2019-12-06

All that motorsports

1831-ben Széchenyi István Világ címmel már kiadott egy művet, mégpedig azon céllal, hogy világosságot gyújtson az emberek fejében. Ezt az irományt pedig hasonló céllal kívánom megírni én is szurkolótársaimnak.

armchair-experts-armchair

Erre legjobb példákként a tavaly hungaroringi, valamint a katari hétvége hozhatók fel. Előbbi hétvégén, amikor a nyitófutamon már a felvezető körön elfüstölt Michelisz Norbert alatt a Honda Civic turbóhiba miatt, akkor a túlzottan lelkes fotelszakértők önkéntes és szinte kötelező jelleggel fogták magukat, és a különböző közösségi oldalak bugyraiban ízig-vérig elkezdték szidni a Hondát, hogy „mi az, hogy a Honda nem volt képes Norbi alá egy normális kocsit pakolni a hazai futamon?!”. Csak az a helyzet, hogy ezen gondolatok megfogalmazása előtt kimaradt egy fázis, mégpedig a kreatív és értelmes agyi tevékenység. Ha nem maradt volna ki, akkor kapásból rá lehetett volna jönni arra, hogy a turbó egy alapvetően megbízható alkatrész, csak egyáltalán nem tudni, hogy mikor „mond csütörtököt”. De nem, inkább menjünk, és kövezzük meg a Hondát, hiszen mi sem egyszerűbb.

A katari futamok után történtek pedig valóban megütötték a legalja szintet. Az való igaz, hogy Monteiro és Muller részéről kicsit sem volt szép az az összjáték, amelynek a levét ezúttal Michelisz Norbi itta meg, ugyanakkor a szabály nem tiltja. Viszont az, amit a manővert követően a magyar nép művelt a világhálón, az egyenesen az autósport megszégyenítése volt. Azt a mérhetetlen mértékű mocskot, amely a különböző kommentzónákban összegyűlt, még egy tucat szemétszállító autóval sem lehetett volna eltakarítani. S miközben ezeknek a mocskolódásoknak az értelmi szerzői rendesen elégedettek voltak önmagukkal, hogy „kieresztették a gőzt” és „megmutatták, mi a magyarok Istene”, addig nemzetközi szinten egyáltalán nem nézték jó szemmel valószínűleg. Ugyanis értelmes, igazi és vérbeli szurkoló így nem viselkedik. Ami pedig a legrosszabb az egészben, hogy ezzel valamilyen szinten  Michelisz Norbit is lejáratták, mondván, milyen szurkolói vannak.

Emberek! Legalább nyilvánosan ne égessétek le magatokat és a szurkolásotoknak a tárgyát… A fogszívás, valamint a „csudába” meg a „fenébe” kifejezések még beleférnek, de ha nem vagytok képesek ezt a szintet képviselni a közösségi oldalakon, akkor inkább otthon csapkodjátok az asztalt, meg vágjátok földhöz a söröskorsót, mert azt maximum csak a körülöttetek lévők meg a falak látják.

A legutóbbi eset, ami igazándiból kiváltotta belőlem ezen iromány elkészítését, talán még az előző kettőn is túlmutat. Az pedig az, amikor már a szurkolótársak esnek egymás torkának. Ezt a jelenséget pedig a mai nap folyamán tapasztaltam, amikor megjelent egy amúgy, az átlagos magyar szurkoló szemszögéből nézve átlagos hír, miszerint Rob Huff a Hondától átigazolt a Münnich Motorsporthoz, amely egy privát Citroen C-Elyseé-t fog indítani. Erre pedig az első reakciók azok voltak, hogy „már meg is van 2017 világbajnoka ezzel a bombapárossal”. Való igaz, hogy az év ezen szakaszában még eléggé nagy felelőtlenség ilyen jellegű jóslatokba bocsátkozni, de az erre, az újonnan megjelenő fotelszakértők részéről érkező reakciók mindennek mondhatók, csak természetesnek nem. Tulajdonképpen mindenkit „leugattak”, aki kiállt ezen tézis mellett ÉS meg is bélyegezték ezeket az embereket olyan állításokkal, hogy „már nem szereted a Norbit”, „milyen Norbi-rajongó vagy Te”, „ez az, írjátok le a Norbit”, és még sorolhatnám… Azt a kérdést már fel sem teszem, hogy az illetők mire alapozták ezen kijelentéseiket…

Ugyanis, akik a Huff-fal kapcsolatos jóslataikat megfogalmazták, azok jó eséllyel NEM Michelisz Norbit kívánták leírni, ugyanis afelől semmi kétség, hogy a hímesházi születésű kedvencünk idén pályafutása legjobbját fogja nyújtani, és mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy bő 10 hónap múlva megörvendeztessen minket, szurkolókat egy világbajnoki címmel!

Viszont manapság az eredményesség már nem csak a versenyzőn múlik, hanem az alatta lévő négykerekű valamin is, amit versenyautónak hívnak. Márpedig azt adatok tucatjaival alá lehet támasztani, hogy a Honda az elmúlt években messze volt a Citroentől, még tavaly is, amikor már látható fejlődésről beszéltünk. Úgyhogy itt az emberek bizalma nem Norbiban, hanem a Hondában rendült meg, talán néha jogosan,viszont senki nem tudja, hogy milyen fejlesztésekkel érkezik az új szezonra a Honda, vagy a Volvo.Ezért is érthetetlenek ezek a megnyilvánulások. Az, hogy idén milyen számadatokat fogunk látni Michelisz Norbi neve mellett, a Hondán is fog múlni.

Irományom végéhez érkezve pedig még annyit szeretnék hozzáfűzni a témához, hogy attól, hogy Michelisz Norbi, Nagy Dani és Ficza Feri töltik ki a szívünk csücskét, attól még nem bűn szeretni a külföldi versenyzőket (Tom Coronel, Rob Huff és a többiek).

Ti, drága szurkolótársaim, pedig higgyétek el, hogy attól sem a magyar tehetségeink, sem az alattuk lévő technika nem lesz gyorsabb, ha az ellenfél pilótát vagy egymást mocskoljátok. Sőt… Az eddig mocskolódásra szánt időt pedig inkább hasznosítsátok fel arra, hogy kedvenceiteket buzdítsátok!

Peace! A továbbiakban pedig jó, kulturált, valamint eredményekben és sikerélményekben gazdag szurkolást kívánok!

Írta: Kováts Olivér

Egyéb , TOURING CARS , WTCC

Hozzászólások

  1. […] dögkeselyűként támadta le a marokkói pilótát, ami alapvetően érthető is lenne. Csak az a baj, hogy mindezt a sajátos, nem túl kulturált stílusában tette. (Akinek nem inge, ne vegye […]

A következő WTCR-futam: