2019-07-23

All that motorsports

Egy olyan versenyhétvége volt a kínai, amelyre sokáig emlékezni fogunk. De hogy miképpen, azt mindenki döntse el maga. Mindenesetre a Nagy Fal országát Michelisz Norbi egy 2. és egy 11. hellyel hagyta el.

A múlt hétvégén a WTCC idei utolsó előtti állomására, Sanghajba látogatott el. A szombati nap programját pedig a két szabadedzés, az időmérő, valamint a MAC3 töltötte ki. Néhány gondolat a megnevezett eseményekről.

Szabadedzések

  • Az edzések folyamán rendkívül erősnek bizonyult a Volvo: az első tréningen Björk, a második Ekblom győzedelmeskedett. S az a tény sem elhanyagolható, hogy a két S60-as a 30 perces gyakorlásokon végig a TOP10-ben tudott lenni.
  • Csapattársaihoz viszonyítva Michelisz Norbi sem ment rosszul: a nyitóedzésen 4., a második edzésen 8. lett. Viszont a Hondákat érezhetően agyonvágta a plusz 60 kiló, valamint a pálya hátsó részében található hosszú egyenes.
  • A gyári Citroënek pedig szokás szerint takarék üzemmódban autóztak. Igaz, az első edzésen Lopez és Muller el tudták csípni a 2-3. helyett, de ez a második nekifutás alkalmával már csak egy 10. és egy 13. pozíció volt.

Időmérő edzés

  • Lopez idei 7. pole-ját szerezte meg. Igaz, egy percig sem lehetett nyugta, mert Nick Catsburg valósággal megtáltosodott a minimumsúlyon lévő Ladával – végül 161 ezred döntött kettejük közt. Mögöttük Muller lett a 3., bő félmásodpercnyi hátrányban.
  • Mehdi Bennani sorozatban másodjára tévedt be a Q3-ba az SLR-Citroënnel, s negyedikként zárt.
  • A Citroën az erős időmérős teljesítménnyel behúzta a manufaktúrák bajnokságát.
  • A „Superpole” szakasz ötödik résztvevője pedig Thed Björk volt a Volvóval.
  • Michelisz pedig úgy lett legjobb hondás, hogy „csak” a 9. legjobb időt tudta kipréselni a Civic-ből. Csapattársai, Monteiro és Huff csak a 14-15. rajtkockát tudták megkaparintani, mindkét futamra.
  • A zengősök pedig a tavalyi motorral felszerelt autókkal zárták a sort, Ficza Ferivel és Nagy Danival.
  • A Honda pedig idei 6. győzelmét aratta a MAC3 csapatidőfutamon, miután a Citroën Mehdi Bennani falsának köszönhetően betlizett.

Nyitó futam

A fordított rajtrácsos, első futamot John Filippi kezdhette meg a pole pozícióból a Campos Racing autójával. De ez idehaza viszonylag kevés embert foglalkoztatott véleményem szerint, hiszen a második rajtkockából a hondás Michelisz Norbi várhatta a piros lámpák kialvását. Őszintén megmondom, amikor szombat délelőtt konstatáltam, hogy Norbi a 2. helyről fog indulni, szinte majdnem biztosra vettem ezt a győzelmet.

Végül a Safety Car-fázis miatt 16 körösre megnyúló futamon 15 kör erejéig ez a látomás valóságnak bizonyult, ám a WTCC kínai nyitó versenye igazi, utolsó körös drámával zárult, amellyel a képzeletbeli lottószelvény nem lett telitalálatos…

Igaz, ezt néhány körön át tartó körömrágás előzte meg, amikor Thed Björk a minimumsúlyon lévő, és motorerő terén egészen jó formában lévő Volvóval kóstolgatta Micheliszt. A 14. körben a hátsó egyenes féktávján az első láthatóbb kontaktra is sor került. Azonban a 16. kör még ennél is nagyobb izgalmakat produkált.

Az egész már a pálya elején kezdődött, amikor a 2-es kanyar környékén Björk nekikoccant Norbinak. Akkor a magyar némi lendületet veszített, de a vezető pozíciót a kezében tudta tartani. De még ekkor sem nyugodhattunk meg, hiszen tudhattuk, hogy Björk a pálya második felében „egy életen, egy halálon” módjára mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy ne kelljen beérnie egy második hellyel. Sőt, meggyőződésünk lehetett, hogy ezért a győzelemért akár nagyobb kockázatot is képes vállalni. Így is történt.

Ugyanis a hátsó egyenesben Björk beszippanttatta magát a Honda szélárnyékában, ám egy ponton olyan közel ért az előtte haladóhoz, hogy nekikoccant. Ennek következtében pedig levált Michelisz autójáról a hátsó lökhárító, amely aztán Nick Catsburg Ladájának az orrán kötött ki. Ekkor Björk az élre tört.

Aztán azért a visszafordítóban Michelisz megpróbált ottmaradni a Volvo mellett, de Björk kiterelte a pályáról a Hondát, amely újabb koccanást eredményezett. Ezután kitört Björk autójának a bal hátsó kereke, úgyhogy még az utolsó párszáz méteren se lehetett tudni, hogy ki lesz a győztes!

Végül Björk a 3 kerékű Volvo-trike-kal bedöcögött a célba, és így meglett a svéd gyártó, illetve a svéd pilóta legeslegelső győzelme a WTCC-ben! Michelisz Norbi pedig egy 2. pozícióval megszerezte idei 8. pódiumos helyezését. A harmadik pedig Yvan Muller lett a Citroënnel – a francia eléggé közel volt az élen álló kettőshöz, de érdemlegesen nem tudott beleszólni a győzelemért vívott gladiátorharcba.

Más pilóták is voltak, akik nem csak kínai sétakocsikázáson vettek részt az első verseny folyamán. Például John Filippi, aki előbb „jó szokásához híven” szépen beragadt rajtnál, aztán a pontszerző zóna középső szekciójában lévő húsdarálóban belekeveredett a csiki-csukiba, melynek következményeként egy kitört bal első kerékkel állva maradt az 1-es kanyar belső ívén, és ez okozta a biztonsági autós fázist. A másik nagyobb esemény Chilton és Tarquini között történt, akik a 2. helyért csatázva akadtak össze a visszafordítóban a 9. körben – a kalamajka mindkettejük futamát kinyírta, emiatt is tudott Björk támadó pozícióba kerülni.

Néhány szó erejéig azért még kanyarodjunk vissza a Norbi-féle 2. helyre! Az előnye az, hogy ezzel az eredménnyel is sokat hozott a másik kettő gyári hondáson, akik csak a 9-10. pozícióban látták meg a kockás zászlót. Viszont az utolsó pillanatokban elúszott győzelem miatt joggal lehetünk bosszúsak…

Ami pedig a Zengő Motorsport háza táját illeti, Ficza Feri és Nagy Dániel a 14-15. helyen érkeztek be a célba.

Fő futam

A második, normál rajtrácsos viadal szinte eseménytelenül telt el, sok mindent nem is érdemes rajta taglalni.

José Maria Lopez elképesztő, 11 másodperces fölénnyel szerezte meg idei 8. győzelmét a Citroën C-Elyseé-vel, megelőzve csapattársát, Yvan Mullert, valamint márkatársát, Mehdi Bennanit. Ezzel az eredménnyel pedig Lopez VB-címe hivatalossá, ahogyan Bennani WTCC Trophy-címe is.

Ezúttal pedig egyetlen magyar sem szerzett pontot: Michelisz 11., Ficza 16., Nagy 18. lett.

A következő forduló pedig a szezonzáró katari lesz november 23-25. között, miután a thaiföldi hétvége eltörlését immár hivatalosan is bejelentette az FIA, a Motorsport Világtanács szerdai ülésén, Párizsban.

Egyéb , TOURING CARS , WTCC

A következő WTCR-futam: