2019-10-16

All that motorsports

A Zöld Pokol 2016 után 2017-ben is kegyelmes volt Michelisz Norbihoz: a magyar pilóta lefelezte a hátrányát a pontversenyben egy remek hétvégét követően, miközben csapattársa, Tiago Monteiro mindössze két pontot szerzett az időmérőn, aki emiatt visszaesett a második helyre.

Az elmúlt napok folyamán a versenynaptár egyik legbrutálisabb versenypályáján, a Nürburgring Nordschleifén, másik ismert nevén, a Zöld Pokolban kockáztatták életüket a versenyzők – sajnos szó szerint. Ugyanis a hétvége folyamán bebizonyosodott, hogy továbbra is életveszélyesek ezen az aszfaltcsíkon a Yokohama gumiabroncsai, mivel nem bírják a 25-26 kilométeres pálya általi terheléseket.

A gumikkal kapcsolatos problémák még nem a Rob Huff-elsőséget és Michelisz 2. helyet hozott 60 perces teszten, de még a csütörtökön, az első szabadedzés folyamán megkezdődtek. Noha ezt a tréninget megnyerte a gyári Hondával Michelisz Norbi egy 8:43.255-ös idővel, de kis híján egy komolyabb bukás részese lett, miután a pálya utolsó szakaszán defektet kapott. A magyar pilótán kívül azonban Huff-nak, Björknek és Catsburgnak is meggyűlt a baja a “papucsokkal” – előbbi nem is rejtette véka alá a véleményét az FP1 után: “Ez egy világbajnokság, így nem megengedhető az, hogy ennyi defektet lássunk. A Yokohamának sürgősen kell valamit csinálnia ezzel a problémával.” A gumiincidenseken kívül egy komolyabb baleset is hozzátartozik az edzés krónikájához: a kormányösszekötő eltörése után a Brünnchent követő pályaszakaszon nagyon csúnyán eltalálta a szalagkorlátot Yvan Muller unokaöccse, Yann Ehrlacher a #68-as RC Motorsport-Ladával – a 20 éves franciát ellenőrzés céljából be kellett szállítani a pályakórházba, de szerencsére nem lett komolyabb baja.

(A teszt végeredménye / Az első szabadedzés végeredménye)


Pénteken délelőtt a második szabadedzéssel folytatódott a menet, amely ezúttal incidenstől mentes volt, ám kisebb megdöbbenésünkre nagyon odalépett a Volvo Nicky Catsburggal a volánnál, olyannyira, hogy a holland 8:34.813-mal meg is futotta a WTCC-s körrekordot. Mögötte Michelisz közel 2.5 másodperces hátrányban másodikként zárt, Huffot megelőzve, akinek a hátránya már a 4.5 szekundumot is meghaladta.

(A második szabadedzés végeredménye)


Végül magyar idő szerint kora délután sor került a kvalifikációra is, igaz, egy hosszabb késéssel, mivel a baleset szó a hétvége folyamán az Audi TT Cup mezőnyében is meglehetősen gyakori volt. Viszont megérte a várakozás, ugyanis a 40 perces időmérés végeztével Michelisz Norbié lett a pole 8:38.072-vel, ezzel a magyar pilóta pályafutása során negyedjére, a 2015-ös japán hétvége óta pedig először szerezte meg az első rajtkockát!

18622316_10154659265827039_7825515168002353924_n

Igaz, ehhez kellett többek között az is, hogy Nicky Catsburg utolsó gyors körébe beleszóljon a jobb első kerék felől érkezett vibráció, ami miatt a holland, aki nem mellesleg a hétvége folyamán a Nürburgring 24 óráson is részt vesz, végül 6 tizeddel lecsúszott az edzéselsőségről. A harmadik helyre Rob Huff kvalifikált: a 2012-es világbajnok az All-Inkl.com Münnich Motorsport Citroenjével 1.5 másodpercet kapott Michelisztől, de legalább megelőzte a másik Castrol-Honda-pilótát, Tiago Monteirót.

A TOP-10 maradékát a másik két volvós, Thed Björk és a nyitófutamra a pole pozíciót megszerző Nestor Girolami fogta közre – kettejük között végzett a két Sebastien Loeb Racing-Citroen, valamint a két Chevrolet, Chilton-Coronel-Bennani-Guerrieri felállásban.

Ryo Michigami a harmadik gyári Hondával már a tízen kívül zárt, egyetemben a csütörtöki balesete óta a lábát fájlaló Yann Ehrlacherrel, az SLR harmadik Citroenjét terelgető John Filippivel, Kevin Gleasonnel, valamint a Zengő Motorsport versenyzőivel, Aurélien Panisszal és Nagy Danival.

Nem sokkal ezután jött a MAC3 csapatidőfutam, amelyet toronymagas, 19 másodperces fölényben a Volvo nyert meg, igaz a svédeknek nem jött rosszul az sem, hogy Tiago Monteirónak a Honda részéről sérült gátlókkal kellett teljesíteni a 25 kilométeres távot.

(Az időmérő edzés végeredménye / A MAC3 végeredménye)


A vasárnapi program aztán a nyitófutammal indult. A pole pozícióból a Volvo S60-assal Nestor Girolami indulhatott, aki egy jó indulással meg tudta őrizni elsőségét a piros lámpák kialvását követő másodpercekben is. Viszont a 2. helyről induló Guerrieri eléggé elszúrta a rajtját, ami miatt több pozíciót is veszített, Bennani és Björk pedig feljöttek a 2-3. helyre. Michelisz is szépen helyezkedett a rajt után, aminek köszönhetően a 10. pozícióból feljött nyolcadiknak, Catsburgot és Coronelt maga mögé utasítva.

18664387_1516613625035927_2491064219283639869_n

Az előzésre igazán a 2 kilométer hosszú Döttinger Höhében volt lehetőség – ezt kihasználva Björk Bennani elé került, Chilton lenyomta Guerrierit, Huff pedig Monteirót. Egy körrel később, ugyanitt meg Björk már az első helyért előzte a csapattársát, Girolamit, Huff pedig átvette az ötödik pozíciót Guerrieritől.

Viszont az utolsó kör drámai fordulatokat hozott a Yokohama-gumik révén: előbb a hondás listavezető Tiago Monteiro, majd a Volvóval a második helyen haladó Nestor Girolami kapott defektet nagy tempónál.

Björk pedig könnyed, 2.5 másodperces előnnyel nyerte meg a futamot, megszerezve saját maga és a Volvo idei második sikerét. A svéd versenyző mögött három Citroen haladt át a célvonalon, Bennanival, Huffal és Chiltonnal. Guerrieri lett az ötödik a Campos Racing Chevrolet-Cruze-jával a volvós Nicky Catsburg előtt. Michelisz Norbi pedig a 7. helyen fejezte be a nyitóversenyt a Hondával. Coronellel, Ehrlacherrel és Filippivel zárult a pontszerző zóna. A két zengős versenyző, Panis és Nagy Dani a 13-14. pozícióban látta meg a kockás zászlót.

(A nyitófutam végeredménye)


Egy bő 45 perces “szünet” után jött a második, várva várt futam, amelyen csak 14 autó állhatott fel a rajtrácsra, miután Tiago Monteiro csak a depóból, Nestor Girolami pedig még onnan sem vághatott neki az eseménynek, az első futamos balesetek következményeként. Az újabb 3 körös viadalt Michelisz Norbi kezdhetett meg az élről. Ám sajnos nem sikerült jó rajtolt produkálni a kuplung vacakolása miatt, így Catsburg és Huff is elment a hímesházai születésű versenyző mellett, aki a második kanyarban visszavetette a pozíciót Huff-tól, miután a briten taszajtott egyet Catsburg.

Viszont a mostani futam akciókban és előzésekben is szegény volt – Huff például mind a három körben támadta volna Norbit a Döttinger Höhében, de nem járt sikerrel egyszer sem.

18698466_1516613615035928_9072051641797713325_n

Catsburg pedig ellentmondást nem tűrő módon, 3.5 másodperces előny birtokában nyerte meg a versenyt, első volvós sikerét megszerezve pályafutása során, s ezzel átvéve a vezetést a pontversenyben két ponttal Tiago Monteirótól, aki csak a 13. lett, így az első után a második versenyt is nullázással zárta.

Michelisz Norbi a második helyével, amely idei második dobogós eredménye, visszajött a bajnokságba, jelenleg a 7. 96 ponttal, és 31 egységnyi a lemaradása – így már közel sem olyan kilátástalan a helyzete, mint volt néhány nappal vagy héttel ezelőtt. A dobogó legalsó fokára Rob Huff állhatott fel a volvós Thed Björk, valamint SLR-es márkatársai, Tom Chilton és Mehdi Bennani előtt. Még Coronel, Guerrieri, Ehrlacher és Filippi verekedte be magát a TOP-10-be.

Zengős szempontból nézve egyáltalán nem alakult a jól futam, noha Panis a 12. lett, ugyanis Nagy Dani az utolsó körben a negyedik szektorban nagyon csúnyán összetörte a Honda Civic-et, nagyjából 200 kilométer/órás tempónál. A 19 éves magyar pilótát kórházba kellett szállítani ellenőrzések céljából, de szerencsére megúszta néhány karcolással a bukást.

(A főfutam végeredménye)


Ami az ETCC-t illeti, két SEAT-os futamgyőzelem született Petr Fulín, illetve Igor Stefanovski révén. Az első futamot a Zengő Motorsport versenyzői, Nagy Norbi, György Anett és Szabó Zsolt a negyedik, a hetedik és a tizedik helyen fejezték be.  A második versenyen a Nagy – Szabó duó az 5., valamint a 7. pozícióban látta meg a kockás zászlót, György Anett sajnos egy nagyobb baleset miatt kiesett, de legalább jól van.

18622653_1515468458483777_3288331970811949966_n

A folytatásra négy hét múlva, június 23-a és 25-e között kerül sor, a portugáliai Vila Real pályán. A tavalyi verseny unalmas vonatozásokat, Michelisz-dobogót és Nagy Norbi-féle ETCC-s drámát tartogatott magában.

Fotó: Michelisz Norbert FB, FIA

Egyéb , ETCC , TOURING CARS , WTCC

A következő WTCR-futam: