2019-10-16

All that motorsports

A múlt hétvégén megrendezték Michelisz Norbi és Nagy Dani hazai hétvégéjét a WTCC-ben, ám a Fortuna ezúttal (is) elkerülte őket… A bajnoki esélyeket illetően egyre nehezebb Michelisz helyzete… Széljegyzet következik.

Miután már jócskán mögöttünk van a hungaroringi hétvége, nem érdemes annyira belemélyedni a részletekbe, de azért a lényeget ismertetjük.

A fordított rajtrácsos nyitófutam a hondás Tiago Monteiro győzelmét hozta, megelőzve a Sebastien Loeb Racing britjét, Tom Chiltont, illetve az All-Inkl.com Münnich Motorsport angolját, Rob Huffot. Tehát, egy Honda mellett két Citroen zárt a dobogón, Monteiro pedig 25 világbajnoki egységgel lett gazdagabb. Ellenben Michelisz Norbit az idei évben is utolérte a dráma, ugyanis azok után, hogy egy jó rajttal már dobogós pozíciót harcolt, a Mansell-kanyarba felfelé összeütközött a volvós Thed Björkkel, amely a svéd versenyző kormánymeghibásodása miatt következett be – ezzel tulajdonképpen mindkét versenyző kiesett. Enyhe vigaszmorzsát a Zengő Motorsport pontszerzése szolgáltatott a francia Aurélien Panis 10. helye révén, miközben a két évvel öregebb technikával versenyző Nagy Dani a 13. helyen fejezte be a futamot.

18447649_10154633950982039_6839254487886229285_n

Ezután jött a főfutam, ahol Mehdi Bennani simán lerajtolta Rob Huffot, aki nem sokkal később kapott egy áthajtásos büntetést, amiért dodzsemezett a volvósokkal, amelyből szenvedő alanyként az argentin Nestór Girolami jött ki. Bennani a rajtot követően egy percre sem adta ki a kezéből a vezetést, Catsburg támadásai ellenére sem. A magabiztos versenyzés meg meghozta a gyümölcsét, ugyanis megszerezte idei első futamgyőzelmét, a pontjainak száma pedig 30-mal gyarapodott. Catsburg lett a második a Volvóval, Tom Chilton meg a harmadik. Michelisz Norbi ezúttal bejött negyediknek, de csak egy pozícióval előzte meg Tiago Monteirót, csapattársát és egyben riválisát. A zengősök pedig küzdelmes versenyen vannak túl: Panis lett az utolsó célba érő, míg Nagy Dani műszaki hiba miatt kényszerült feladni a viadalt.

Szóval, Monza után egy újabb nehéz, komolyabb pontveszteséggel járó versenyhétvégén van túl Michelisz, ez pedig már meglátszik az összetettben elfoglalt pozícióján is, ugyanis a 8. helyen áll 62 ponttal, miközben Tiago Monteiro 123 egységgel rendelkezik, és toronymagasan vezeti a bajnokságot.

A sokkoló számadatok után könnyen megállapítható, hogy mostantól kezdve nem lesz könnyű dolga Michelisz Norbinak, ha túraautó-világbajnok akar lenni 2017-ben. A hátránya ugyanis eléggé nagy, de behozhatatlannak még nem mondható, hiszen Monteirót is ugyanúgy utolérheti még a balszerencse, mivel még 7 forduló, azaz 14 futam hátra van az idei szezonból.

18447347_10154633950262039_6181044939121694876_n

Azonban a sikerhez, amelyért folyó harcot Michelisz még korántsem adta fel, mostantól stabil és erős pontszerzésekre van szükség. Nem igazán fér már bele a dologba sem túlzott rizikó, sem bármilyen olyan dolog, amely pontvesztességgel jár(hat). Illetve, bizonyos helyzetekben érdemes lenne bevetni Monteiro taktikáját, aki az elmúlt évek folyamán tulajdonképpen nyitófutam-specialistává vált…

Viszont legalább az ETCC-ben volt egy-két nagyobb sikerélményünk, ugyanis a Zengő Motorsport részéről Szabó Zsolt és Nagy Norbi az első futamot kettős dobogóval zárták, míg a második versenyen Nagy Norbi ismét harmadik lett, Szabó kiesett, miután Fulín kilökte.

A soron következő állomás a Nordschleife, ahonnan a tavalyi évben édes száj ízzel távozhatott a Honda gyári magyar pilótája. Reméljük, ez idén sem lesz másképp. (A Honda 10 kilóval könnyebb, mint a Volvo és a Citroen, úgyhogy ez az előnyünkre válhat.)

Fotó: WTCC Media

Egyéb , TOURING CARS , WTCC

A következő WTCR-futam: