2019-08-20

All that motorsports

Katarban zárult a Túraautó Világbajnokság 2016. évi szezonja. Michelisz Norbinak pedig minden esélye megvolt arra, hogy megszerezze összetettben a 3. pozíciót, amely pályafutása legjobb eredménye lett volna – ám egy, a mai napig is erősen vitatott Muller – Monteiro manőver megakadályozta. Erre sovány vigaszt a Zengő Motorsport pilótáinak az idei tanulóévben megszokottnál erősebb teljesítménye jelentett.

November 24-25. között került megrendezésre a WTCC 12. szezonjának utolsó versenyhétvégéje, a katari víkend – ez rendhagyó módon egy csütörtöki és egy pénteki nap volt.

Ennek rendje és módja szerint magyar idő szerint csütörtökön kora délután meg is rendezték az első szabadedzést. 80 kilós pluszsúly ide, 80 kilós pluszsúly oda, az végeztével gyári szinten búcsúzó Citroën színeiben José Maria Lopez még így is meg tudta nyerni a gyakorlást 2:02.182-es ideje több mint hat tizedet vert Hugo Valentére, aki a második helyre behozta a minimum súlyon lévő és az év végeztével úgyszintén kiszálló Ladát. Az argentin és a francia versenyzőt a Volvo pilótái követték, ThedBjörk – Robert Dahlgren sorrendben – még ők ketten tudtak egy másodpercen belül zárni Lopezhez képest.

Legjobb hondásként Rob Huff lett az ötödik, megelőzve a másik két Lada Vestát, Tarquinivel és Valentével a volánnál. A Citroënnél versenyző négyszeres világbajnok, Yvan Muller pedig a maga nyolcadik helyével kissé harmatosan indította a hétvégét csapattársához viszonyítva. A legjobb tíz sorrendjét pedig a hondás Tiago Monteiro, valamint a Sebastien Loeb Racing marokkóija, Mehdi Bennani zárta.

Mi újság a magyarokkal? – merül fel a kérdés jogosan, és akkor jöjjön a válasz. Michelisz Norbert a harmadik gyári Hondával a 11. lett, míg a Zengő Motorsport versenyzői, Ficza Feri és Nagy Dani a 15., valamint a 18. pozícióban. Utóbbi révén pedig még a piros zászlók is előkerültek, miután kicsúszott a 7-es kanyarban, alig tíz perc eltelte után.

quatar

Az első szabadedzés végeredménye

Pár órával később pedig megrendezésre került a második tréning, amely már sokkal tetszetősebb eredményt hozott a magyarok számára. Kettős Honda-győzelem született a félórás gyakorlás folyamán: Michelisz Norbi a második helyen zárt, 64 ezreddel lemaradva csapattársától, a gyakorlást 2:01.476-os idővel megnyerő Tiago Monteirótól.

Ismét igen előkelő helyen, ezúttal a harmadik pozícióban zárt a ladás Hugo Valente, akinek a nevét valószínűleg nem látjuk többé a bajnokságban. Mögötte Lopez lett a negyedik, megelőzve Tarquinit és Huff-ot. A Zengő Motorsport pedig idei legjobb szabadedzését zárta, ugyanis Nagy Dani a hetedik, Ficza Feri pedig a kilencedik legjobb időt futotta meg – idén először (és szezonzáró lévén utoljára) láthattuk ezzel a Zengő Zoli mindkét pilótáját a TOP 10-ben, melynek sorrendjét a Münnich Motorsport Chevrolet-jébe idén nyolcadik alkalommal is bepattanó James Thompson zárta.

Tízen kívül zárt Yvan Muller, a ladás Nicky Catsburg, valamint a Volvók, a Sebastien Loeb Racing másik két Citroënje, illetve két Chevrolet-pilóta, Filippi és Coronel.

Az első után pedig a második edzést sem volt piros zászlótól mentes. Ezúttal a ROAL-Chevrolet hollandja, Tom Coronel miatt kellett félbeszakítani a gyakorlást, ugyanis azt követően, hogy autóján a bal első kerék önálló életre kelt, félreállt a pályán.

A második szabadedzés végeredménye

Magyar idő szerint pénteken kora délután pedig sor került az idei utolsó kvalifikációra. Az esemény pedig észbontó eredményt hozott a Sebastien Loeb Racing versenyzője, Mehdi Bennani győzelme révén, aki így megszerezte pályafutása első pole pozícióját. Igaz, a marokkói 2:00.456-os idejétől mindössze 36 ezreddel maradt el a Volvo svédje, ThedBjörk. A gyári Citroënek pedig csak a második sort tudták megszerezni, Lopez – Muller sorrendben – az argentin pozíciója pedig teljes mértékben érthetetlen, ugyanis a pálya középső részén még 0.4 másodpercnyi előnye, de aztán az utolsó szakaszon veszített 8 tizedet úgy, hogy nem követett el szemmel látható, nagyobb hibát. Rajtuk kívül még Michelisz Norbi volt az, aki egyedüli hondásként, de továbbjutott a Q3-ra, viszont mért időt már nem tudott teljesíteni, ugyanis vélhetően egy defekt következtében nekirongyolt egy, a pályán szélén található gumibálának.

De még így is jobban zárt az ötszörös futamgyőztes, mint a másik két hondás csapattársa, ugyanis Huff és Monteiro a Q2-ben ragadva a 6-7. pozíciókat foglalták el. Mögöttük legjobb ladásként Gabriele Tarquini kvalifikált a 9. pozícióba, megelőzve Tom Chilton SLR-Citroënjét, valamint Catsburg és Valente Ladáját. Igaz, utóbbi miatt szükség volt a piros zászlóra, miután felfüggesztéstöréssel félreállt a pályán.

A mezőny utolsó harmadát pedig a Chevrolet-k, a zengős Hondák (Ficza – Nagy sorrendben), valamint Demoustier SLR-Citroënje sajátították ki.

Miután pedig a kvalifikáció során a Honda és a Lada is elveszített egy-egy autót az állományából, a Citroën egyedüli manufaktúraként vett részt a MAC3 csapatidőfutamon a Sebastien Loeb Racing versenyzőivel, akik ennek megfelelően meg is nyerték az eseményt. A Demoustier – Chilton – Bennani trió 4:13.756 leforgása alatt teljesítette a két kört az 5.38 kilométer hosszú katari pályán.

Az időmérő edzés végeredménye

A MAC3 végeredménye

Pár órával rá, magyar idő szerint pénteken este pedig sor került az idei szezon utolsó előtti futamára, a katari nyitófutamra, ahol a szabályok értelmében az időmérő edzés első tíz helyezettje fordított sorrendben állhatott fel a rajtrácsra. Ennek értelmében a pole pozícióból a Sebastien Loeb Racing brit versenyzője, Tom Chilton indulhatott a pole pozícióból, mellőle pedig Gabriele Tarquini a Ladával.

A piros lámpák elalvását követően Chilton nagyon szépen elkapta a rajtot, így az első kanyarban ő fordult el elsőnek, maga mögött tartva Tarquinit. Eközben mögöttük a két hondás, Huff és Monteiro vívott nagy csatát, melyből győztesként a 2012-es világbajnok jött ki, a volvós Robert Dahlgren mögött haladva.

Nemsokára viszont kisebb felfordulás alakult ki az első körben: a 7-es kanyar féktávjánál Tiago Monteiro egy picit nekikoccant José Maria Lopez Citroënjének, melyet követően a portugál kiforgatta magát a háromszoros világbajnok argentin autóján. Ezután Monteiro elvesztette az uralmát az autója felett, így előbb a ladás Valentével, majd egy olyan pályaszéli gumibálával ütközött, amellyel már Michelisz Norbinak is meggyűlt a baja az időmérő edzés folyamán. Monteiro jelentős mértékben sérült, tulajdonképpen mindkét hátsó kereke egészségtelen állapotba került, Valente autója pedig szintén ott ragadt a pályán – így előbb a versenyirányítás beküldte a biztonsági autót, majd a piros zászlók is előkerültek. Ezt a döntést követően pedig egy jó 15-20 perces várakozás várt a mezőnyre.

Az újraindítás nem volt kegyes Tom Chilton számára, ugyanis Tarquini szinte az első adandó alkalommal lecsapott rá, és maga mögé utasította. Eközben Michelisz Norbi a 4. helyért csatázva koccant Dahlgrennel, aki ezzel visszaesett a csapattársa, Björk mögé, viszont Yvan Muller nevető negyedikként mindannyijukat megelőzte.

Mindeközben Tarquini az élen szép fokozatosan építette az előnyét, Chiltonnak pedig már a visszapillantót kellett egyre sűrűbben néznie, ugyanis Rob Huff fenyegetően közeledett hozzá, akinek ezzel megvolt az esélye arra, hogy összetettben harmadik lehessen. Azonban a Sebastien Loeb Racing britje kiválóan védekezett, így Huff nem tudott elmenni mellette.

Gabriele Tarquini pedig kiválóan kontroll alatt tudta tartani a futamot – 5.3 másodperces előny birtokában nyerte meg a Lada utolsó előtti futamát a WTCC-ben. Az olasz pilóta mellé a két brit, Tom Chilton és Rob Huff állhattak fel a dobogóra. Yvan Muller a negyedik, megelőzve Michelisz Norbit és a két Volvót. Nicky Catsburg és „Pechito” Lopez pedig a sérült autók dacára pontot tudtak szerezni: a 8. és a 9. helyen zártak az utolsó pontot elcsípő James Thompson előtt.

Nem volt messze a pontszerzéstől a Zengő Motorsport: Nagy Dani eddigi pályafutása legjobb eredményét érte el egy 11. hely formájában, míg csapattársa, Ficza Ferenc a 13. lett.

quatar2

A nyitófutam végeredménye

Nem sokkal később pedig megrendezték a főfutamot is Katarban, amely egyben a 2016-os WTCC-szezon záróakkordja is volt. A rajtrács ezúttal már az időmérő edzés végeredményének megfelelően állt fel, tehát Bennanival, Björkkel, Lopezzel, Mullerrel, Michelisszel és Huff-al az első három sorban.

Ezzel a polepozícióval a marokkói Mehdi Bennani előtt óriási lehetőséget állt: nem is „bennanizta el” a rajtot! Könnyedén és szépen meg tudta őrizni vezető pozícióját a SebastienLoeb Racing versenyzője, megelőzve a gyári citroënesLopezt, aki viszont lerajtolta Björköt.

Viszont nemsokára jöhetett is a biztonsági autó, ugyanis Robert DahlgrenVolvója megállt a pálya közepén, miután ütközött Tom Chilton SLR-Citroënjével. Mindeközben a két ladás, Valente és Catsburg összeakasztották a bajuszt az 5-ös kanyarban, melynek az lett a végeredménye, hogy mindkét Vestának át kellett vágtatnia a kavicságyon, Catsburg pedig defektet kapott, míg Valente kitört a felfüggesztése, és így egy kieséssel zárult a francia pilóta szezonja és talán a WTCC-pályafutása is.

A verseny a 4. körben folytatódhatott: Lopeznek kapásból védekeznie kellett Björkkel szemben, miközben az élen Bennani elkezdhette kiépíteni az előnyét. A hondás Michelisz Norbi pedig ezúttal megmutatta agresszívabb oldalát: kőkeményen és határozottan tette be az autót YvanMuller mellé, és előzte meg a franciát. Kettejük kontaktja Monteirónak is rosszul jött, ugyanis emiatt szélesen kellett fordulnia – ezt pedig Tarquini kihasználta, és elment a portugál mellett.

A 6. kör elején Björk átverekedte magát a sérült autójával egyre inkább szenvedő José Maria Lopezen az 1-es kanyarban. Ezután a svéd pedig megközelítette Bennanit, és több ízben megpróbálta mellé kerülni, de nem sikerült. A győzelemre való esélye Björknek az utolsó előtti körben úszott el, amikor egy hibával bő egy másodpercet bukott el.

Eközben a 8. körben Monteiro visszaszerezte a pozíciójátTarquinitől, és a 6. helyen haladva elkezdett felzárkózni a Michelisz – Muller kettősre. Az utolsó körökben Norbi valamivel lassabb tempót diktált, így a francia és a portugál is egészen közel volt hozzá, ekkor azonban felgyorsult és leszakította őket – semmi áron sem akarta azt, hogy Muller megelőzze, mert akkor Monteiróé lett volna a harmadik hely az egyéni összetettben, amelynek sorsa csak az utolsó fél körben dőlt el, nem is akárhogy!

Az utolsó kanyarok egyikében Muller látványosan lelassított és elengedte a korábbi csapattársát, Tiago Monteirót, aki az ezáltal megszerzett ötödik hellyel megszerezte a dobogós pozíciót a pontversenyben. A manőver szándékossága egy percig sem volt kérdés, ezt pedig a Citroën Racing egy azóta már törölt tweet-je tette abszolút egyértelművé: „Muller egy ajándékkal kedveskedett Monteirónak… Ezzel az ötödik hely ugyanis a 3. helyet jelenti számára az összetettben!”

A manőveren már nincs sok értelme rágódni, megtörtént, ami megtörtént – ha sportszerűtlen volt, ha nem, változtatni (sajnos) már nem tudunk rajta. Mindenesetre Michelisz Norbi azért kifejtette a véleményét a blogján, a michelisz.hu-n: „Világbajnoki negyedik lettem 2016-ban. Még a katari út előtt írtam egy esélylatolgatót, hogy melyik elviekben lehetséges év végi helyezésemre hány százalékot adnék. A negyedik helyre adtam messze a legtöbbet, 40 százalékot. És ha nem tudnám azt, hogy milyen út vezetett el végül ehhez a negyedik helyhez, azt mondanám, hogy oké, erre volt a legnagyobb esély, nem történt semmi különös.

De még mindig tisztán emlékszem arra a dühre, ami miatt az is megfordult a fejemben a szezon utolsó kanyarjaiban, hogy a célegyenes előtt lefékezem az autót tüntetőleg. Aztán persze győzött a józan ész, ilyet nem tehetek, sportember vagyok. Az első gondolatom mégis ez volt, amikor a visszapillantóból azt láttam, hogy Yvan Muller elengedi Tiago Monteirót, és ezzel beleszól a bajnokság végkimenetelébe. Azóta visszanéztem az esetet, és továbbra is az a véleményem, hogy ez elengedés volt, nem pedig önkéntelen hiba, ívről való lecsúszás.

Teljesen váratlanul ért ez a pályán. Arra számítottam, hogy Muller a WTCC-s búcsúfutamán foggal-körömmel küzd majd minden egyes pozícióért, ahogyan azt az elmúlt tíz évben tette. Továbbra is az egyik legjobb pilótának tartom, aki ellen valaha versenyeztem, és azt sem vitatom, hogy joga volt ehhez a döntéshez, amit nekem el kell fogadnom. Neki viszont azt kell elfogadnia, hogy megvan a véleményem a dologról. Nem beszéltünk a futam után, ebben az esetben nem is lett volna mit mondanunk egymásnak.”

A futamot egyébként Mehdi Bennani nyerte meg, aki így megszerezte pályafutása 3. győzelmét a WTCC-ben. Az SLR-pilóta mögött Björk egy szintén figyelemreméltó második helyet szerzett. A dobogó legalsó fokára pedig immár a Formula-E-ben versenyző és a WEC-bajnoksággal kacsintgató „Pechito” Lopez állhatott fel. Mögötte a két gyári Honda, Michelisz és Monteiro ért célba, megelőzve Mullert, valamint a ladás Tarquinit. A pontszerzők névsora pedig Huff-al, Coronellel és Thompsonnal lett teljes.

Megint egészen jól zártak a zengős fiúk: ezúttal Ficza Feri került közel a pontszerzéshez egy 11. hellyel, de Nagy Dani csak a 15. lett 1 környi hátrányban, miután koccant az SLR franciájával, Gregoire Demoustier-vel féltávnál.

A fő futam végeredménye

Ezennel véget ért a WTCC 2016-os idénye, amelyet Michelisz Norbi a negyedik helyen zárt – gratulálunk neki! A bajnokság pedig 2017. április 9-én, Marokkóban tért vissza.

Egyéb , TOURING CARS , WTCC

A következő WTCR-futam: