2019-12-06

All that motorsports

Vegyes érzelmekkel zárult a Túraautó Világbajnokság (WTCC) magyarországi versenyhétvégéje.

Lássuk hát összefoglalva, mi is történt ezalatt a 3 nap alatt. 🙂


2016.04.22. (Péntek) – Teszt

DSCF0002Napos, de kissé szeles időben kezdte meg a körözgetést a Túraautó Világbajnokság mezőnye a Hungaroringen. Bár a pénteki teszten Tom Coronel, a holland versenyző nyitott a legjobb idővel, 1:50,008-cal, nem sokáig örülhetett, hiszen Michelisz Norbert pár perccel a vége előtt még odapakolt egyet, és 1:48.112-vel, vagyis új pályacsúccsal az élre állt. Ezzel az idővel Yvan Muller 2014 óta fennálló Hungaroringi rekordját döntötte meg, és nyerte meg a tesztet. A 2. helyen csapattársa, Rob Huff végzett 1:48.481-gyel, mögötte pedig a szintén csapattárs, Tiago Monteiro végzett, 1:48.836-tal. A gyári Hondások egyelőre taroltak, a Citroënesek pedig altatták a mezőnyt. A másik magyar tehetség, Ficza Ferenc a 17. időt autózta.


2016.04.23. (Szombat) – Szabadedzések, időmérő edzés, MAC3 csapatidőfutam
A 2. nap reggelén sajnos egy nagyon szomorú hírt kaptunk. Életének 70. évében, hosszú betegeskedés után elhunyt Ferjáncz Attila örökös magyar ralibajnok legenda. A hírt fia, Ferjáncz András közölte Facebook oldalán, aki ekképp búcsúzott szeretett édesapjától:


,,Édesapám! Szeretlek. Felneveltél egészségben, jólétben, szeretetben. Magyarország ikonja vagy, a Magyar Autósport mindent neked köszönhet. Te, most már a legnagyobbakkal versenyzel egy jobb helyen. Királyként éltél és királyként távoztál! Ég veled édesapám!!”

Őszinte részvétünk az egész családnak!

Ferjáncz Attila (1946-2016)

Ferjáncz Attila (1946-2016)

 

A szombati első napsütéses tesztet Michelisz Norbi nyitotta meg slick gumikon, aki végül a 3. helyen végzett Hondás csapattársait, Rob Huffot és Tiago Monteirot ismételten maga mögé utasítva. Így tehát Norbi továbbra is a legjobb Hondás maradt. Gabriele Tarquini azonban nagyot ment a Ladával, ugyanis Norbi pénteki legjobbját megdöntve, 1:47.910-zel nyerte az első tesztet. A 2. helyen a Volvós Fredrik Ekblom végzett, 1:47.963-mal. Ficza Feri 12 kör megtétele után végül a 16. helyen zárt 1:50.625-tel.

 

A második teszten használt gumikon, de ismét legjobb Hondásként, az 5. helyen végzett Michelisz Norbert. A Citroënesek még mindig csak altatták a mezőnyt. A Hondások a második teszt elején a MAC3-ra gyakoroltak. Ennek volt köszönhető a kissé gyengébb, 1:50 fölötti idejük. Monteironak volt egy kisebb hibája a 12-es kanyarban, de szerencsére meg tudta fogni a Hondát és gond nélkül sorolt vissza a pályára a többiek mögé. José María López villantotta az első értékelhető, Citroëntől elvárt köridőt, 1:47.952-vel, amit végül 1:47.460-ra tornázott le. Ez így a 2. szabadedzés végén a 7. helyre volt elegendő számára. Csapattársai, Tom Chilton 1:47.393-mal a 4. helyen, Yvan Muller pedig 1:47:935-tel a 9. helyen végzett. Ez továbbra sem az elvárható köridő és helyezés volt a 80 kilótól megszabadult Citroënesektől. Ficza Ferenc 1:49.804-gyel zárta a második szabadedzést.

 

Időmérő edzés

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A Q1-ben a Citroënes José María López vitte a prímet 1:46.261-gyel, mögötte a Ladás Gabriele Tarquini végzett 1:46.633-mal, majd a gyári Hondás Rob Huff, 1:46.662-vel. Michelisz Norbi 1.46:838-as ideje a 8. helyre volt elég, így mehetett tovább a Q2-be. Ficza Feri 17. helyen, 1:48.630-cal zárta a Q1-et.

A Q2 sajnos nem úgy sikerült Michelisz Norbinak, hogy szerette volna. Bár folyamatosan javult körről körre, de végül az 1:46.597-es ideje sem volt elég a Q3-hoz. A csata rendkívül szoros volt mindvégig, de Norbi szép időt tudott autózni. Csapattársai, Rob Huff elsőként, Tiago Monteiro harmadikként jutottak be Q3-ba, így értük izgulhattunk tovább.

A Q3-ban José María López végzett magasan az élen, 1:46.109-cel, amivel megszerezte idei 3. pole pozícióját is! Mögötte Tom Coronel bérelte ki a 2. helyet 1:46.718-cal. A 3. helyen Rob Huff végzett 1:46.833-mal, mögötte szorosan pedig a csapattársa, Tiago Monteiro, 1:46:895-tel.

 

 

Michelisz Norbi az időmérő után így nyilatkozott:

„Természetesen kicsit csalódott vagyok, mert véltem úgy az időmérő elején, hogy bejuthatok a Q3-ba. Sajnos nem ez történt, de le kell szögeznem, hogy elégedett vagyok az autóval, és az utolsó köröm is majdnem tökéletes volt, de a csapattársaim még jobban teljesítettek. Úgy vélem, a plusz súly (70 kg) ellenére is jól teljesítettünk. Megpróbálom a lehető legtöbb pontot megszerezni holnap. A hangulat kiváló a csapaton belül, de holnap mindannyian a saját versenyünket fogjuk futni. A fő verseny a 6. helyről indulva talán még nehezebb lesz, mint az első futam, de jó az autónk, és a rajton is sok fog múlni. Ha lehetne választani, én esős futamot szeretnék, mert tapasztalatom szerint nagyon jól működik a Honda esőben.”

 

MAC3 csapatidőfutam

DSCF0052Szlovákiában már szemtanúi lehettünk egy nagyon izgalmas és érdekes végkimenetelű MAC3-nak, ugyanis ott ezredmásodpercre pontosan megegyező idő alatt ért célba a Honda és a Citroën. A Hungaroringi MAC3 is tartott meglepetéseket. A Ladások nyitották a sort, majd jöttek a Citroënesek, végül pedig a Hondások. A Hondásoknál Michelisz Norbi rajtolt a legjobban. A Citroën végzett az élen 3:41.538-cal, mögöttük a Hondások 3:41.712-vel, majd a Ladások 3:43.028-cal. Nem sokáig maradt meg ez a végeredmény, ugyanis Mehdi Bennanit és Hugo Valentét pályaelhagyás miatt 30-30 másodpercre büntették, így a Honda ugrott az élre, és nyerte a MAC3-at a 10 ponttal együtt! Második helyen a Citroën végzett és vihette a 8 pontot, a Lada pedig a 6 pontot.

Hugo Valente a rajtnál is bemozdult egy kicsit. 🙂

 

 

2016.04.24. (Vasárnap) – Futamok

1. futam – 14 kör (Nyitó futam)

RAJTSORREND:

1. Mehdi Bennani Citroën C-Elysée WTCC
2. Fredrik Ekblom Volvo S60 TC1
3. Yvan Muller Citroën C-Elysée WTCC
4. Nicky Catsburg LADA Vesta WTCC
5. Michelisz Norbert Honda Civic WTCC
6. Tiago Monteiro Honda Civic WTCC
7. Rob Huff Honda Civic WTCC
8. Tom Coronel Chevrolet RML Cruze TC1
9. José María López Citroën C-Elysée WTCC
10. Tom Chilton Citroën C-Elysée WTCC
11. Gabriele Tarquini LADA Vesta WTCC
12. Hugo Valente LADA Vesta WTCC
13. John Filippi Chevrolet RML Cruze TC1
14. René Münnich Chevrolet RML Cruze TC1
15. Ficza Ferenc Honda Civic WTCC
16. Grégoire Demoustier Citroën C-Elysée WTCC
17. Thed Björk Volvo S60 TC1

 

Hideg, szeles, és esős idő várta vasárnap a Hungaroringre kilátogató szurkolókat. A zord időjárás ellenére is akadtak nézők szép számmal. Látogatói nézettséget ezúttal biztos, hogy nem döntöttünk, de a keménymagra számítani lehetett.

Idén változott a szabály, vagyis az első verseny (a nyitó verseny) a fordított rajtrácsos, a 2. verseny (a főverseny) pedig az időmérőn elért sorrendnek megfelelően zajlik majd. Björköt megbüntették motorcsere miatt, így csak az utolsó rajtkockából rajtolhatott. Tom Chiltonnak pedig ez volt a 100. WTCC-s futama!
Közvetlenül az első futam előtt a rajtrácson zajlott a megemlékezés. Ferjáncz Attila örökös magyar ralibajnok legendára emlékeztünk.

Megemlékezés

Emlékezés Ferjáncz Attilára az 1. futam rajtja előtt

 

Emlékezés Ferjáncz Attilára az 1. futam rajtja előtt

Emlékezés Ferjáncz Attilára az 1. futam rajtja előtt

 

Az első futam felvezető körében érte a legnagyobb sokk a magyar szurkolókat: Michelisz Norbi autója megadta magát! Sűrű füstöt eregetett magából, ami miatt Norbi félreállni kényszerült a pálya szélén a 9-es kanyarnál, így tehát az 1. futam nélküle rajtolt el…

 

 

 

 

Közben megérkezett az égi áldás is. A slick gumikon rajtoló gyári Citroënesek, gyári Hondások, és a Ladások csak szenvedtek a pályán. Muller a rajtot követően megelőzte Ekblomot, viszont a 2-es kanyart elrontotta, lecsúszott az ívről, így Ekblom visszavette a 2. helyet, sőt Catsburg is befért még Muller elé.

 

A két gyári Citroën, Muller is és López is visszacsúszott szép lassan a mezőny végére, így kihívták őket is kerékcserére. A Zengő Motorsport viszont jól választott. Esőgumikat raktak Ficza Feri Hondájára, így először Tiago Monteirot, majd Rob Huffot is sikerült megelőznie, és bezsebelnie WTCC-s pályafutása első pontjait egy 9. hellyel! A gyári Hondásoknak jutott még egy pech a végére, ugyanis az utolsó körben Rob Huff elvesztette a 10. helyét, így pont nélkül zárták az 1. futamot. Tiago Monteiro a 11. helyen végzett. Az 1. futamot Mehdi Bennani nyerte rajt-cél győzelemmel, mögötte Tom Chilton és Nicky Catsburg fért még fel a dobogóra.

 

A kezdeti sokk után, a futam végén jött a hír, hogy Norbi autójában a turbó adta meg magát, de javítható, ott lesz majd a 2. futamon. Viszont ahhoz, hogy kész legyen az autó, meg kellett szegni a parc fermé-szabályt, ami miatt Norbi csak az utolsó rajtkockából rajtolhatott, közvetlenül Ficza Feri mögött.

 

2. futam – 15 kör (Főfutam)

RAJTSORREND:

1. José María López Citroën C-Elysée WTCC
2. Tom Coronel Chevrolet RML Cruze TC1
3. Rob Huff Honda Civic WTCC
4. Tiago Monteiro Honda Civic WTCC
5. Thed Björk Volvo S60 TC1
6. Nicky Catsburg LADA Vesta WTCC
7. Yvan Muller Citroën C-Elysée WTCC
8. Fredrik Ekblom Volvo S60 TC1
9. Mehdi Bennani Citroën C-Elysée WTCC
10. Tom Chilton Citroën C-Elysée WTCC
11. Gabriele Tarquini LADA Vesta WTCC
12. Hugo Valente LADA Vesta WTCC
13. John Filippi Chevrolet RML Cruze TC1
14. Grégoire Demoustier Chevrolet RML Cruze TC1
15. René Münnich Citroën C-Elysée WTCC
16. Ficza Ferenc Honda Civic WTCC
17. Michelisz Norbert Honda Civic WTCC

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A 2. futam sem telt el izgalom és balszerencse nélkül. Az utolsó rajtkockából induló Michelisz Norbert remek rajttal vágott bele a Hungaroring aszfaltjába. Az előtte rajtoló Zengős Ficza Feri sem panaszkodhatott, mindketten remekül kapták el a rajtot, azonban Norbi kisodródott az 1. kanyarban, de épségben megúszta. Ezúttal a teljes mezőny esőgumikon rajtolt. A rajt után nem sokkal Hugo Valente telibe találta Norbi autóját, de büntetést nem kapott érte. Yvan Muller agresszíven támadta Rob Huffot, míg végül sikerül megelőznie. Mehdi Bennani áthajtásos büntetést kapott, mert meglökte Monteirot. Demoustier a célegyenes végén belecsapódott a gumifalba, ami miatt be kellett küldeni a Safety Car-t két körre. Emiatt lett 17 körös a futam. Norbi nagyon elkapta a fonalat és sorra előzött mindenkit. Gabriele Tarquini és Thed Björk ütközött, amiből az olasz jött ki rosszul. Rob Huff a kettes kanyarban megelőzte Yvan Mullert, de mivel meglökte őt, így áthajtásos büntetést kapott. Norbi ekkor már a 6. helyen tanyázott és lóhalálában üldözte Chiltont. Az utolsó métereken viszont megint beütött a krach… kitört Norbi bal hátsó kereke (vélhetően a Valentével való ütközés miatt), így esélye nem volt megelőzni a Citroënt. A 6. helytől is búcsút vehettünk, de még így is sikerült Norbinak behozni a Hondát a 10. helyen és 1 pontot bezsebelnie. A versenyt López nyerte, akinek ez volt a 25. WTCC-s győzelme. A 2.   helyen a francia Yvan Muller, a 3. helyen pedig a portugál Tiago Monteiro végzett. A Zengős Ficza Feri a 14. helyen ért célba a Hondával.

 

A VB pontverseny jelenlegi állása:

1. José María López 106 pont
2. Tiago Monteiro 94 pont
3. Mehdi Bennani 77 pont
4. Rob Huff 60 pont
5. Yvan Muller 54 pont
6. Michelisz Norbert 53 pont

 

 

És végül ne feledkezzünk meg még egy szép momentumról. 🙂

Győri Gábornak nagy álma teljesült szombaton. A 31 éves fiatalember azt nyilatkozta egy újságban, szeretne egyszer a Hungaroringen Michelisz Norbertnek szurkolni. Gyulay Zsolt, a társaság elnök-vezérigazgatója személyesen kísérte el a tolószékes fiatalembert a Honda gyári csapatának boxához.

„Gábor már korábban is írt nekem, de a személyes találkozásra még nem volt lehetőség, örülök, hogy most összejött” – mondta Michelisz, aki az autója egy darabját (a lökhárító egyik elemét) is Gábornak ajándékozta, természetesen autogrammal ellátva, ami alighanem örök emlék marad.

„Nagyon boldog vagyok, hogy itt lehetek” – mondta meghatottan Győri Gábor.

S ennél nem is kell több.

 

A következő futam időpontja: 2016 május 6-8.
Helyszíne: Circuit International Automobile Moulay El Hassan (Marokkói Királyság)

 

 

HAJRÁ NORBI!
HAJRÁ FERI!
HAJRÁ DANI!
HAJRÁ ZENGŐ MOTORSPORT!

 

 

 

 

Szöveg: Dániel Zsófia
Fotók: Dániel Zsófia, Horváth Éva, Vigh János, internet
Forrás: motorsportfanatics.com, Hungaroring.hu

Ferjáncz Attila , Ficza Ferenc , Hungaroring , Michelisz Norbert , TOURING CARS , WTCC

Hozzászólások

  1. […] (A tavalyi magyarországi versenyhétvége nem a szánk íze szerint alakult, de remélhetőleg idén visszatér Norbi oldalára a labda!) […]

A következő WTCR-futam: