2019-10-16

All that motorsports

A hétvégén a Hungaroringen a Kamion Európa Bajnokságé (ETRC) volt a főszerep.
A széria idei 5. versenyhétvégéjét teljesítette a magyar pályán, ahol hazai közönség előtt bizonyíthatta Kiss Norbert, és az OXXO Energy Team is, hogy milyen is a magyar virtus.

A Tankpool24 idén frissen igazolt magyar pilótája számára aligha alakulhatott volna jobban a Hungaroringi versenyhétvége. A szombathelyi születésű Kiss Norbert két 2., és két 3. helyet zsebelhetett be a versenyhétvége folyamán. A magyar OXXO Racing Team-el versenyző Ryan Smith sem panaszkodhatott, ugyanis az első futamon 3. helyen zárt. A nézőszám is egészen jól alakult a hétvége folyamán, ugyanis összesen 32 ezren látogattak ki a helyszínre.

 

A versenyhétvége programja a 20 perces első szabadedzéssel indult pénteken. A leggyorsabbnak Jochen Hahn bizonyult a 3-as rajtszámú MAN-nal, 2:17.330-cal. Ezzel 7 tizedes előnnyel könyvelhette el magának az edzéselsőséget a francia, Anthony Janiec előtt. A harmadik helyen a Reinert Racing versenyzője, a német Stephanie Halm zárt, megelőzve az OXXO brit pilótáját, Ryan Smith-t. Kiss Norbi végül egy 7. idővel nyitotta a hétvégét.

 

IMG_4128

 

A szombat reggeli második edzésen magyar szempontból kettős győzelem született. Az első helyen Ryan Smith zárt a magyar OXXO csapattal. A brit 2:17.620-at ment, míg a címvédő Kiss Norbert csak 79 ezreddel volt lassabb nála. A TOP 3-at a német Jochen Hahn zárta.

 

IMG_4310

 

Délelőtt folytatódott a küzdelem az 1. időmérővel, ahol Hahn magabiztos előnnyel futotta meg a leggyorsabb kört 2:18:205-el. A német mögött Smith lett a második mindössze kéttizedes hátránnyal. A képzeletbeli dobogó legalsó fokán pedig a Lion Truck Racing pilótája, Anthony Janiec zárt. A francia csupán két ezreddel tudta megelőzni Kiss Norbit, aki végül a 4. lett.

Szombat délután pedig már sor került az első futamra is, ahol Jochen Hahn indulhatott az első rajtkockából. A német a rajt után is megtartotta vezető helyét, melyet meg is őrzött a kockás zászlóig, így rajt-cél győzelmet aratott. Ezzel tehát egy újabb lépést tett annak érdekében, hogy a szezon végén elhódítsa a bajnoki címet Kiss Norberttől. A magyar pilóta másodiknak jött be a Mercedesszel, miután a 3. körben a 13-as kanyarban megelőzte Janiecet, majd az utolsó körben, a 12-es kanyarban Ryan Smith-t is. Smith ennek ellenére végül harmadikként ért célba, mivel sikerült Janiecet és Adam Lacko-t is maga mögé utasítania. A 15 fős mezőnyben 12-en értek célba, mivel Ellen Lohr és Jiri Forman baleset következtében, míg Sascha Lenz vesztét kormánygondok okozták.

 

IMG_4225

IMG_2327

 

A szabályok értelmében a szombati második futamot az első versenyen a 8. pozícióban záró Frankie Vojtisek kezdhette meg az élről. A cseh pilóta nem sokáig élvezhette az elsőséget, ugyanis a második rajtkockából rajtoló Stephanie Halm lerajtolta őt, aki onnantól kezdve verhetetlennek bizonyult. Halm dominált végig a 11 körös futamon, ahol végül majdnem 17 másodperces előnnyel nyerte meg azt! Ebben az is közrejátszott, hogy mögötte szoros csaták alakultak ki, így a többiek egymással voltak inkább elfoglalva. A második helyért nagyon kemény csata folyt Vojtisek, Kiss, Janiec, Hahn, és Lacko között, de még Kursim és Forman is esélyes volt. Kiss Norbi az utolsó körben a 3. helyen haladt, agresszíven támadva Vojtiseket, azonban a csatának csattanás lett a vége. A 14-es kanyarban Kiss Norbi nem szándékosan, de túl nagyot pöccintett Vojtiseken, aki ennek hatására elvesztette uralmát a kamionja felett, és nekicsapódott a bokszutca falának. A Czech Truck Racing Team kamionja teljesen összetört, ezzel be is fejeződött számukra a Hungaroringi versenyhétvége.

„Sajnálom, ami az utolsó kanyarban történt, meglepett, hogy kigyorsítás helyett fékezett, így hozzáértem, ő pedig kicsúszott.” – nyilatkozta Kiss Norbi.

A baleset után az utolsó métereken Janiec még lehajrázta Kisst, így a francia lett a második a magyar pilóta előtt. Negyedikként Adam Lacko ért célba Ryan Smith előtt, hatodikként pedig Jochen Hahn ért célba és gyűjtött ismét értékes pontokat. A mezőny fiataljai, Jiri Forman és André Kursim a 7. és 8. helyen, Shane Brereton és Erwin Klein Nagelvoort pedig a 9. és 10. pontszerző helyen zárt. Ellen Lohr pedig éppen, hogy csak lemaradt a pontszerzésről a 11. pozícióban.

A vasárnap reggeli időmérő edzés a lehető legjobban alakult Kiss Norbi és a magyar szurkolók számára. Kiss először a bemelegítő edzést nyerte meg az 1-es rajtszámú Mercedesszel, majd az időmérőn is behúzta az elsőséget 2:17.488-as idejével. Ezzel 88 ezredet adott a fő riválisnak, Jochen Hahn-nak. Hahn mögött a bajnoki riválisa, Adam Lacko végzett a Buggyra-val. A negyedik helyen Janiec zárt, a 3. rajtsort pedig a mezőny két hölgy pilótája, Stephanie Halm és Ellen Lohr bérelték ki. Ryan Smith sajnos csak 7. lett az OXXO kamionjával, Körbert, Formant és Lenzet megelőzve.

Az első futamon Kiss Norbi sajnos nem tudta kihasználni a pole pozíció nyújtotta előnyöket, ugyanis Hahn jobban kapta el a rajtot, így az első kanyarban már a német fordult az élen. Kiss végig szorongatta Hahn nyakát, de a leintés pillanatában 666 ezredmásodperc döntött kettejük között, Hahn javára. Mögöttük a bajnoki cím másik esélyese, Adam Lacko ért célba. A negyedik helyért is nagy volt a küzdelem, melynek győztese Anthony Janiec lett volna, azonban a francia kapott egy 30 másodperces időbüntetést a pályahatárokra vonatkozó szabályok megszegése miatt. Emellett Körber is kapott egy 10 másodperces büntetést gyorshajtás miatt. A 4. hely végül Ellen Lohr ölébe hullott, Sascha Lenz és Ryan Smith előtt. A pontszerző zóna Formannal, Körberrel, Janiec-kel és Klein Nagelvoorttal lett teljes.

 

IMG_4374

 

A vasárnapi második futamon eleinte úgy tűnt, hogy Gerhard Körber és a Team Schwabentruck számára megtörhet egy, a 2009-es jaramai futam óta tartó győzelmi aszály. Azonban ennek egy, a rajtnál történt gyorshajtásért kiosztott 30 másodperces büntetés szabott gátat. Ugyanezen oknál fogva bukta el pályafutása legjobb eredményét, egy 2 helyet az OXXO britje, Ryan Smith is. Így a győzelem Adam Lackoé lett, megelőzve Janiec-et és a negyedik Hungaroringi futamot is a TOP 3-ban záró Kiss Norbit. Jiri Forman egy nagyon szép negyedik hellyel zárta a magyarországi hétvégét, a bajnoki éllovas, Jochen Hahn előtt.

A Kamion EB mezőnye jövőre augusztus 25-27. között látogat el majd újra a Hungaroringre!

 

 

IMG_4366

 

 

Szöveg: Dániel Zsófia
Fotó: Dániel Zsófia, Rákóczi Ádám

Egyéb

A következő WTCR-futam: