2019-10-16

All that motorsports

Magyar szempontból eléggé felemásan alakult a TCR International Series idei harmadik, belgiumi versenyhétvégéje – igaz, Tassi Attila parádés megmozdulásaira jó ideig emlékezni fogunk!

A bahreini hétvége után három héttel máris folytatódott a TCR harmadik, 2017. évi szezonja, a helyszín ezúttal a Forma-1-ből már sokak számára ismert, ikonikus Spa-Francorchamps-i aszfaltcsík volt.

A spái 24 órás miatti rendhagyó időbeosztásnak köszönhetően a szabadedzésekre a szervezők már a csütörtöki nap folyamán sort kerítettek.


Az első szabadedzésen a beugrók, illetve a szezont most megkezdők részesültek előnyben, ugyanis a rendelkezésükre állt egy extra gumiszett. Ennek megfelelően a TCR Benelux-ból ismert, s ugyanúgy a Boutsen Ginion Racing színeiben versenyző belga, a 17 éves Benjamin Lessennes végzett az élen egy Honda Civic-kel – a győztes edzésidő 2:33.243 volt. Mögötte honfitársa, Frédéric Vervisch lett a második, aki a Comtoyou Racing Audijával nagyjából két és fél tizedmásodperccel kapott ki, azonban megelőzte a Leopard Racing Team WRT Volkswagen Golfjának volánja mögött bemutatkozó 2012-es WTCC-világbajnok, Rob Huff-ot, aki közel 6 tizedes lemaradásban a harmadik helyen mutatkozott be a nemzetközi mezőnyben. A másik WTCC-s kötődésű debütáló versenyző, Tom Coronel a hatodik a Boutsen Ginion Racing másik Hondájával.

Ami a magyarokat illeti, nem indult igazán jól a hétvége, ugyanis a legjobb érdekeltségünknek az olasz Roberto Colciago bizonyult, aki a M1RA-Hondával a 15. legjobb időt futotta meg. Michelisz Norbert csapatának másik versenyzője, Tassi Attila a 23. helyen nyitott, megelőzve az immár zengős színekben, de még mindig SEAT-tal versenyző Ficza Ferencet. A gyengébb szerepléssel kapcsolatos igazsághoz hozzátartozik, hogy Ficza és Tassi azon versenyzők közé tartozott, aki az FP1-en nem gördült pályára slick abroncsokkal, miközben az előrébb zárók igen.

(Az első szabadedzés végeredménye)


A második edzésen is egy helyi pilóta, nevezetesen Frédéric Vervisch futotta meg a leggyorsabb kört – a Comtoyou Audijával 2:31.901 alatt ért körbe a 7 kilométeres spái pályán. Mögötte a bajnoki éllovas, Jean-Karl Vernay lett a második a Leopard-Volkswagennel, megelőzve a szintén belga Maxime Potty-t, aki 17 éves létére a harmadik lett a Michaël Mazuin Sport Volkswagenjével.

Tassi Attila a FP1-en látottakhoz képest sokkal biztatóbb hatodik helyen zárt, Rob Huff mögött a M1RA Hondájával. Tom Coronel a Boutsen Ginion Racing csapat autójával a kilencedik legjobb időt produkálta. Mindeközben Ficza Ferenc sajnos csak a 17. lett a zengős SEAT-tal, míg Roberto Colciago a 20. a M1RA másik gépével.

(A második szabadedzés végeredménye)


Viszont az időmérő edzésre megtört a belga hegemónia, ugyanis a Comtoyou Racing kettős győzelmet aratott, ám nem Vervisch-sel, hanem a jóval rutinosabb Stefano Cominivel az élen. A 2015-ös és 2016-os svájci TCR-bajnok 2:30.794-es idővel kaparintotta meg a pole-t, belga csapattársa pedig mindössze 67 ezreddel maradt el tőle. A harmadik helyen a Boutsen Ginion Racing Hondájával Stéphane Lessennes villantott egy nagyot, olyan rutinos túraautósokat maga mögé utasítva, mint például Jean Karl-Vernay vagy Rob Huff.

Tassi Attila annak ellenére a hatodik helyen zárt a M1RA színeiben, hogy elmondása szerint feltartották a gyors körén. Mögötte Tom Coronel lett a hetedik, Edouard Mondron a nyolcadik, a TOP-10 sorrendjét Pepe Oriola, valamint a Q2 végén az Eau Rouge kijáratánál balesetező Maxime Potty tette teljessé, ezzel utóbbi megszerezte a pole-t a második futamra.

Igaz, ehhez kellett az is, hogy az alfás Kajaia, valamint Ficza Feri ne tudjanak mért időt futni a Q2-ben – utóbbiról tudjuk, hogy ez a misszió a féltengely eltörése miatt hiúsult meg.

Azonban nem Potty volt az egyedüli, aki bukott, ugyanis a Q1-ben Guillaume Mondron nézte meg a Delahaye-Volkswagennel közelebbről a spái gumifalat a Les Combes-nál.

(Az időmérő edzés végeredménye: a Q1 végeredménye, a Q2 végeredménye)


Péntek délután meg máris lezavarták az első futamot. A piros lámpák kialvását követően kiváló kvalitású puskagolyóként lőtt ki rajtkockájából Tassi Attila, és az egyes kanyarig a M1RA-s Hondával maga mögé utasította az előtte lévő öt ellenfelét, az élen fordult el!!! (Ellenben, csapattársa, Roberto Colciago számára szörnyen sikerült a start: megforgott a hajtűben.)

Viszont az első hely megtartása már nem ígérkezett ennyire “könnyűnek”, meg is lett ennek a böjtje. Comini a Comtoyou-Audival a második körben megelőzte, akárcsak két körrel később a kortársa, Lennesses. Az utolsó körökre Tassi nyakára megérkezett a korábban a Vervisch-Huff duóval birkózó Jean-Karl Vernay a Leopard-Volkswagennel. A francia többször is próbált fogást találni a 17 éves magyar pilótán, ám ez nem sikerült, ugyanis Tassi profi módon védekezett!

Comini közben megnyerte a futamot, ezzel megszerezve az Audi első TCR-győzelmét. Mögötte Lessennes lett a második a Boutsen Ginion Racing Hondájával, Tassi Attila pedig a dobogó legalsó fokára felállva megszerezte pályafutása harmadik dobogós helyezését a TCR International Series-ben!

Vernay-nak be kellett érnie a negyedik hellyel, mögött Vernisch és a saját csapattársa, Huff látta meg a kockás zászlót. A pontszerző zónát Mondron, Coronel, Oriola és Corthals tették teljessé.

A többi magyar érdekeltség számára sajnos balszerencsésen alakult a futam. Ficza Feri SEAT-ján az utolsó kanyarból kihajtva tört el a futómű, így csak a 14. helyen tudott becsordogálni a célba. Colciago a M1RA másik Hondájával a 20. pozícióban látta meg a kockás zászlót.

(Az első futam végeredménye)


A fordított rajtrácsos, második futam igencsak eseménydúsan indult, ugyanis Tom Coronel a La Source előtt lökött egy Oriolán, aki ezáltal összeakadt a pole-ból induló Potty-val. Ezután Edouard Mondroe került az élre, akit Huff és Tassi követett.

A következő percekben Stephane Lessennes akcióázását kísérhettük figyelemmel: a Boutsen Ginion Racing belgája előbb áthámozta magát Tassi Attilán, majd a 4. körben már Rob Huff-ot támadta az első helyért, azonban túlzott szívóssága ahhoz vezetett, hogy rácsukta a kaput a brit WTCC-világbajnokra, ami miatt kiforgott. Így a két Leopard-VW került az élre, és köztük is nemsokára helycsere történt: Vernay-t elengedte Huff a győzelem lehetőségéért.

A verseny második felében a pontszerző zóna második felére helyeződött reflektorfény, ahol a magyarok kulcsszerepet töltöttek be. Ekkor Tassi a 7. helyen haladt, miután többen is maguk mögé utasították a M1RA-s ifjoncot. Ficza Ferenc mindeközben próbált előrébb lépni, ám amikor Kajaia-t támadta, szertefoszlottak számára a pontszerzési remények, ugyanis a grúz az Alfa Romeóval kiforgatta őt a Les Combes-ban.

Ezután Tassi újabb zseniális, ezúttal Kajaia-val és Nash-sel szembeni védekezését kísérhettük figyelemmel, ám egy utolsó körös hiba miatt sajnos mindkét ellenféllel szemben pozíciót veszített a 17 éves magyar versenyző.

A Leopard Racing pedig kettős győzelmet aratott a spái második futamon, Jean-Karl Vernay révén pedig meglett a szezon hatodik különböző győztese a hatodik versenyen, s ezzel óriási előnyt épített ki magának a francia az összetettben. Rob Huff bejött másodiknak, mögötte Stefano Comini futott be a harmadik helyre a Comtoyou-Audival.

A TOP-10 Edouard Mondronnal, Lessennesszel, Vervisch-sel, Kajaia-val, Nash-sel, Tassival és Altoéval egészült ki.

(A második futam végeredménye)


A bajnokság már a mostani hétvégén folytatódik Monzában. Jelenleg Vernay áll a tabella élén 91 ponttal, őt követi a 66 egységgel rendelkező Comini és az 53 pontos Tassi. Ficza a 11., 29 ponttal.

Fotó: TCR Media

Egyéb , TCR , TOURING CARS

A következő WTCR-futam: