2019-08-20

All that motorsports

Fogadjátok szeretettel újdonsült  kollégánk írását!

Nagyszerűen kezdte meg első gyári hondás szezonját a magyar Michelisz Norbert, ugyanis a WTCC Paul Ricard-i szezonnyitó fordulóján mindkét futamot a 3. helyen zárta. Az első futamon Rob Huff, a másodikon pedig José Maria Lopez látta meg a kockás zászlót elsőként.

Egy remek szezonnyitó hétvégével kezdte meg 2016-os szezonját a WTCC mezőnye, ugyanis két nagyon jó, izgalmas csatákkal teli versenynek lehettünk szemtanúi.

Az idei szabályok értelmében 2016-tól kezdve az első futam a fordított rajtrácsos futam, ennek rendje és módja szerint az időmérő edzés hivatalos eredménylistáján tízedikként záró ladás Hugo Valente várhatta a piros lámpák kialvását az élről.

A rajtnál azonban rögtön változott a sorrend az élen, ugyanis Rob Huff a Hondával jobban kapta el a rajtot, mint a Lada francia versenyzője, eközben pedig Bennani is előretört a második helyre a Sebastien Loeb Racing Citroenjével. Michelisz Norbert nem kapta el rosszul a rajtot, egy pozíciót javítva feljött az ötödik helyre. Muller pedig kiugrott a rajtnál, így nem sokkal később boxutca-áthajtásos büntetésben részesült.

Az első jó pár körben volt kavarodás bőven, az élmezőnyben zajló, gladiátorviadalokat idéző kilincs a kilincsen csatákból azonban hamar kipottyant a Volvo Fredrik Ekblommal, miután a svédnek eltört a bal hátsó függesztése a negyedik körben és megpördült, majd a boxba hajtott, és feladta a versenyt, noha még az utolsó körre kihajtott „tesztelés” céljából. Ekkor Norbi már a 4. helyen haladt a gyári Honda Civic-kel.

A második kiesőre sem kellett sokáig várni, ugyanis a Lada frissen igazolt rutinos rókája, Gabriele Tarquini számára is a depóban ért véget a verseny, mivel komolyabban sérült az autója, annak köszönhetően, hogy az SLR-es Gregoire Demoustiertől kapott egy elefántpuszit.

Körökön át nagyon kemény csatát vívott a ladás Nicky Catsburg, valamint a ROAL Motorsport versenyzője, a holland Tom Coronel. A két viaskodó fél végül az utolsó körben vitte dűlőre a viadalt, amikor is Catsburg megelőzte Coronelt. Igaz, a csatájuk során mindketten veszítettek egy-egy pozíciót, ugyanis egyik pengeváltásukat nevető harmadikként használta ki a volvós Thed Björk, aki kettős manőverével már vastagon pontszerző volt, ami azért nem gyenge teljesítmény, főleg annak tudatában, hogy csak az utolsó rajthelyről indulhatott, mivel az időmérő után az autója megbukott a hasmagasság vizsgálaton.

podium A verseny győztese Rob Huff lett, ezzel a brit pilóta pályafutása 28. győzelmének örülhetett, nem megfeledkezve arról a tényről, hogy már első hondás versenyén győzelemre vitte a japán márkát. A második helyen az SLR színeiben versenyző Mehdi Bennani futott be, úgy néz ki, ma a marokkói a jobbik oldalát mutatta és nem bal kelt ki az ágyból. A dobogó legalsó fokára pedig a Zengő Motorsporttól a gyári Hondához átigazoló Michelisz Norbert állhatott fel.

A negyedik helyen a szintén gyári Hondával versenyző Tiago Monteiro ért célba, így a japán manufaktúra egy 1-3-4-el kezdte a szezont. Az ötödik helyen Hugo Valente futott be, nem ment olyan rosszul a francia első versenyén az oroszok színeiben.

podium2A Citroen a plusz 80 kilóval kissé szenvedett… Amennyire nem okozott problémát a „betonkeverőnyi” kompenzációs súly a kvalifikáción, annyira jelentett terhet Lopez és Muller számára az első futamon, ugyanis a címvédő argentin csak a hatodik lett, míg a négyszeres világbajnok francia a pontszerző zónán kívül, a 13. helyen zárt. Igaz, a C-Elyseé-pilóták sorsa már az első pár méter után megpecsételődött, ugyanis eléggé vérszegény rajtot produkáltak a pluszsúly miatt.

A pontszerző zónát Björk, Catsburg, Coronel és Demoustier tette teljessé.

A második verseny már az időmérő edzésen kialakult sorrendnek megfelelően rajtolt el; Lopezzel, Monteiro-val, Mullerrel és Coronellel az első két sorból.

A lámpák elalvását követően jó rajtot fogott az első hármas, meg is maradt a Lopez – Monteiro – Muller sorrend az első méterek után, azt leszámítva, hogy Muller Monteirót megelőzve feljött a második helyre. Ellenben Tom Coronel nagyon beszorult a rajtnál a ROAL Chevrolet-vel, hiába indulhatott a negyedik helyről. Azonban Michelisz Norbert álomszerű rajtot produkált, az első kanyarban már negyedikként fordult úgy, hogy a hatodik pozícióból kezdhette meg a második futamot.

Azonban a tülekedés ezúttal sem maradhatott el az első kanyarokban. Már a célegyenes végén volt egy kis összezördülés, ugyanis Tarquini egy picit nekikoccant csapattársának Valentének, aki pedig Rob Huffot forgatta meg egy picit. A 2012-es világbajnok ezzel visszaesett a 16. helyre, de nem hagyta annyiban, s szinte azonnal megkezdte a felzárkózást. Tarquini baleset okozásáért áthajtásos büntetést kapott a stewardoktól.

Mindeközben az élen a Citroenek nem tudtak meglógni, sőt a két Honda Civic Monteiro-val és Michelisz Norbival rendesen sakkban tartották Lopezt és Mullert. A futam második felében, a 9. körben mindkét hondás átverekedte magát Mulleren, miután Monteiro az utolsó kanyarban megpöckölte a franciát. Sőt, Monteiro még a győzelemért is megszorongatta Lopezt, ám nem járt sikerrel.

p6Így pedig José Maria Lopez csak szerzett egy futamgyőzelmet a Citroennek a francia márka hazai versenyén, az argentin kétszeres világbajnok mögött pedig Tiago Monteiro és Michelisz Norbert futott be. A negyedik hely Yvan Mulleré lett, megelőzve Nicky Catsburgot és az első körös kicsúszás után a hatodik helyig felkapaszkodó Rob Huffot. A TOP 10-be pedig még Valente, Bennani, Chilton és Ekblom férkőzött be.

A pontversenyben két futam után Lopez az élen 38 ponttal, megelőzve a 34 egységgel rendelkező Monteirót és a 33 pontos Huffot. Michelisz Norbi pedig a negyedik helyen áll 30 ponttal.

p3A Túraautó Világbajnokság 12. szezonja két hét múlva folytatódik a Slovakiaringen.

-Kováts Olivér- http://brakingnewsf1.blog.hu/ és itt a Facebook oldala is 🙂

Egyéb , TOURING CARS , WTCC

A következő WTCR-futam: