2019-08-20

All that motorsports

Michelisz Norbi nem tudta elérni az előzetes célként kitűzött dobogós helyezést a Slovakiaringen, azonban ennek ellenére két erős pontszerzés összejött. Ami pedig a Zengő Motorsport hétvégéjét illeti, hamar füstös véget ért…

Teszt (nulladik szabadedzés)

12985416_10154112404578669_3140051400944980691_nEgy igen színes TOP 5-öt hozott a pénteki félórás teszt, ugyanis Tarquini (Lada), Michelisz Norbi (Honda), Catsburg (Lada), Björk (Volvo) és Lopez (Citroën) alkották azt. Amit így utólag hozzá tudunk tenni a teszten látottakhoz az az, hogy a Citroën a Paul Ricard versenypályán tanúsított apró elbizonytalanodás után a Slovakiaringen már megengedhette magának az „altatást”, ugyanis amellett, hogy Lopez ötödik lett, a másik négy C-Elyseé Mullerrel, Chiltonnal, Bennanival és Demoustierrel a mezőny második felében; a 11., a 13., a 14. és a 15. helyeken vert tanyát. Ekkor még némileg reménykedhettünk abban, hogy a második versenyhétvégén is egy kissé megviseli a franciákat az a 80 kiló, de utólag egyértelműen beláthatjuk, hogy nagyon nem így történt… Egyébként érdemes megemlítenünk Ficza Ferit is, aki egy 17. hellyel nyitott.

Első szabadedzés

Abszolút meglepetésben pedig az első szabadedzésben volt részünk, ugyanis az első nyolc helyen a két Volvo, a három Lada és a három gyári Honda végzett Ekblom, Björk, Catsburg, Tarquini, Michelisz, Huff, Monteiro, Valente sorrendben. A legjobb citroënes pedig Lopez lett a 9. helyével. Ficza Feri pedig a Zengő Hondájával elindult a fejlődés ösvényén, ugyanis ezúttal már a 15. helyen zárt, megverve Bennani és Demoustier SLR Citroënjét. Michelisz Norbert pedig megmutatta azt is, hogy hogyan kell látványosan átdriftelni a sóderágyon. ☺

Második szabadedzés

Az időmérő előtti utolsó gyakorlást pedig újra egy Lada zárta az élen, mégpedig Nicky Catsburggal. A holland pilóta ezzel a teljesítménnyel az első edzésen még az élen záró Volvókat taszította le a második és a harmadik pozícióba. Michelisz Norbert pedig a nulladik szabadedzéshez és az elsőhöz hasonlóan ismét legjobb hondásként zárt, ezúttal a negyedik legjobb időt futotta meg a magyar pilóta. Miután az előző két tréningen még csak „jól érezte magát” a brit James Thompson, a harmadik nekifutásra már valamivel tekintélyesebb eredményt ért el, ötödik lett a Münnich Chevrolet-vel. Bár, ha a szívünkre tesszük a kezünket, tudjuk jól, hogy nem igazán reális ez az eredmény, ugyanis idén nem kapnak új fejlesztéseket a Cruze-ok. A legjobb tízbe pedig még Valente, Monteiro, Chilton, Huff és Muller férkőzött be. Ficza Ferenc pedig egy újabb előrelépéssel örvendeztette meg a magyarokat – 13. leggyorsabb időt futotta a zengős Honda Civic volánja mögött.

Időmérő edzés

            Q1

 • A Q1-ben már pár perc elteltével előkerült a piros jelzés, ugyanis Lopez és Valente sóderágyas kirándulása törmelékeket vont maga után. Emiatt pár percig állt a tréning.
 • A sorrend az elejében a szakaszvégi tűzijáték miatt nem igazán mérvadó, de azért a Valente-elsőségen már kikerekedhetett a WTCC-nézők szeme, valamint azon, hogy a két gyári Citroën a legjobb 5-ben zárt. Michelisz Norbi a 3. helyen jutott tovább, ezzel elhallgatatva azokat, akik két hete még kritizálták amiatt, hogy éppen csak bekerült a Q2-be.
 • A három Chevrolet pedig kapásból kiesett, Thompsonnal és a még tanulóévét teljesítő Ficzával.

Q2

 • Michelisz Norbert egy első hellyel örvendeztetett meg minket, ezzel játszi könnyedséggel továbbjutva a harmadik szakaszba. Ekkor még reménykedhettünk egy újabb slovakiaringi pole-ban, 2012 után.
 • A legnagyobb meglepetést pedig Nicky Catsburg okozta, aki egy második hellyel került be a fináléba, alaposan megverve a WTCC-ben tapasztaltabb márkatársait, a veterán Tarquinit, valamint a fordított rajtrácsos pole-ra újból lecsapó Valentét.
 • A két gyári Citroen is továbbment.

Q3

 • Yvan Muller révén Citroën-pole született, a 80 kilós ballaszt ellenére is, igaz, Catsburg egy picit megizzasztotta a francia négyszeres világbajnokot, amikor a második mérőpontnál még nagyjából 2,5 századdal gyorsabb volt nála a holland, azonban a végén annyit bukott, hogy a Ladával pont 4 századdal a C-Elyseé-t vezető Muller mögé kerüljön.
 • Michelisz Norbi sajnos egyszer-kétszer belehibázott a gyors körébe, ezzel magyarázható az egyébként nem annyira rossz negyedik hely. Ugyanakkor tudjuk, hogy a magyar nem ezt tűzte ki célnak. Viszont legalább a 2012-ben világbajnoki címet nyerő Rob Huffot legyőzte.

Az időmérő után az FIA megbüntette a volvós Fredrik Ekblomot, mivel kihagyta az egyik súlylemérést, így a 13. helytől lefelé mindenki eggyel előrébb jött.

Volt még egy kérdéses eset. Mégpedig az, hogy Catsburg elmondása szerint Lopez feltartotta őt a gyors körén az utolsó szektorban azzal, hogy az argentin nem iparkodott vissza a depóba kellőképpen. Végül az FIA nem szankcionálta az ügyet.

MAC 3

 • 13007228_10154112406723669_3163974064043260881_nLada: Már a rajtnál elúszott minden az oroszoknál, ugyanis a piros lámpák hamarabb kialudtak, minthogy Nicky Catsburg mérnöke visszaszámolt volna a holland pilóta fülére a 15 másodperces tábla felmutatását követően. Azonban utána még csőstül jöttek a bajok, ugyanis Catsburgot olyannyira összezavarta a rajtmizéria, hogy többször is lecsúszott az ideális ívről meg a pályáról is. Végül ez odavezetett, hogy defektet kapott, ezzel pedig a Lada számára véget ért a történet, hiába tudott viszonylag jól együttműködni a Tarquini – Valente duó…
 • Citroen: Másodikként a Lopez – Muller – Bennani citroënes trió rugaszkodott neki a két körnek. A dolgok hasonlóképpen alakultak, mint a Paul Ricard versenypályán – Lopez és Muller szépen ott voltak egymás mögött, míg Bennani némi hátrányra tett szert. Végül 4:17.233-nál állt meg a stopper.
 • Honda: A japánok versenyzőtriója, Michelisz, Huff és Monteiro jól együtt tudtak dolgozni, azonban amikor két kör után átszelték a célvonalat, alig hittünk a szemünknek… Az óra megint 4:17.233-nál állt meg… Pár másodperc múlva pedig ráeszméltünk, hogy ez biza’ döntetlen lett, így mindkét márka 10-10 pontot vágott zsebre a manufaktúrák pontversenyében!

Első futam

12987078_10154112404993669_5887637772377033391_nAz új reguláknak megfelelően az első verseny volt a fordított rajtrácsos, így az első két sorból Valente, Bennani, Tarquini és Monteiro várhatták a piros lámpák elalvását. A rajtot pedig a Ladák nem kapták el jól, ahogyan Michelisz Norbi sem, utóbbi esetében azt tudni, hogy a rajtelektronika makacsolta meg magát kissé. Az élre pedig a korábbi években számtalan alkalommal (jogosan) kritizált Mehdi Bennani állt.

Az első körben még a két ladás, Gabriele Tarquini és Hugo Valente nyújtottak némi izgalmat késhegyre menő csatájukkal, melyből az olasz jött ki végül győztesként, a francia ellenfél pedig még a pályáról is leszaladt, és a nagy összezavarodás közepette bukott néhány pozíciót.

A következő néhány kör a vonatozásról szólt, majd a futam utolsó harmadában Monteiro elkezdte támadni Bennanit az első helyért, végül pár körrel a vége előtt egy balkanyarban keményen bevetődött a marokkói mellé és megelőzte, ezzel átvéve a vezetést.

Amikor pedig már azt hittük volna, hogy a leintésig már csendes marad a verseny menete, akkor hozta ránk a frászt Ficza Ferenc. A 10. körben a zengős Honda látványosan kigyulladt, ahhoz képest pedig az ifjú magyar viszonylag lassan hagyta el a járművet. Azóta kiderült, hogy a tűzesetben a Honda Civic hátsó egyharmadát érte jelentősebb kár. A tűzeset pedig a hírek szerint annak köszönhető, hogy eltört a szervócső, ahonnan olaj ráfolyt a kipufogóra. Egyébként Ficzának már rajtnál gondjai voltak, az olajnyomással, emiatt is olyan gyenge a rajtja. A második futamot természetesen kihagyta a Zengő csapata, és csak reménykedni tudunk abban, hogy ebből a Hungaroringre újra autó lesz.

A kockás zászlót végül Tiago Monteiro kapta meg elsőként, pályafutása során immár nyolcadik alkalommal. A második pedig a nyolcadik dobogós helyezését megszerző Mehdi Bennani lett. A dobogó legalsó foka pedig Rob Huffé lett. Tarquini a 4. helyével megszerezte első ladás pontjait. Az ötödik pedig „Pechito” Lopez lett. Michelisz Norbi a hatodik helyen zárta a versenyt, ráadásul a végén egy nagyon szép manőverrel vágta át Yvan Mullert, sőt, kis híján Lopezt is sikerült. Chilton, Ekblom és Catsburg szereztek még pontot.

Második futam

13015120_10154112408828669_4582288441424340997_nA második, fő versenyen pedig már az időmérő edzés sorrendjének megfelelően álltak fel az autók a rajtrácsra. Pazar rajtolt produkált José Maria Lopez a harmadik helyről indulva és az élre tört, mögötte pedig Catsburg és Muller viaskodott, az 1-es kanyarban a Lada Vesta és a Citroën C-Elyseé össze is értek, a meccsből pedig a holland pilóta került ki győztesként. Michelisz Norbinak ismét meggyűlt a baja a rajtelektronikával, így mindkét márkatársa elé került, de pár kanyart követően a Hondák beálltak a 3-4-5. pozíciókba.

A futam feléig a Citroën maga mögött tudta tartani az üldözőbolyt, ám ekkor Lopez a csapatrádión problémákra kezdett el panaszkodni, aztán a ladás Catsburg egy gigantikus lendülettel szorította le a vezető helyről a címvédőt. Utána pedig pár körig tudta is tartani a pozícióját a holland.

13051697_10154112406438669_1684302231646917298_nAzonban az utolsó pár körben kőkemény csatát vívott a győzelemért az élcsoport, amely Huff kiesésével négyfősre fogyatkozott. Az utolsó előtti körben Lopez elrontotta a Lada örömét, ugyanis megelőzte Catsburgot, ezzel átvéve az első helyet hollandtól és meghiúsítva a Vesta első győzelmét. Catsburg mellett nemsokára Monteiro is elment, és még Michelisz Norbert is megpróbálta nyomás alá helyezni, ám nem sikerült, s végül az utolsó métereken bal első defektet kapó magyar pilóta mellett ment el a volvós Thed Björk.

Hibás autó, 80 kiló mit számít… Lopeznek nagyjából semmit se, ugyanis szoros csatában ugyan, de megnyerte a fő futamot, Monteiro futott be másodiknak 7 tizedmásodperces lemaradással. Végül a dobogóra azért felállhatott a Lada holland ifjonca, Nicky Catsburg, ezzel pedig első dobogós helyezését szerezte meg a WTCC-ben. Thed Björk lett volna a negyedik, ám egy technikai szabálytalanságot követően az FIA versenybírái mindkét futamról diszkvalifikálták, ezért is maradt ki a svéd pilóta neve, amikor az első futam összesítőjében a pontszerzők kerültek felsorolásra. Így Michelisz Norbi ölébe pottyant a negyedik hely, mögötte pedig még Muller, Bennani, Chilton, Ekblom, Coronel és Filippi fért be a legjobb tízbe.

Két forduló, azaz négy futam után Monteiro vezeti a pontversenyt 77 ponttal, tőle 1 pontra van lemaradva Lopez és 25-re Michelisz.

Folytatás pár nap múlva a Hungaroringen!

-Kováts Olivér-
-Fotók: -Horváth Tamás- SFPhoto

Egyéb , TOURING CARS , WTCC

A következő WTCR-futam: