2019-11-19

All that motorsports

Meglehetősen eseménytelenül telt el a vila real-i hétvége – a tavalyi vonatozgatás idén is folytatódott, de örömre így is volt ok.

13511965_1042699622476493_3544388349563275428_nNÉHÁNY HÍR A VERSENYHÉTVÉGÉT MEGELŐZŐEN

  • A portugáliai versenyhétvége egy gigantikus örömhírrel vette kezdetét, miszerint a Mugen UK által felkészített másik Honda-motort is megkapta a Zengő Motorsport, amely nem jelentett mást, mint Nagy Dani debütálását!
  • Váratlanul versenyzőt cserélt a Volvo, így a szezon második felében Thed Björk csapattársa az STCC-éllovas Robert Dahlgren lesz Fredrik Ekblom helyett, utóbbi a következő hónapokban a háttérben fog tevékenykedni és az autó fejlesztése fog segédkezni.
  • Az All-Inkl.com Münnich Motorsportnál pedig azt a döntést hozták meg, hogy James Thompson kap egy negyedik versenyhétvégét is René Münnich Chevrolet Cruze-jában, annak ellenére, hogy a német csapattulajdonos-pilótának ezúttal nem voltak kötelességei a Ralikrossz Világbajnokságban.

A SZABADEDZÉSEKRŐL RÖVIDEN

Nulladik szabadedzés: Magyar szempontból ennél jobban aligha kezdődhetett volna a hétvége Észak-Portugáliában, ugyanis a pénteki teszten, ismertebb nevén a nulladik szabadedzésen a magyarok nagy kedvence, Michelisz Norbert autózta a leggyorsabb köridőt (1:58.673) a 4785 méteres a Circuito Internacional de Vila Real pályán.

Amit már ennyire rövid idő után is látni lehetett, hogy a Citroen és a Honda pokolian közel vannak egymáshoz, ugyanis a második helyen Yvan Muller mindössze 87 ezreddel volt lemaradva, és a képzeletbeli dobogó legalsó fokán záró 2012-es világbajnok Rob Huff-nak a hátránya sem volt nagyobb, mint 0,218 másodperc. A 4. helytől lefelé orbitális különbségek következtek – Lopez 1,2 másodperccel, Valente és Catsburg 2,3-mal, Chilton pedig már több mint 2,5 szekundummal volt lassabb, mint Michelisz. A legjobb 10-be még Tiago Monteiro, Thed Björk és Tom Coronel férkőztek be, utóbbi már 3,805 másodperccel volt lemaradva az élen állótól.

A visszatérő Dahlgren a 14. lett, míg a Münnich-Chevrolet-nél újabb lehetőséget kapó Thompson a 16. helyen zárta a 30 perces tréninget.

A magyarok közül még csak Ficza Ferenc gördülhetett pályára, azonban csak 5 kört tudott megtenni a zengős Honda volánja mögött még az első csörtében, ugyanis utána az üzemanyagszabályzó rakoncátlankodott, emiatt is csalóka az a 7,7 másodperc a 17. helyen. Nagy Dani pedig ekkor már izgatottan várta első WTCC-s fellépését, amelyre másnap sor is került.

Első szabadedzés: Az első szabadedzés is Honda-sikert hozott, sőt, egészen pontosan hármas győzelmet, Rob Huff vezetésével, aki az edzésen egyedüliként tudott bemenni a 1:57 alá, 1:56.941-es idejével. Michelisz Norbi a második helyen zárt ezúttal, bő 2 tizedes hátrányban. A harmadik leggyorsabb pedig értelemszerűen Tiago Monteiro volt, igaz, a hazai pályán versenyző portugál hátránya már majdnem 0,5 másodpercre rúgott.

Most a Citroenek jobban le voltak maradva, nagyjából 1,5-1,7 másodpercre Rob Huff-tól: „Pechito” Lopez  a negyedik pozícióban végzett, Yvan Muller a hatodikban. Az argentin és a francia közé a ladás Hugo Valente ékelődött be. Thed Björk és a Volvo újra előkelő helyen zárt, a svéd az FP0-s 9. hely után ezúttal a hetedik leggyorsabb időt autózta. A TOP 10 Tom Chiltonnal, Mehdi Bennani-val és Nicky Catsburggal lett teljes.

Hátrébb Dahlgren a 13. lett a Volvo S60-assal, megelőzve James Thompsont és a Ladával már ekkor iszonyatosan szenvedő Gabriele Tarquinit.

Azonban az edzés folyamán sok kíváncsi szem a Zengő Motorsport garázssátrát figyelte, ugyanis a gépátvétel és egy szezonmeghibásodás okozta huzavona után a tréning végén Nagy Dani megtehette első WTCC-s méterjeit, két rendszerellenőrző kör formájában, miközben a csapattárs, Ficza Ferenc a 16. helyen zárt, 5 másodperces hátrányban, Demoustiert megelőzve.

Második szabadedzés: Az időmérő edzés előtti utolsó tréningen megtört a Honda-dominancia, s a José Maria Lopez – Citroen duó tört az élre, egy 1:56.365-ös körrel. A francia márka másik gyári gépe Yvan Mullerrel a negyedik helyen zárt, a két C-Elyseé közé pedig két gyári Honda Civic ékelődött be.

A magyarok nagy-nagy örömére Michelisz Norbert legjobb hondásként zárt a második helyen, 3 tizeddel Lopez mögött, de kettővel Tiago Monteiro előtt, aki harmadikként zárt.

A Honda harmadik gyári autójával Rob Huff ezúttal csak a hatodik lett, a brit versenyző még Thed Björk is megelőzte a Volvóval, a svéd újra hozta penge formáját.

A legjobb Chevrolet-pilóta Tom Coronel lett, aki a 7. legjobb időt futotta meg, mögötte még Catsburg, Bennani és Thompson voltak azok, akik be tudtak furakodni a legjobb tízbe.

Ficza Feri nagyon szépen teljesített a második tréningen: a 14. lett úgy, hogy megverte Filippit és Demoustiert, de Dahlgren elkapásához is csak pár ezredet kellett volna javítani.

Viszont volt két olyan pilóta, aki az FP2 folyamán nemigen tudott pályára gördülni. Az egyik a Ladával szenvedő Tarquini volt, míg a másik sajnos Nagy Dani, akinek a frissen felújított motorjában valamilyen elektronikus hiba merült fel, de a Mugen Euro szakemberei hamar nekiláttak a probléma kivizsgálásának és megoldásának.

IDŐMÉRŐ EDZÉS: MONTEIRO-POLE A BAKIK KVALIFIKÁCIÓJÁN

Q1: Mivel a mezőny Portugáliában utcai pályán versenyez, az időmérő első szakasza a szokásos 20 helyett 30 perces volt.

A moszkvai jó szereplés után plusz 70 kilóval az autóban nagyon leszerepelt a Lada – egyedül az a Nicky Catsburg tudott továbbmenni az időmérő második szakaszába, aki a WTCC-ben a legkevesebb tapasztalattal bír a Lada pilótái közül. A fiatal holland csapattársai, Valente és Tarquini kiestek a 13. és a 17. pozíciókban. Közéjük John Filippi, a zengős Ficza Feri és Gregoire Demoustier tudtak beékelődni.

Nagy Dani pedig élete első időmérőjét egy 2:08-as idővel a 18. helyen zárta, nagyjából 12 másodperces hátrányban. Azonban a különbség csalóka, ugyanis Danit a mért idején feltartották ketten-hárman, s a magyar nem villogott rájuk, ugyanis első alkalom lévén most az időeredmény abszolút mellékes volt.

Q2: Az időmérő edzés második szakaszában az izgalmakat José Maria Lopez generálta, aki valósággal ráhozta a frászt a saját és a Citroen rajongóira. A szakasz elején ugyanis az argentin a Citroenjével igencsak keményen nekikoccant a palánknak, úgyhogy kapásból jöhetett is ki a depóba egy ellenőrzésre. A címvédő az utolsó percekben tért vissza az utcai pályára: első körébe belehibázott akkor, amikor kiegyenesítette az egyik sikánt, emiatt az amúgy 7. helyre jó idejét elvették. Azonban ekkor már nagyon kevés idő volt hátra, így az argentin pilótának a viseltesebb Yokohamákon kellett egy újabb gyors kört teljesítenie, ám ezt már sikerült nagyobb hiba nélkül, ennek köszönhetően pedig fel is ugrott a harmadik helyre, s Rob Huff-al, Yvan Mullerrel, Michelisz Norbival és Tiago Monteiróval egyetemben továbbjutott a superpole-os lebonyolítású Q3-ba.

Egészen jól sikerült az időmérés a Volvo számára: Thed Björk a hatodik helyen kis híján továbbjutott, míg a WTCC-be visszatérő Robert Dahlgren az utolsó utáni pillanatban bukta el a fordított rajtrácsos pole pozíciót, Lopez javítása miatt.

Björköt két SLR-Citroen-pilóta, Mehdi Bennani és Tom Chilton követte, megelőzve Nicky Catsburgot és a fordított rajtrácsos pole-t megkaparintó Tom Coronelt. James Thompson lett a tizenkettedik.

Q3: Az időmérő edzés utolsó szakaszában viszont igazán rághattuk a körmeinket. Először Tiago Monteiro teljesítette Q3-as mért körét, a portugál 1:56.633-at ment. Utána következett Michelisz Norbert, aki az első szektorban alig maradt el portugál csapattársától, azonban a második szektor vége felé egy jobbkanyarban elkövetett egy hibát, s lesúrolta a szalagkorlátot, amely miatt 1,7 másodperces hátrányra tett szert a kockás zászlóig.

A harmadik résztvevő Lopez volt, akin látszott, hogy megpróbált a határon autózni, ez azonban végül bakizáshoz vezetett, ugyanis a pálya utolsó szakaszában túlvállalta magát, és kilátogatott a bukótérbe, nekikoccanva a gumifalnak, így az argentin be se tudta fejezni a mért idejét.

Utolsó előttiként Yvan Muller gördült pályára, ő simán körbement, de csak a második helyre tudta behozni a gyári C-Elyseé-t, 109 ezredre kikapva a hazai pályán szereplő Monteirótól. Rob Huff maradt utoljára – a brit hibájára pedig még annyit sem kellett várni, mint a többiekére: a 2012-es világbajnok a pálya első szektorában, egy jobbosban csúnyán letévedt az ideális ívről, ezzel pedig 2,5 másodperces hátrányt szedett össze, s csak negyedik lett.

MAC3: A CITROEN NYERTE A CITROEN-HONDA KÜZDELMET, A LADA KÖZELÜKBEN SEM VOLT…

Az idei évben bevezetésre kerülő MAC3 csapatidőfutamban egy hosszas csata végeztével a Citroen Muller – Chilton – Lopez triója legyőzte a gyári hondások, nagyjából 3 tizeddel. Mindeközben a Ladák szenvedése továbbra sem ért véget, legfőképpen Gabriele Tarquini részéről – végül a három Vesta bő 8 másodperces hátrányban zárta a kétkörös menést.

ELSŐ FUTAM: CORONEL SIMA-RAJT CÉL GYŐZELMET ARATOTT A NYITÓ FUTAMON

13557860_1231451570212134_8984354857908056765_nSzívem szerint azt írtam volna, hogy Tom Coronel sima rajt-cél győzelmet aratott a portugáliai vonatösszecsapáson, de aztán meggondoltam magam valamiért… Pedig az igazságtól nem lettem volna messze ezzel a címmel, ugyanis ha nem lett volna az Eurosporton egy Lantos András, akkor a futam totális unalomba fulladt volna. Így a totális szót kihúzhatjuk, de Lanti aranyköpésáradatán kívül sok minden tényleg nem történt…

A startnál Tom Coronel simán eljött az első rajtkockából, mögötte történt egy helycsere Catsburg és Chilton között – az SLR britje feljött a második helyre.

A futamon volt 3, azaz három előzés, abból is kettőt nem láthattunk a rendező bácsinak köszönhetően, aki még attól a kevés jótól is megfosztotta a nézőket.

13510873_1322089664487105_5732152135379558633_nAz egyik előzés Rob Huff nevéhez fűződik, aki hosszas kergetés után vetette ki a vadászhálóját a volvós Thed Björkre, ezzel átvéve a 6. helyet. A második előzést a 17. helyről előre törő Tarquini mutatta be, Robert Dahlgrennel szemben. Ficza Feri pedig Filippit gyűrte le a végén. Egyedül a 2012-e világbajnok manőverét láthattuk a tévés közvetítésben.

Mindössze egy kiesőt hozott a 13 körös futam: a Lada francia pilótája, Hugo Valente esett ki a versenyből a 8. körben, minden bizonnyal amiatt, mert a rajt utáni métereken koccant Thompsonnal és Dahlgren, ennek következményeként pedig megsérülhetett az autó.

A holland Tom Coronel pedig a 2013-as szezon óta először tudott szert tenni egy idényen belül két győzelemre, ugyanis a ROAL-Chevrolet-vel a marokkói nyitó futam után a portugáliai nyitó versenyt is behúzta. A második helyen Tom Chilton zárt, a dobogó legalsó fokára pedig Catsburg állhatott fel – legutóbbi valamilyen szinten meglepő volt, elnézve a Lada e hétvégi vergődését, mondjuk talán, a holland volt az, aki a legkevesebbet szenvedett a három pilóta közül.

A TOP 10-be még Mehdi Bennani, José Maria Lopez, Rob Huff, Thed Björk, Michelisz Norbert, Yvan Muller és a vibrációkra panaszkodó Tiago Monteiro fért be.

A Zengő Motorsport két ifjonca, Ficza Feri a 14. lett Filppi megelőzése után, míg a 2:04-es időkig feljavuló Nagy Dani a 17. helyen fejezte élete első WTCC-futamát.

MÁSODIK FUTAM: NULLA ELŐZÉS, MONTEIRO-GYŐZELEM ÉS MICHELISZ-DOBOGÓ A FŐ FUTAMON

13508821_1322089761153762_5886742708083454876_nHa most nem vesszük figyelembe Lantos András újabb aranyköpéseit, akkor fájó szívvel azt kell, hogy mondjam, a futam már egy sakkmérkőzés szintjére is lesüllyedt az unalommércén.

Akárcsak az első versenyen, úgy a másodikon is sima rajt-cél győzelem született, ezúttal a helyi hős, Tiago Monteiro révén, aki így 6 év után először tudott diadalmaskodni hazai közönsége előtt, megszerezve kilencedik WTCC-győzelmét. A portugál mögött Yvan Muller lett a második és nagy örömünkre Michelisz Norbi a 3. helyen látta meg a kockás zászlót – idei hatodik dobogós helyezését gyűjtötte be a magyar.

A pontszerzők névsora Lopezzel, Björkkel, Catsburggal, Bennanival. Valentével és Chilton lett teljes.

13501910_1342162365800762_2980990404152961653_nA Zengő Motorsport számára nem volt sima futam. A rajtrácsra kivezető körén Ficza Feri elhagyta az egyik kerekét, így trélerrel kellett visszaszállítani a bokszba, hogy a magyar pilóta még a mezőny után tudjon eredni onnan. Nagy Dani pedig sajnos egy, a körforgalomnál megpördülést követően búcsút intett a futamnak, akárcsak a volvós Fredrik Ekblom, aki túlmelegedési gondok miatt kényszerült kiállni, ugyanúgy a 12-es kanyarban.

Az első futam győztesére, Tom Coronelre járt rá csúnyán a rúd ugyanis, a rajtnál való kiugrásért kapott egy áthajtásos büntetést, amely gallyra vágta a futamát.

A Túraautó Világbajnokság 12. szezonja augusztus 6-8. között fog folytatódni, az argentínai Termas de Rio Hondo pályán, ami hazai terep az éllovas „Pechito” Lopez számára, de Michelisz Norbi is ért már el itt igencsak szép eredményeket.

NEMCSAK MICHELISZ NORBI DOBOGÓJÁNAK ÖRÜLHETTÜNK A HÉTVÉGÉN

De nem ám! Ugyanis Micheliszen kívül még két honfitársunk remekelt az autósportok világában a hétvége folyamán.

13502113_1044010762345379_2533537532123125396_n

A szintén Észak-Portugáliában vendégeskedő ETCC-ben a zengős Nagy Norbertnek az első futam egy nyavalyás defekt miatt úszott el a győzelme, azonban a második futamon a tavalyi Seattal felállhatott a dobogó legalsó fokára.

 

 

 

 

13413653_1201682676561001_206125452262478068_nA FIA Swift Europe Cup Pannónia Ringen rendezett versenyhétvégéjén a 18 éves Molnár Bendegúz megnyerte az időmérő edzést, s mind a két versenyt!

Ezúton is gratulálunk magyarjainknak, kivétel nélkül!

 

 

 

 

 

Kováts Olivér (Braking News F1 – web / FB)

Egyéb , ETCC , Swift Cup , TOURING CARS , WTCC

Hozzászólások

  1. […] négy hét múlva, június 23-a és 25-e között kerül sor, a portugáliai Vila Real pályán. A tavalyi verseny unalmas vonatozásokat, Michelisz-dobogót és Nagy Norbi-féle ETCC-s drámát tartogatott […]

A következő WTCR-futam: