2019-05-23

All that motorsports

A múlt hétvégén Grúziában elrajtolt a 2017-es TCR-szezon, magyar szempontból méghozzá eléggé eredményesen.

A tavasz megérkezésével párhuzamosan az autóversenyzés, így a TCR International Series világa is feléledt. A 2015-ben indult, s azóta egyre nagyobb népszerűségnek örvendő bajnokság a 2017-es szezonját a grúziai Rustavi International Circuit-en kezdte meg.

Ficza_Grúzia_2017Maga a versenyhétvége pénteken, egy kétórás teszttel indult, amelyet a Zele Racing SEAT-jában vendégeskedő Ficza Ferenc nyert meg. A tavalyi évben még a WTCC mezőnyét erősítő magyar pilóta 1:42.333-mal bizonyult a leggyorsabbnak. Mögötte a Leopard Racing franciája, Jean-Karl Vernay mindössze 16 ezreddel kapott ki. A harmadik pozícióban pedig a mezőny másik magyarja, a M1RA (Michelisz Norbert csapata) színeiben versenyző Tassi Attila zárt, 67 ezredmásodperces hátrányban. A TOP-3-at két Craft-Bamboo-SEAT követte, a volánnál Pepe Oriolával és Hugo Valentével. A mezőny helyi hőse, Davit Kajaia a hatodik legjobb időt futotta meg a GE-Force Alfa Romeo Giuliettájával. Gianni Morbidelli lett a hetedik a WestCoast Racing Volkswagenjével, megelőzve a M1RA másik versenyzőjét, Roberto Colciagót. A TOP-10-et James Nash (Craft-Bamboo) és az újonc Giacomo Altoé (WestCoast Racing) tették teljessé.

Ficza Ferenc jó szériája pedig a szombati, 30 perces első szabadedzésen folytatódott: a Zele-SEAT-tal versenyző magyar 1:41.850-as köre elegendőnek bizonyult ahhoz, hogy 0.237 másodperccel megelőzze a grúz szurkolók kedvencét, Davit Kajaia-t. A TOP-3-ba pedig ismételten befért a M1RA-s Tassi Attila, 27 ezreddel elmaradva Kajaia idejétől. A legjobb ötbe még Jean-Karl Vernay és Hugo Valente fértek be. Incidens nélkül zajlott le a gyakorlás, megforgásból is csak három akadt – ezek Duncan Ende (Icarus), Pepe Oriola (Craft-Bamboo) és Roberto Colciago (M1RA) nevéhez fűzhetők. Péntekről szombatra pedig 16 fősre bővült a mezőny, ugyanis a GE-Force harmadik Alfa Romeójába beült a 45 éves szerb Shota Abkhazava, aki az első helyezettnél első nekifutásra kilenc másodperccel volt lassabb.

Az első szabadedzés végeredménye

TCR_2017_Grúzia_TassiA második edzésen noha megtört a Ficza-dominancia, de legalább azt egy magyar törte meg, mégpedig Tassi Attila a M1RA-Hondával: a 17 éves pilóta 1:41.516-os idővel volt a leggyorsabb. Tassit a második helyen Jean-Karl Vernay (Leopard Racing) követte, 0.16 másodpercnyi hátrányban. Ficza Ferenc ezúttal a harmadik legjobb időt futotta meg, amely 6 tizeddel volt lassabb Tassi edzésgyőztes körénél. Kajaia ezúttal a negyedik lett a GE-Force-Alfa Romeóval, megelőzve Tassi Attila jóval tapasztaltabb csapattársát, Roberto Colciagót. A TOP-10-be még Oriola, Homola (DG Sport-Opel), Valente, Altoé és Nash fértek be.

A második szabadedzés végeredménye
TCR_2017_Grúzia_kvaliSokáig pedig úgy tűnt, hogy az első futamon a mezőny két magyar versenyzője, Tassi Attila és Ficza Ferenc indulhat az első sorból, ugyanis az utolsó percekig az előbbi állt az élen a M1RA-Hondával és egy 1:41.286-os körrel, míg utóbbi mindössze 8 ezreddel volt elmaradva tőle a Zele-SEAT-tal. Azonban a helyi hős, Davit Kajaia beleköpött a magyarok levesébe, és egy brutális idővel (1:40.693) elhappolta a pole pozíciót Tassiék elől. A magyarok mögött Jean-Karl Vernay és Roberto Colciago zártak, őket az előző két év bajnoka, a Comtoyou-Audit a 6. helyre kvalifikáló Stefano Comini követte – igaz, a svájci már egy szekundumon kívül zárt a pole pozíciós Kajaia-hoz képest. Morbidelli annak ellenére hetedik lett, hogy számára idejekorán véget ért a kvalifikáció, mivel a Leopard-Volkswagennel a 4-es kanyarnál lévő sóderágyban kötött ki. A Craft-Bamboo nem zárt valami jó időmérőt: Valente a 8., Oriola a 9., Nash pedig csak a 11. helyen zárt. A második, fordított rajtrácsos futamra a pole pozíciót jelentő 10. helyet az újonc Giacomo Altoé kaparintotta meg. A legjobb opelosnak Mat’o Homola bizonyult, a 12. helyen zárt a szlovák.

Az időmérő edzés közvetítése:

Az időmérő edzés végeredménye

TCR_2017_Grúzia_CominiSzombat reggel, az első futam előtt néhány órával még rendeztek egy shakedown-t, amely esős körülmények között került lebonyolításra. Az élen 1:50.296-tal Stefano Comini zárt a Comtoyou-Audival, a képzeletbeli dobogót Gianni Morbidelli (WestCoast Racing, Volkswagen) és Jean-Karl Vernay (Leopard Racing, Volkswagen) tették teljessé. Ami a magyarokat illeti, Ficza Ferenc a 10., Tassi Attila a 12. lett.

Hasonló körülmények fogadták a mezőnyt az első, normál rajtrácsos versenyen is. A pole pozícióból induló Davit Kajaia pedig rendben el tudott jönni a rajtnál, a grúz első helye egy pillanatig nem forgott veszélyben, annak dacára, hogy mögötte Tassi Attila és Ficza Feri is rajtot fogott. Ellenben a M1RA másik versenyzője, Roberto Colciago nyert egy pozíciót Jean-Karl Vernay-el szemben.

Ezt követően Stefano Comini, az előző két szezon bajnoka került a figyelem középpontjába azzal, hogy a Comtoyou-Audival előbb Vernay-t, majd Colciagót is lenyomta, a tőle megszokott agresszivitással.

A 6. körben pedig pozíciót cseréltek a magyarok: az esős körülmények között láthatóan lassabb tempót autózó Tassi Attila mellett elment a Zele-SEAT-tal Ficza Ferenc, majd a következő körökben Comini és Colciago is követték a magyar példáját.

TCR_2017_Grúzia_Race1_TOP3Az utolsó körökre pedig igencsak szoros küzdelem bontakozott ki a futamgyőzelemért Kajaia, Ficza, Comini és Colciago között. A csata pikantériája az volt, hogy mind a négyen négy különböző márkát képviseltek.

Ficza Feri minden erejével azon volt, hogy megnehezítse Kajaia életét, ám a magyar csak megszorongatni tudta a grúzt. Így Davit Kajaia hazai közönsége előtt szerezte meg pályafutása első futamgyőzelmét, míg Ficza pedig egy parádés második hellyel kezdte a szezont, a harmadik helyre pedig bejött Comini. A M1RA kettős pontszerzéssel kezdte meg a TCR-kalandot: Colciago a 4., Tassi Attila az 5. helyen futott be.

Az első futam közvetítése:

Az első futam végeredménye

Az első futam után kisebb botrány alakult ki: a leintést követően ugyanis Jean-Karl Vernay megtorolta Cominin a svájci korábbi, határozott előzési manőverét, és nekiment a Volkswagennel az Audinak. Emiatt a kakaskodás miatt megsérült Comini autójának a hűtője, így a Comtoyou Racing-nek versenyt kellett futnia az idővel ahhoz, hogy a szerelési munkálatok addigra befejezzék, hogy Comini legalább a depóból neki tudjon vágni a futamnak.

Ezen incidens miatt pedig csak 15 autó gördült fel a rajtrácsra, pole-ban a WestCoast Racing újoncával, Giacomo Altoéval, aki meglepő módon nagyon jót rajtolt, s emiatt simán meg tudta őrizni a vezető pozíciót a rajt utáni métereken, megelőzve Oriola és Valente Craft-Bamboo SEAT-ját. Tassi Attila pedig  egy zseniális rajttal a 9. helyről feljött negyediknek.

Azonban nemsokára Altoé kezdett útban lenni Orioláéknak, így a spanyol és a francia csapattársa kisvártatva maguk mögé utasították a 16 éves olaszt. Viszont rövidesen a versenyirányítás vizsgálatba fogott kettejük előzési manőverei láttán, mégpedig annak gyanúja miatt, hogy azok sárga zászlós fázis alatt történtek.

Az 1. kör végén pedig a biztonsági autó is pályára gördült, ugyanis a rajt után, az 1-es kanyarban a DG Sport Opeljával Mat’o Homola összeütközött a GE-Force szerb versenyzőjével, Shota Abkhazava-val – ebből az ütközetből pedig a szlovák Homola jött ki rosszabbul, ugyanis kiforgott a kavicságyba, ahonnan már nem tudott kikászálódni.

A negyedik kör elején a biztonsági autó visszatért a depóba, újra szabad volt a verseny. Tassi pedig azonnal megelőzte Altoét, átvéve tőle a harmadik pozíciót. Ezután nem sokkal azonban Altoé tett egy hosszabb látogatást a sóderágyban…

Igazán érdemi csata még az 5. helyért alakult a futam utolsó köreiben: Borkovic nyakára megjött Nash, Ficza Feri és Colciago. Az első pengeváltás a 10. körben történt, amikor Nash megelőzte a szerb Alfa Romeóját, ám nem sokkal később hibázott Colciagóval egyetemben, Ficza Feri pedig mindkettejük mellett elment. Azonban néhány körrel múlva a Zele csapatánál vendégeskedő magyar is hibát vétett az utolsó kanyarban, ami miatt a brit és az olasz is vissza tudta előzni őt.

A 15. körben aztán Ficza újra akcióba lendült Colciagóval szemben, ám besokallt, és nekikoccant az olasz Honda Civic-jének. Emiatt pedig eltört a SEAT jobb első felfüggesztése, így Ferinek ki kellett állnia a versenyből.

TCR_2017_Grúzia_Race2_TOP3A kedélyek azonban nem nyugodtak le, az utolsó körben Colciago még megelőzte Nash-t a célegyenes végén a 6. helyért, azonban emiatt az olasz kis idő elteltével a stewardok látókörébe került, mivel sárga zászló alatt előzött.

Néhány órával később pedig a versenyirányítás meghozta a döntéseket: Oriola még jókor előzött, azonban Valente, majd Colciago egyáltalán nem, így utóbbi kettőt 30 másodperces időbüntetéssel szankcionálták, amelynek köszönte Valente visszaesett a 9., Colciago a 12. pozícióba.

Pepe Oriola pedig így megnyerte a futamot, mögötte Tassi Attila a bravúros második pozícióban zárt a M1RA-Hondával! A 17 éves magyar ifjú mögött Jean-Karl Vernay lett a harmadik a Leopard-Volkswagennel.

A második futam közvetítése:

A második futam végeredménye

Így áll az egyéni pontverseny az első versenyhétvége után:

 1. Davit Kajaia – 38 pont
 2. Tassi Attila – 32 pont
 3. Pepe Oriola – 31 pont
 4. Jean-Karl Vernay – 25 pont
 5. Ficza Ferenc – 21 pont
 6. Stefano Comini – 15 perc
 7. Dusan Borkovic – 14 pont
 8. Roberto Colciago – 13 pont
 9. James Nash – 10 pont
 10. Gianni Morbidelli – 7 pont
 11. Giacomo Altoé – 5 pont
 12. Pierre-Yves Corthals – 4 pont
 13. Hugo Valente – 2 pont

Így áll a csapatbajnokság az első versenyhétvége után:

 1. GE-Force – 52 pont
 2. M1RA – 45 pont
 3. Team Craft-Bamboo Lukoil – 41 pont
 4. Leopard Racing Team WRT – 25 pont
 5. Zele Racing – 21 pont
 6. Comtoyou Racing – 15 pont
 7. WestCoast Racing – 13 pont
 8. DG Sport Compétition – 4 pont
 9. Icarus Motorsports – 1 pont

Így áll az “Év autómodellje” bajnokság egy versenyhétvége után:

 1. SEAT León – 62 pont
 2. Alfa Romeo Giulietta – 52 pont
 3. Honda Civic – 47 pont
 4. Volkswagen Golf GTi – 35 pont
 5. Audi RS 3 LMS – 15 pont
 6. Opel Astra – 5 pont

Szűk két hét múlva, április 15-16. között Bahreinben fog folytatódni a 2017. évi TCR-szezon.

Fotó: TCR Media

Egyéb , TCR , TOURING CARS

A következő WTCR-futam: