2019-08-20

All that motorsports

Még nem nagykorú, de már a FIA WTCC-ben szerepel a Zengő Motorsport egyik fiatal reménységeként. Nagy Danit kérdeztük eddigi pályafutásáról, szokásairól, hétköznapjairól.

 

Interjúnk megjelenése kicsit csúszott a már általatok is ismert örömteli bejelentés miatt. 

 

 

– Mikor és hogyan kerültél kapcsolatba a versenyzéssel, miért kezdtél el versenyezni? Mi az ami motivál, mennyi idő alatt jutottál idáig?

HondaniAz aktív versenyzést 2011-ben kezdtem, az RCM Motorsport támogatásával. Előtte szimulátoron gyakorolgattam, majd családi vonalon eljutottam egy lehetőségig, 2010-ben beülhettem egy fél óra erejéig az RCM egyik Suzukijába az Euroringen. Ekkor 12 éves voltam. A tesztre mindenki úgy tekintett, hogy csak egyszeri alkalom lesz, hadd ízlelje meg Dani egy kicsit, milyen egy versenyautóval száguldani. Én a hír hallatán gőzerővel kezdtem készülni a nagy lehetőségre, mint kiderült, nem is volt hiába… Sikerült a csapatra olyan benyomást tenni, mely új kapukat nyitott meg előttem, ugyanis 2011-ben már ott lehettem a Magyar Bajnoki fordulókon és elkezdődött a „kinevelésem”. Eleinte csak a szabadedzéseken kaptam lehetőséget, illetve dolgozni voltam kint és amiben tudtam, segítettem a csapatnak. Ha kellett autót mostam, takarítottam vagy éppen a pilótáknak vittem vizet a rajtrácsra.

Emlékszem, rettentően tetszett maga a tudat, hogy ott vagyok  közel a tűzhöz és az álmom beteljesüléséhez, miszerint egyszer rajthoz állhatok egy 1. osztályú bajnoki fordulóban. A munka meghozta gyümölcsét, így 2011-ben 13 évesen, a Pannoniaringen debütálhattam a Suzuki Swift Kupában. Ezek után folytatódott az abszolút tudatos, rendszerezett kinevelési folyamat az RCM részéről és 2 évvel később Országos Bajnoki címet ünnepelhettünk a Suzuki Kupában, mely akkoriban a legkomolyabb sorozatnak tűnt itthon. Sosem felejtem el az érzést a bajnoki cím bebiztosítása után…

 

– Melyik futamod a legemlékezetesebb számodra?

 

Nehéz egy futamot kiemelni az elmúlt évekből. De ha muszáj, akkor talán 2015-ben, az RCM Cup 4. fordulójára emlékszem vissza, mely a rijekai dimbes-dombos kihívásokkal teli pályáján zajlott.

Egy nehéz időszak után életem első csapatváltásán estem át. A George Racing Teamhez igazoltam, mely akkor egy újonnan alakult kis csapat volt. Rengeteg mindent előlről kellett kezdeni, összeszokni a csapattal, beállítani az autót, stb… A vártnál azonban hamarabb sikerült leküzdeni a kezdeti nehézségeket, ott tudtunk lenni az erős mezőny legelején, ám a győzelem valahogy mindig az orrunk előtt ment el.

A versenyt a 3. helyről kezdtem, de már az első kör végén vezettem. Ám egy versenyzőtársam féktávon meglökött, kis híján kiesés lett a vége, a futómű is elmászott, én meg repültem vissza a 4. helyre. Onnan aztán vért izzadva visszaküzdöttem magam az élre és jó pár kört kivédekezve megnyertem a futamot, ezzel a George Racing Team története első győzelmét hozva. Annyira érzelmes pillanat volt, hogy a levezető körben egyszerűen képtelen voltam visszaszólni a csapatrádión….
A verseny itt megtekinthető onboard kamerámból:

 

– Mi a célod, hová szeretnél eljutni versenyzői karriered során?

 

Az alapvető célom mindig is az volt, hogy magával a versenyzéssel foglalkozhassak egész életem során. Hamar megfertőzött a benzingőz, talán túlságosan is… 🙂 Természetesen magát a vezetést élvezem a legjobban, de rendkívül vonz a technikai, mérnöki, illetve a vezetéstechnikai oktatás oldala is a sportnak. Ami magát a versenyzést illeti, a pár évvel ezelőtti hatalmas álmom, az egyszeri WTCC debütálás volt. És lám, – a mai napig nehezen tudom elhinni – ott a nevem a FIA Túraautó-világbajnokság (WTCC) nevezési listáján, egy nagyszerű csapattal, a Zengő Motorsporttal. Innentől kezdve nem is lehet más a cél, mint bent maradni a VB körforgásában, minél tovább és minél több szép eredménnyel szeretném öregbíteni hazánk hírnevét!

 

 

– Van-e példaképed, és ha igen, miért pont Michelisz Norbi? 😀

dani2Michelisz Norbi egy olyan pilóta, akire igazán felnéz az ember, és akitől szívesen tanul az élet bármely területén, így vagyok ezzel én is. Viszont! Nekem nincs konkrét példaképem. Szeretem az izgalmas, kijáratlan utakat járni, éppen ezért amellett, hogy vannak emberek, akikre felnézek, alapjában véve arra törekszem, hogy maximálisan magamat tudjam adni. Mind a pályán, mind a magánéletben.

 

 

– Vannak olyan pilóták, akikkel baráti a viszonyod, nem csak a pályán találkoztok?

 

Remek kapcsolatot ápolok több versenyzőtársammal is. Mostanában talán a legtöbbet Ficza Ferivel, Báldi Gergővel és Nagy Norbival „bandáztunk”.

– Van-e valamilyen „szertartás” bevett szokásod futamok előtt, hogyan készülsz a versenyekre?

 

Szorosan együtt dolgozom a Fit4Race csapatával. A versenyek között az ő irányításukkal tartom magam fizikailag és mentálisan is fitten. Van egy procedúra a versenyek illetve az autóba ülések előtt, melyet minden szituációban igyekszek véghez vinni. Ennek része egy speciális meditáció és egy szintén specifikus fizikai bemelegítés. Ezek egyvelege hoz engem „tűzbe”, egy olyan állapotba, amikor úgy érzem, semmi nem zavarhat meg és ki tudom hozni magamból a 100%-ot.

 

– Borkovicnál is problémát okozott a magassága, te sem vagy az a kimondott zsoké alkat, hogyan sikerül megoldani, hogy kényelmesen elférj az autóban?

 

Nem mondom, hogy nem okoz… Nem egyszer fordult elő, hogy kényelmetlenül kellett ülnöm az autóban, ám a nagyobb hátránynak a súlyomat érzem, 93 kiló vagyok jelenleg, ami ha szigorú lennék magammal, lehetne már rég 90 is… de rajta vagyok az ügyön! Viszont annál lejjebb nem igen tudnék menni sajnos… De nézzük a dolgok jó oldalát! Ha üléspróbára megyek, nincs nehéz dolguk a srácoknak… Rendre legalacsonyabb és leghátsóbb üléspozícióval kell hogy várjanak engem! 😀 😀

 

– A felkészülések mennyire megterhelőek, megerőltetőek? Milyen gyakorlatokkal és kivel készülsz?

 

A felkészülések természetesen idő és erő igényesek, de közel sem annyira, mint egy profi atlétának. Minden hétre van egy tervem, melyben van néhány pontos időhöz kötött tevékenység (pl.: Fit4Race edzés) és vannak hét közben alakuló edzések is. Általában heti 5 fizikai edzésem van, 2 Fit4Race és 3 egyénileg betervezett kondi. Emellett fontosnak tartom az aktív szimulátoros gyakorlást, melyet néha online futamokkal, néha csak egyedül körözgetéssel végzek. Ezen felül némileg odafigyelek az étrendemre, melyet nem viszek túlzásba, főleg az esti kajálást igyekszek kordában tartani.

 

– Mi az, amit tanácsolnál azoknak, akik szintén versenyzésre adnák a fejüket? Mire figyeljenek, hogyan kezdjék?

 

Ez egy nagyon nehéz kérdés. Jól tudom, hiszen nekem sem volt mindig fenékig tejfel a karrierem. Tudom, hogy rengeteg tehetség van hazánkban, akik nem tudnak eljutni odáig, hogy valós, éles helyzetben bizonyítsák képességüket. Nektek srácok, azt tudom ajánlani, hogy tegyetek meg mindent, amit csak lehet, merjetek nagyot álmodni és használjátok ki a mostanában egyre sűrűbben induló tehetségkutatókat!

 

– Mi kell ahhoz, hogy valaki versenyző lehessen?

 

Az illetőnek legyen jó „feneke” az autó mozgásának érzékeléséhez, megfelelő szem-kéz koordinációja, magyarán legyenek meg az alapvető versenyzői képességei, készségei. Tegyen meg mindent, amit csak kell/lehet azért, hogy odakerülhessen! Kell egy kis szerencse, jókor kell lennie jó helyen! Ezeken felül, a mai világban szerintem fontos, hogy megfelelően intelligens legyen az illető! Nagy előny lehet, ha érdeklődik az autósport technikai oldala iránt, illetve legalább angolul beszél! ÉS végül, de nem utolsó sorban, MERJEN ÁLMODNI!

 

– Mi leszel ha „Nagy” leszel, azaz hol tanulsz, mivel foglalkozol a versenyzésen kívül?

 

Mint azt feljebb említettem, rendkívül érdeklődök a sportág egyéb irányzatai után (mérnöki, média, technikai háttér) így mindenképpen az autósporton belül képzelem a jövőmet. Jelenleg gimnáziumi tanuló vagyok, amint elvégeztem és megszereztem az érettségimet, tisztábban fogom látni a jövőképemet. Természetesen a legnagyobb reményem az, hogy mint a WTCC résztvevője, még számos évig rendkívül elfoglalt ember legyek! 🙂


– Szerinted mi a legfőbb erényed?

 

Nem szeretem magamat fényezni, belülről nehéznek tartom megítélni az erényeimet… de ha kell mondani párat, akkor a telemetriázáshoz való hozzáértésemet, mentális erősségemet és kitartásomat említeném meg.


– Mi a legidegesítőbb szokásod?

 

Ha izgatott vagyok, sokat beszélek… 🙂 🙂

 

– Családod, csapattársaid hogy kezelik ezt a problémát? 🙂

Olyankor türelmesebbek velem, és kevésbé veszik komolyan amiket beszélek.. 🙂

 

– Mivel tudnak kihozni a sodrodból?

 

Viszonylag higgadt emberként jellemezném magam, aki ritkán jön ki a sodrából. Viszont ha valahol igazságtalanságot érzek a levegőben, akkor hajjajj… 🙂


– Kedvenc étel?

 

Pizza! Prosciutto csípős olajjal, parmezánnal szórva 😉


– Mivel töltöd a szabadidődet?

 

Olykor elrabolnak a videó játékok, szimulátorozás mellett a FIFA a nagy kedvenc. Mióta megvan a jogsi, imádok „fejkiszellőztetős” autókázásokat folytatni a városban, rendszerint jó baráti társaság kíséretében, ezek mellett szeretek még kártyázni.

 

 

Köszönjük Daninak, hogy válaszolt kérdéseinkre, sok sikert kívánunk neki!

 

 

 

Dani facebook oldala

Zengo Motorsport logo

TOURING CARS , WTCC

A következő WTCR-futam: