2019-08-20

All that motorsports

 A múlt hét szerdai napjának folyamán, Bécsben összeült az FIA Motorsport Világtanács, amely a végleges versenynaptár mellett számos szabálymódosítást hagyott jóvá.

Bécsben összeült a Motorsport Világtanács. Az ülés folyamán pedig retifikálták a jövő évi versenynaptárt, illetve a számos szabályváltozást.

72 TRUFFER Claudio (che) Honda Civic FB TCR team Rikli Motorsport action 08 NAGY Norbert (hun) Seat Leon cup racer team Zengo motorsport action during the 2016 ETCC European Touring Car Championship & GT Tour race at Imola, Italy from october 1 To 2 - Photo Jean Michel Le Meur / DPPI

Ami a hivatalos kalendáriumot illeti: távozik a versenyszériából a Citroën és a Lada hazai aszfaltcsíkjai, a Paul Ricard és a MoscowRaceway, miután a szóban a forgó autógyárak a 2016-os szezon végeztével gyári szinten biztosan kivonultak. Emellett a Slovakiaring és a thaiföldi helyszín sem szerepel már az állomások között, viszont visszatér két, a WTCC-ben legendás pálya: a monzai és a makaói. A magyarok számára legfontosabb hétvége, a hungaroringi ezúttal május közepén kerül megrendezésre. A naptárban pedig immár csak a sanghaji futam időpontja kérdéses – a két lehetséges opció az október 1-i, vagy az október 15-i hétvége.

Íme a 2017-es versenynaptár:

  1. 04.09. – Marokkó, Marrakesh
  2. 04.30. – Olaszország, Monza
  3. 05.14. – Magyarország, Hungaroring
  4. 05.27. – Németország, Nordschleife (szombati futamok)
  5. 06.25. – Portugália, Vila Real
  6. 08.06. – Argentína, Termas de Rio Hondo
  7. 10.01. vagy 10.15. – Kína, Sanghaj
  8. 10.29. – Japán, Motegi
  9. 11.19. – Kína, Makaó
  10. 12.01. – Katar, Losail

quatar3Viszont nem csak a versenynaptárban, hanem a hétvégék lebonyolítását illetően is fontos változás következett be: 2017-től kezdve minden versenyhétvége kétnapos lesz, tehát nem lesznek pénteki tesztek. Cserébe viszont mindkét szabadedzés időtartama 30 percről 45-re nő.

A pontosztásban is fontos módosítások mentek végbe: mostantól kezdve a fő futamon elért eredmények értékesebbek lesznek a fordított rajtrácsos nyitófutamon elérteknél, mégpedig az előbbi pontozási rendszerének a megváltoztatásával. A fő futamokon innentől fogva a következő pontozási szisztéma lesz érvényes: 30-23-19-16-13-10-7-4-2-1. Emellett a MAC3 pontozása is módosul: a győztes manufaktúra 12, a második helyezett 8, a harmadik pedig 6 ponttal lesz gazdagabb.

Mindemellett bejelentésre került a „WTCC-2” kategória érkezése, melynek a lényege az, hogy mostantól a Túraautó Európa-Kupa elitjébe tartozó TCN2-es autók is nevezhetnek a világbajnokságra. Az már egy más kérdés, hogy mennyire érné meg és lesz-e egyáltalán jelentkező, ugyanis a TC1 és a TCN2 géposztály autói között tetemes a differencia. Ugyanakkor szükséges volt ez a lépés amolyan „hátha” alapon, ugyanis amennyiben a mezőny létszáma 16 fő alá csökken – márpedig erre jó esély van a Lada kiszállásával -, akkor az adott futam minden további nélkül törölhető.

Végül pedig opcióként felmerült a joker-kör bevezetése, amely eddig leginkább a különféle ralikrossz bajnokságokban volt ismert, de már kipróbálták a Super TC2000 névre hallgató, argentin túraautós bajnokságban is. Jelen esetben úgy nézne ki a dolog, hogy a marokkói és a portugál futamokon élhetnének azzal az opcióval a pilóták, hogy a 3. kör és a kockás zászló között az egyik kört alternatív útvonalon tehetik meg. A részletek egyelőre még nem tudni semmit, és ezen opció bevezetése sem mondható még 100 százalékosra, ugyanis sok múlik azon, hogy az FIA illetékesei az adott pályákon biztonságosnak ítélik-e meg azt.

Egyéb , ETCC , TOURING CARS , WTCC

A következő WTCR-futam: