2019-07-23

All that motorsports

Hármas Honda győzelem az időmérőn, erős pontszerzés a nyitófutamon, hármas győzelem a fő futamon.

r21A hétvégét követően bátran megállapíthatjuk azt, hogy a Honda, valamint a hondás pilóták nem a levegőbe beszéltek, amikor azt mondták, hogy Marrakesh-ben esélyes a jó eredmény. Ami a futamokat illeti, hát finoman szólva sem hatottak adrenalinbombaként, de ennek ellenére érdemes kivesézni egy pár érdekességet:

  • Honda megkérdőjelezett döntése: A japán gyártó a fő verseny folyamán nem engedte meg Michelisz Norbinak, hogy engedje el Rob Huff-ot, így a brit ért célba elsőnek és Norbi pedig második lett mögötte, megelőzve Monteirót. A második verseny okozta örömmámort a fotelszakértők facebookos hozzászólási tevékenysége árnyékolta be, ugyanis attól volt hangos általuk az internet, hogy „Oszt’ a Honda miért nem hagyta Norbit, hogy támadjon”, stb. Meg megint jött a „Honda szándékosan hátráltatja a Norbit” szöveg is… Igen, efelől egy kissé valóban megkérdőjelezhető a Honda döntése, de kár ezért folyton folyvást fröcsögni és sárral dobálni a Hondát. Ugyanis a magyarázat pofonegyszerű és érthető.
  • A Honda nem akart kockáztatni egy hármas győzelmet egy, az előzésre és vérbeli autóversenyzésre a legkevésbé sem alkalmas pályán, ráadásul esős időben. Mennyivel lenne jobb az, hogy ne adj Isten, Huff és Norbi összemennek valami folytán, és akkor Monteiro a dobogó tetején, a másik két Civic meg a falban?! Ahogy Lanti mondta, 10-ből 10 gyári csapat ugyanezt a döntést hozta volna meg ilyen helyzetben.
  • Azt mondták Norbinak, hogy „nem támadhat”. Magyarán, ha mondjuk Huff hibázott volna, akkor Michelisz minden lelkifurdalás nélkül vehette volna át az 1. pozíciót.

Következtetés: Szó nincs róla, hogy a Honda preferálná XY-t XZ kárára… A Hondánál egy a cél, melyet már nem egyszer hangoztattak – a legtöbb pont begyűjtése a három autóval. Emiatt is érthető a biztonsági döntése.

Névtelen-4Amúgy is, még korai lenne ítélkezni, ugyanis eddig nagyon komoly 8 futam telt el, a 24-ből! Ergo Norbinak még 16 versenye van arra, hogy behozza a Hungaroringen elvesztett pontokat, s visszaegeréssze magát a pontversenyben oda, ahová való. Reménykedjük benne, hogy a Hungaroringen Norbi az idei évre letudta a pechszériát, amely még Huff-ot és Monteirót is utolérheti. Sőt, ha a statisztikákra alapozunk, ez meg is fog történni, ugyanis minden évben van a pilótáknak nagyjából 1-3 futamuk, amikor nem igazán jönnek össze a dolgok.

  • Valente VS. Thompson: Ha röviden összeakarnánk foglalni azt, hogy a Lada franciája mit tett a Münnich Motorsport beugrójával, akkor talán az ámokfutás szót használnánk. Ezt az incidenst Hatvani Bálint elemezte ki eszméletlenül jól még az Eurosport adásában. Egyszerűen Valentének látnia kellett azt, hogy Thompson fékez, ugyanis a brit kétszer is láthatóan rálegyintett a fékpedálra.

Habár én még mindig azon rágódom, hogy Valente hogy gondolta azt, hogy olyan eszeveszett tempóval érkezik meg a kanyarba… Nem vagyok meggyőződve afelől, hogy akkor is be tudott volna fordulni a Vestával, ha nincs ott előtte Thompson ütközőbakként. Ezzel pedig a francia a saját, és Thompson versenyét is tönkretette. Utóbbi pedig joggal lehetett mérges, ugyanis a nyitóversenyen jó eséllyel pályázott egy TOP 5-ös eredményre. Habár a legmeglepőbb az volt, hogy a francia bocsánatot kért a brittől.

  • Valente VS. Tarquini: Ha már annyira elkezdtem itt Valentézni, akkor egy füst alatt ki is vesézném a francia másik kalandját, amely a fő futam ötödik körében történt. A játszópartner ismét Tarquini volt, ahogy az történt korábban már jó néhány alkalommal. Valente lecsúszott az ívről az egyes kanyarban, Tarquini mellé gyorsított a másik Vestával és hozzákente a betonfalhoz Valentét. Szerencsére mindketten folytatni tudták a futamot, pozícióvesztés nélkül. Ahhoz képest pedig Valente eléggé kikelt magából, de igazándiból ebben a balesetben nehezen lehet állást foglalni, ugyanis a két pilóta között ez a „beautifulfriendship” már egy jó ideje tart.

 

  • Tommy1Tom kapitány újra a csúcson: Egy bő két éve tartó nyeretlenségi szériának vetett véget a hétvégén a WTCC közkedvelt mókamestere, Tom Coronel. A holland pilóta magabiztosan őrizte meg az első helyet, miután az előtte haladók kipottyantak a játékból, ráadásul nagyjából 15 körön át kellett védekeznie „Pechito” Lopez Citroenjével szemben. Voltak bőven meleg pillanatok, de Lopez nagyon sportszerű módon támadta a hollandot, ez pedig dicséretre méltó. Tom kapitány utoljára 2013-ban Suzukában tudott győzni a második futamon, akkor még BMW-vel.
  • Az új pálya megbukott, mint Rottenbiller: Óriási üdvrivalgással fogadtuk a hírt, amikor bejelentették, hogy új vonalvezetést kap Marokkóban a „különleges aerodinamikai elemekkel rendelkező” Moulay El Hassan hercegről elnevezett aszfaltcsík, miután a korábbi nyomvonal semmilyen csatázással nem kecsegtetett, hanem csupán jó esetben 1 előzési ponttal, valamint a roncsderbi állandó veszélyével… Azonban a hétvége folyamán tökéletesen beigazolódott, hogy a mostani verzió még erre sem jó, ugyanis nemigen van értelmes előzési pont a pályán, hála az új vonalvezetésnek, már egyet sem találni. Egyedül csak a nagyon merész, rizikós manőverek, vagy hibázások esetében került sor bárminemű előzésre.

Végeredmények:

Nyitófutam: 1.) Coronel, 2.) Lopez, 3.) Muller, 4.) Monteiro, 5.) Michelisz, 6.) Huff, 7.) Tarquini, 8.) Chilton, 9.) Bennani, 10.) Ekblom

Fő futam: 1.) Huff, 2.) Michelisz, 3.) Monteiro, 4.) Lopez, 5.) Muller, 6.) Tarquini, 7.) Valente, 8.) Bennani, 9.) Thompson, 10.) Catsburg

Következő állomás: Nordschleife, 2016. május 26-28.

-Kováts Olivér-

Egyéb , TOURING CARS , WTCC

A következő WTCR-futam: