2019-07-23

All that motorsports

Politikai és biztonsági okok miatt csak Vila Real-ban debütál majd a ralikrossz szakágból átvett újítás a WTCC-ben.

Mint az ismeretes, az FIA Motorsport Világtanács tavaly novemberi ülésén mutatták be először a joker-kört, amely fogalom a ralikrossz-fanatikusok számára nem hangzik ismeretlenül. A lényege az, hogy a futamon a versenyzőknek egyszer az alternatív, ám hosszabb útvonalat is teljesíteniük kell a pályán.

Az eredeti tervek szerint ezt az újítást Marokkóban és Vila Real-ban vettették volna be a Túraautó Világbajnokságban, ám a két héttel ezelőtti, monzai médiaeseményen Francois Ribeiro, a bajnokság általános igazgatója megerősítette, hogy előbbi helyszínen nem láthatjuk majd, hogy miként működik a joker-kör. Így annak a debütálására Vila Real-ig várnunk kell.

Természetesen a változásnak oka is van. A joker-kört a pálya környékén nem alapvetően nem lehetett volna biztonságosan megoldani, csakis nagy kaliberű aszfaltozási és tereprendezési munkálatokkal. Azonban ehhez kellett volna egy közbeszerzési tender, csak  ennek kivitelezéséhez nem állt rendelkezésre Marokkóban működő kormány és adminisztráció. A felesleges kockázat vállalása pedig nyilvánvalóan nem jöhet szóba.

Jövő hétvégén pedig Marokkóban, joker-kör nélkül ugyan, de elrajtol az idei WTCC-szezon. A Vila Real-i hétvége június 24-én és 25-én lesz esedékes.

Fotó: Honda Racing WTCC

Egyéb , TOURING CARS , WTCC

A következő WTCR-futam: