2019-02-23

All that motorsports

ns2

Michelisz Norbert nagyszerű eredményekkel hagyta el a Zöld Poklot, ezzel valamelyest feledtetve velünk, rajongókkal a múlt pénteki botrányt. Azonban „Pechito” Lopez így vagy úgy, de mind a két futamot meg tudta nyerni. Beszámoló a német versenyhétvégéről.

A németországi program már csütörtökön kezdetét vette a nulladik, valamint az első szabadedzésekkel, ugyanis a WTCC-nek (és az ETCC-nek) szombat kora délutánig minden eseményt le kellett bonyolítania, ugyanis szombaton a délutáni órákban már a hétvége fő programja, a Nürburgring 24 órás volt műsoron. A 25 kilométernél is hosszabb, kihívásokkal teli aszfaltcsík az idei versenynaptár fénypontja volt.

ns1Szóval, a pénteki botrány. Pénteken reggel valósággal felrobbant az internet azon hír hallatán, hogy mind a négy Honda Civicet (igen, Ficza Feri zengős autóját) is diszkvalifikálta a Nemzetközi Automobil Szövetség névre hallgató „gittegylet”, ugyanis egy borzasztóan hosszú hercehurca után arra a döntésre jutottak a stewardok, hogy a japánok padlólemeze ütközik a szabályokkal. Alessandro Mariani és a Honda azonnal reagált, hogy véleményük szerint azzal a padlólemezzel nincs semmi baj, így már a fellebbezés is megtörtént a döntés ellen. Ezzel kapcsolatosan most hagyjuk az összeesküvés-elméleteket. Egy biztos, a döntés nem volt annyira korrekt, főleg azok után, hogy a magyarországi hétvége után még olyasféle álláspontról lehetett hallani, hogy rendben vannak az alkatrészek. Az esettel kapcsolatban a Honda még annyit fűzött hozzá, hogy kitartanak a „szabálytalan padlólemez” mellett, és azt is fogják használni a Zöld Pokolban. Végül utóbbi tézisüket viszonylag hamar meg is cáfoltak, ugyanis a Touring Car Times túraautós szakportál szerint elővigyázatosságból régebbi „haspáncélokat” szereltek fel a Civicekre.

A szabadedzéseken a leginkább feltűnő jelenség a defekt okozta balesetek sora volt – többek között Huff és Valente bukása ennek volt betudható. Lopez mind a három tréninget behúzta, Michelisz Norbert pedig a legjobb 10-ben volt végig, míg Ficza Feri a 13-17. pozíciók között ingázott.

Az időmérő edzés is Lopez-sikert hozott, a címvédő argentin idén negyedjére tudott diadalmaskodni a kvalifikáción. Mögötte a csapattárs, YvanMuller zárt, aki eléggé csúnyán kikapott az argentin pilótától, 3,5 másodpercre. Az időmérő legemlékezetesebb pillanatai kétség kívül Tom Coronelhez fűződnek, aki hagyján, hogy 4,5 másodperces lemaradással a harmadik helyen végzett, de olyan örömünnepet csapott, hogy az elképesztő. A különböző közösségi oldalakat igencsak aktívan használó holland a kockás zászló után a levezető körön, facebookos élő közvetítésben tudatta rajongóival az örömhírt iPhone-ja segítségével. Az eset a tévés közvetítésben is benne volt, nem csak Coronel Facebook-oldalán lehetett látni azt, ahogyan élőben használ mobiltelefont vezetés közben. Utóbbi tényen kapaszkodott meg az FIA testülete, amely 5000 euróra bírságolta meg a hollandot. Ám a ROAL pilótája nem tartotta igazságosnak a büntetés mértékét, hivatkozva arra, hogy közúton Németországban „csak” 60 euró, ha a rend éber őrei valakit vezetési közben telefonhasználaton kapnak, míg Hollandiában sem került többe 230 eurónál az ilyesféle incidens. Viszont Coronel szokásához híven leleményes volt, s a világhálón fogott adománygyűjtésbe, mivel a bírság összege nem éppen pénztárcabarát egy privát csapathoz – emiatt kérte a rajongók segítségét. A holland végül 3420 dollárnyi adományt tudott összegyűjteni.Michelisz Norbert a legjobb hondás volt a kvalifikáción, a magyar pilóta a 4. pozícióban végzett, nem sokkal Coronel mögött. Norbi után  az SLR-Citroent kormányzó Tom Chilton következett, az angolon kívül Catsburg, Björk, Huff, Bennani és Monteiro fért be a legjobb 10-be. Ficza Feri a 17. lett.

A nyitó futam ugyebár a fordított rajtrácsos futam az idei évtől kezdve, így a pole-ból Tiago Monteiro indulhatott Bennani és Björk elől, miután Huff motorcsere miatt csak a rajtrács végéről indulhatott.

A lámpák elalvása után Monteiro nagyon szépen rajtolt, így megőrizte a vezetést. Akik azonban tényleg bombarajtot fogtak, azok a gyári citroenesek voltak, ugyanis Lopez és Muller a 8-9. helyről a 4-5. pozíciókig zárkóztak fel az első kanyarig. Michelisz Norbert pedig hiába rajtolta le Catsburgot, de a Citroenek jó rajtja révén két pozíciót bukott az indulás után.  Norbi a 8. helyről rövidesen előrelépett a hatodik helyre, ugyanis Bennani kizökkent a lendületéből és visszaesett a TOP 10 végére, a dobogóesélyes Björk futamát pedig az olajnyomás nyírta ki.

Az igazán drámai momentumok az utolsó körben történtek. Tom Coronel bukásával kezdődött a sorozat, melyet a változatosság kedvéért defekt okozott, a chevroletes pilóta a TOP 5-ból csúszott ki. Majd egy újabb defekt okozta incidens borzolta fel a kedélyeket – a vezető helyen haladó Monteiro csúszott ki, majd a portugálba belecsapódott YvanMuller. Mindannyian kiestek, s ezzel a fő futamuk is megpecsételődött. Monteirót kórházba kellett szállítani, de szerencsére viszonylag hamar kiderült róla, hogy rendben van az egészségügyi állapota, így pedig még szombat este elhagyhatta a kórház épületét.

A futamgyőzelem így „Pechito” Lopez ölébe hullott, bár az még most is érthetetlen, hogy hogyan tudta elkerülni Monteiro és Muller kalamajkáját. A második az SLR-es Tom Chilton lett, a magyar Michelisz Norbert előtt. Az ex-zengős Norbi a legjobb hondás lett a versenyen, habár egyetlen célba érő csapattársa, Rob Huff sem volt éppen kutyaütő, hiszen a rajtrács végéről a negyedik helyre zárkózott fel a Nordschleifén. A további pontszerzők: Bennani, Valente, Tarquini, Ekblom, Catsburg, Schmitz.

A fő futamon pedig már az időmérő eredményének megfelelően rajtolhattak el a pilóták, annyi különbséggel, hogy az első futam nagy vesztesei nem tudtak rajthoz állni, így Norbi a második helyről indulhatott, Lopez mellől.

Az indulás Michelisz számára sikerült jobban, a hondás magyar ágyúgolyóként lőtt ki Lopez mellől, s az 1-es kanyarban az élen tudott fordulni. Azonban sajnos nem tartott sokáig Michelisz elsősége, ugyanis a GP-pályán védekező íveket autózó magyaron Lopez fogást tudott találni, így rövidesen már az argentiné volt újra az első pozíció.

ns4Az első négy helyen összeállt a Lopez – Michelisz – Chilton – Huff kvartett, voltak helyezkedések és támadási kísérletek ebben a csatázásban, azonban a pozícióján senki sem tudott változtatni a 3 körös futam leintéséig, így ez a sorrend a befutónál is megmaradt. Lopez utoljára a 2014-es argentin hétvégén aratott dupla győzelmet, míg Michelisz Norbert eddigi legeredményesebb hétvégéjét produkálta a WTCC-ben, 35 világbajnoki egység bezsákmányolásával. Eddig a magyar pilóta etalonja a 2012-es sonomai hétvége volt, ekkor 34 ponttal gazdagodott, még BMW-s színekben. A további pontszerzők: Bennani, Catsburg, Ekblom, Björk, Tarquini, Valente.

A folytatásra két hét múlva, az oroszországi Moscow Raceway pályán kerül sor – hazai pályán fog versenyezni a Lada.

-Kováts Olivér-

Fotó: michelisz.hu, Honda Racing WTCC FB

Egyéb , TOURING CARS , WTCC

A következő WTCR-futam: