió forintos összegekről per versenyhétvége, de véleményem szerint bőven meglehet csinálni egy millió forint alatt egy versenyhétvégét, úgy hogy abban benne vannak a tesztek is. Tehát nagyjából 10 millió forintból meg lehet csinálni egy Suzukis szezont, úgy hogy abban minden benne van.

 

B.P.- A napokban kiadták a WTCC hivatalos nevezési listáját és láthattuk, hogy a Zengő Motorsport két autóval nevezett, viszont még a pilóták neveit nem ismerjük. A te neved esetleg szóba került Zengő Zoltánéknál?

N.N.- Nem, nem volt említve a nevem és ez az a dolog, amiről még én sem tudok semmit. Az igazat megvallva nem is nézem már ezeket a híreket, mert a nagy része nem igaz.

 

B.P.- Idén (2016-ban) hol fogsz versenyezni?

N.N.- Ez a bejelentés még várat magára, de már megvan, hogy melyik sorozat és hogy milyen autó, de hivatalosan csak később fogom bejelenteni.

 

B.P.- Hol lehet téged elérni közösségi oldalakon, esetleg mikor lesz közönség találkozó ahol a rajongók tudnak veled találkozni?

N.N.- Van a Facebook-os Sportolói oldalam ahol nyugodtan rám lehet írni. Valamint idénre tervezünk több kis találkozót – ezeket a Facebook oldalamon időben ismertetni fogom – illetve az AMTS-en mint eddig már sok éve idén is kint leszek.

 

Köszönjük szépen Nagy Norbinak, hogy a rendelkezésünkre állt és válaszolt a kérdéseinkre! Ezúton is sok sikert kívánunk neki a 2016-os évhez!

 

Norbi Facebook oldalát ide kattintva érhetitek el!

 

mgtlogo

TOURING CARS

A következő WTCR-futam: