2019-12-06

All that motorsports

Magyar szempontból nem alakult éppen ideálisan a monzai hétvége, ugyanis Bennani ismét akcióba lendült…

Emlékeznek Olvasóink arra a 2012-es monzai incidensre, amikor egy galamb megfosztotta az akkor még zengős BMW-vel versenyző Michelisz Norbit egy lehetséges győzelemtől? Nos, hát a történelem ismétli önmagát, ugyanis öt évvel később visszatért az olasz galambunk, annyi szépséghibával, hogy felöltötte magára a WTCC Pastor Maldonadójaként emlegetett Mehdi Bennanit bőrét, és bepattant egy Citroënbe. De a balesetet akár a tavalyi Forma-1-es Orosz Nagydíjon történt Kvyat – Vettel ütközettel is párhuzamba hozhatnánk, amikor is az orosz versenyző megtorpedózta valósággal a négyszeres világbajnok Ferrariját.

A helyzet a következő volt. A fordított rajtrácsos főfutamon Tom Coronel indult az élről, ám a holland szinte állva maradt a rajtrácson, így a Sebastien Loeb Racing két autója került az élre, Mehdi Bennanival és Tom Chiltonnal. Michelisz Norbert pedig egy erősebb rajt után a harmadik helyen fordult el a sikánban a gyári Hondával, megelőzve a volvós Nestór Girolamit. Egy körrel később Norbi a célegyenes végén levadászta Chiltont, és megindult Bennani felé, a győzelemért.

A Michelisz – Bennani incidens 6:40-től nézhető meg.

Ám, Bennani, akiről az elmúlt hetek és hónapok folyamán már-már kezdtük elhinni, hogy végre benőtt a feje lágya, előhúzta régi, hírhedt formáját. A 3. kör végén Michelisz a Parabolica előtt támadást indított a marokkói ellen, és amikor már a Honda Civic ott volt a Citroën C-Elyseé mellett, akkor Bennani gondolt egyet, és Michelisz autóját abszolút figyelmen kívül hagyva becsukta az ajtót. A csata nyilvánvalóan ütközésbe torkollott, amelynek végeredményeként mindketten kiestek, miután az autóik igencsak komoly mértékben megsérültek. Majdnem biztos, hogy ezzel az incidenssel Norbi 25 pontot veszített el, amely a későbbiek folyamán, alkalmasint a bajnoki címért vívott küzdelemben még hiányozni fog… Köszönjük, Mehdi!

Természetesen a baleset után a magyar szurkolósereg dögkeselyűként támadta le a marokkói pilótát, ami alapvetően érthető is lenne. Csak az a baj, hogy mindezt a sajátos, nem túl kulturált stílusában tette. (Akinek nem inge, ne vegye magára!)

A marokkóit még a stewardok is hibásnak vélték, így a Hungaroringre kapásból kapott egy 5 rajthelyes büntetést. Igaz, ettől még nem jönnek vissza a Michelisztől elvett, értékes világbajnoki egységek. Mondjuk, attól sem, ha káromkodva, még a romkocsmai szintet is alulmúló stílusban ócsároljuk Bennanit.

Michelisz pedig a főversenyen sem volt sokkal jobb barátja a Fortunának, ugyanis egy amúgy igencsak epikus fotófinis áldozata lett. A magyar versenyző az egész futamon nagyot csatázott a volvós Girolamival az ötödik helyért, aki aztán fogást talált rajta az utolsó körben, a Parabolicában, amelyben párhuzamosan fordultak el. Sőt, még az egyenesben is fej-fej mellett volt a Honda és Volvo, ám végül Girolami érte el hamarabb a célvonalat, de csak 1 ezreddel!

A szoros befutót 24:08-tól lehet megtekinteni.

bennani_vs_michelisz_2Ami pedig a futamokat illeti, a fordított rajtrácsos nyitóverseny végül az SLR másik versenyzőjének, Tom Chiltonnak a győzelmét hozta, akinek a második citroënes győzelméért márkatársa, a 2012-es világbajnok Rob Huff támadásait kellett visszavernie, akinek így be kellett érnie a második hellyel. A dobogóra még a gyári Hondával a portugál Tiago Monteiro ért oda. Michelisz ugyebár kiesett a Bennanival való ütközés miatt, de egy aprócska örömünk még így is akadt, ugyanis az RC-Lada franciájának, Yann Ehrlachernek a 10 szekundumos büntetése után Nagy Danit, a Zengő Motorsport versenyzőjét a 10. helyen rangsorolták, s ezzel meglett az első világbajnoki pontja a WTCC-ben! Ez minden bizonnyal neki is örömteli volt, ugyanis a legendás monzai aszfaltcsík igencsak közel áll a szívéhez, miután az első szimulátoros köreit ott tette meg. Ellenben a Zengő Zoltán-féle csapatnak a másik szeme sírt, ugyanis olajfolyás miatt a másik pilóta, a 2017-es technikát használó Aurélien Panis még csak a rajtrácsra sem állhatott fel…

(A nyitófutam végeredménye)

monza_bjork_gyozelemA főversenyt meg az a volvós Thed Björk nyerte meg, aki az egész hétvége folyamán rendkívül kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtott. A svéd mögött Monteiro és Huff zártak a pódium második és harmadik fokán. Michelisz a hatodik lett a késhegyre menő Girolami-csatát követően, Panis a 12. helyre hozta be az idei évjáratú Zengő-Hondát. Nagy Dani sajnos elektronikus probléma miatt kiesett féltávnál, a biztonsági autós fázis utolsó körében. (A Safety Car-ra Tom Chilton leállása miatt volt szükség, aki az Ascari-sikánban, tehát eléggé rossz helyen parkolta le az SLR-Citroënt.)

(A főfutam végeredménye)

Ezennel pedig már túl is vagyunk az idei bajnokság második versenyhétvégéjén, amelyet követően Tiago Monteiro vezeti a pontállást 85 ponttal. Mögötte Björk a második 70, és Catsburg a harmadik 50 egységgel. Michelisz Norbi a 4. helyen áll, amivel alapvetően nem is lenne baj, azonban a neve mellett szereplő 46 pont nem hangzik túl biztatóan, főleg a világbajnoki címhez fűzött reményeket illetően.

Azonban fel a fejjel, és szurkoljunk Norbinak, hiszen még 8 versenyhétvége hátra van a 2017-es évből. A soron következő a jövő hétvégén fogják megrendezni, méghozzá a számunkra legkedvesebb helyszínen, a Hungaroringen, ahol Michelisz mellett a Zengő pilótáinak, Nagy Daninak és Aurélien Panisnak is érdemes lesz szorítani!

Sőt, több zengős pilótának is szoríthatunk, hiszen az ETCC (Túraautó Európa-Kupa) mezőnye is pályára lép, remélhetőleg a magyar csapat mindhárom versenyzőjével. A bajnokság szezonnyitánya éppen Monzában volt, ahonnan Nagy Norbi egy 5. és egy 4. hellyel, míg Szabó Zsolt egy 6. pozícióval távozott. György Anett a harmadik SEAT-tal sajnos nem tudott részt venni a versenyhétvégén, ugyanis az üzemanyagtank nem felelt meg az FIA technikai előírásainak.

(A tavalyi magyarországi versenyhétvége nem a szánk íze szerint alakult, de remélhetőleg idén visszatér Norbi oldalára a labda!)

Fotó: WTCC Media, FIA

Egyéb , TOURING CARS , WTCC

A következő WTCR-futam: