2019-07-23

All that motorsports

A Túraautó Világbajnokság a Twin Ring Motegire látogatott el, amely az idei szezon 9. állomása volt. Most néhány gondolat következik a hétvége kapcsán.

Michelisz ötödik alkalommal is feljutott a dobogó tetejére

A japán hétvége alapvetően igencsak hangulatos volt, lévén annak, hogy Motegi hazai terep volt a Honda számára. Ezt a különleges feelinget pedig ennél szebben aligha lehetett volna megkoronázni, mint egy Michelisz Norbi-győzelemmel.

A 32 éves magyar pilóta a fordított rajtrácsos nyitófutamot remekül kézben tudta tartani. Az időmérős 10. hely révén megszerzett polepozícióból kiválóan el tudta kapni a rajtot, utána pedig szert tett egy 4 másodperces előnyre. Onnantól kezdve pedig tényleg nem volt más dolga Norbinak, mint bejönnie a célba, de még így is tövig rágtuk izgalmunkban a 10 körmünket. Végül a 13. kör vége megkönnyebbülést hozott a számunkra, ugyanis Norbit nem érte utol sem a technika ördöge, sem bárminemű galambféleség, és még sorolhatnám. Így övé lett a győzelem, amely pályafutása során az ötödik volt, de gyári színekben még „csak” az első. A Honda örömét pedig Rob Huff 2. és TiagoMonteiro 3. helye tett teljessé.

Őszintén remélem, hogy ezzel a sikerrel egy picit a fotelszakértők száma is csökken, akiktől az idei évben idáig többek között csak azt hallhattuk, hogy „a Honda csak hátráltatni akarja Michelisz Norbit”, meg „mi a csudáért vették el tőle Bári Gergőt”. Ez a győzelem egyébként Norbit felsegítette a tabella 5. helyére.

És akkor említsünk néhány szót a Zengő Motorsportról. Ficza Feri számára sajnos nem alakult jól a futam, tulajdonképpen rajthoz sem tudott állni műszaki hiba okán. Nagy Dani pedig a 15. helyen ért célba.

Ajándéksiker Mullernek az év végén távozni készülő Lopeztől

A normál rajtrácsos fő futam pedig kettős Citroen-győzelmet hozott, de nem akármilyen felállásban. Az argentin José Maria Lopez egy sima rajt után 13 körön át dominálta a futamot, majd egyszer csak lelassított a C-Elyseé-vel, és maga elé engedte a csapattársát, YvanMuller, aki azzal, hogy az utolsó kört az első pozícióban teljesítette, megszerezte idei első győzelmét.

Egyébként korántsem volt logikátlan a döntés a Citroen és Lopez részéről, ugyanis így Muller egy remek esélyt kapott arra, hogy a szezont a pontverseny második helyén fejezze be. Igaz, a francia eleinte azt hangoztatta, hogy nem így akarja megszerezni ezt a sikert, de aztán végül megköszönte nemes gesztust Lopeznek, aki a 120 pontos előnyével pedig már majdnem háromszoros világbajnok. Ez akkor mondható majd ki hivatalosan, ha majd bejelentek a thaiföldi forduló eltörlését úgy, hogy nincs helyette póthelyszín. Mindenesetre a francia márka már most megünnepelte Lopez harmadik világbajnoki elsőségét, az erre a célra gyártott pólókkal.

A dobogó legalsó fokára pedig amúgy TiagoMonteiro állhatott fel – a Honda portugálja pedig ezzel a kettős dobogóval egy nagyon erős hétvégét zárt Japánban, ezzel bebizonyítva azt, hogy korántsem adta fel a bajnoki ezüstért vívott harcot.

A Zengő Motorsportnál ezúttal Nagy Dani autójában bújt meg a kisördög, így a 18 éves magyar fiú csak 3 körös hátrányban tudta befejezni a futamot. Ficza Feri pedig a 18. lett, alig pár századdal lemaradva a Honda hazai indulójától, RyoMichigamitól, aki egy negyedik gyári Civic-kel kis híján pontot szerzett a nyitóversenyen.

További gondolatok…

  • A hétvége folyamán igencsak erős teljesítményt nyújtott a Volvo. A svédeknél mind a két futamon a TOP 10-ben ért célba a két S60-as, erre pedig idén még nem volt példa. Az első futamon Björk a hatodik lett, míg a Dahlgrent helyettesítő Girolami a 9. helyen ért célba. A második versenyen pedig Girolami az 5., Björk a 7. pozícióban látta meg a kockás zászlót.
  • A Lada teljesítménye pedig igencsak harmatos volt a hétvége folyamán… Ezúttal az oroszoknak be kellett érniük egy 7. hellyel, amelyet Catsburg szerzett meg a nyitóversenyen, valamint Tarquini két 10. helyezésével.
  • A Chevrolet számára pedig nem igazán feküdt a pálya, egyik Cruze sem tudott pontot szerezni.

A folytatásra Kínában fog sor kerülni, szeptember 23-25. között.

Írta: Kováts Olivér

Egyéb , TOURING CARS , WTCC

A következő WTCR-futam: