2019-12-13

All that motorsports

A Salzburgringen újabb kettős győzelemmel gazdagodott a M1RA-istálló mérlege, pedig péntek délután még az sem volt biztos, hogy egyáltalán folytathatja-e mindkét autójával a versenyhétvégét.

Egyáltalán nem indult egyszerűen az osztrák hétvége, főleg a magyar indulók számára, ugyanis ahogyan az történt a WTCC-ben, például 2012-ben, amikor a második futamot Stefano D’Aste a BMW-vel az utolsó kanyarban nyerte meg, a defektek ezúttal sem maradtak el.

Ennek első elszenvedő alanya a M1RA 18 éves ifjú titánja, Tassi Attila volt, aki a 10-es és a 11-es kanyar között járt pórul nagyon csúnyán: a defektet követően szinte megállás nélkül sodródott keresztül a kavicságyon, nekicsapódott az Armco-falnak, majd kétszer is megfordult a Honda Civic a tengelye körül, mielőtt megállt volna.

“A leggyorsabb kanyarban történt a baleset, ahová 250 km/h-s tempóval érkezünk meg. Ahogyan elfordítottam a kormányt, szokatlanul viselkedett az autó hátulja, kétszer is korrigálnom kellett, hogy megfogjam a kocsit, de mire egyenesbe hoztam, még mindig 200-as tempónál lecsúsztam a pálya poros, bal szélére. Ott újra megcsúszott az autó, és a szalagkorlátba csapódtam. Nagyon rossz volt látni az autót így összetörve… Szerencsére én jól vagyok, a bal lábam fáj csak kicsit egy ütéstől, de szívem szerint már holnap visszamennék a pályára.” – nyilatkozta Tassi a M1RA csapat Facebook-oldalán az incidenst követően.

TCR International Series

We’ve found the pictures of Tassi’s crash during Friday’s practice in Salzburgring. You absolutely must watch this. Driver uninjured.

TCR International Series

Massive crash for Attila Tassi during Friday’s testing in Salzburgring. Look at the pictures from circuit CCTV.

Tassi szerencsére épségben kikászálódott a totálkárosra tört verdából, amelyről szinte azonnal kiderült, hogy azon a hétvégén már javíthatatlan – ezzel veszélybe került a hétvégéje. Ám végül, egy kisebb csoda révén sikerült megmenteni a fiatal versenyző víkendjét, ugyanis a JAS Motorsport az esti/éjszakai órák folyamán Michelisz Norbiék segítségére sietett azzal, hogy a pályától nagyjából 600-700 kilométerre található milánói bázisáról útnak indított egy másik Honda Civic TCR autót, amely szombat hajnali 4 órakor már meg is érkezett. Azonban ezáltal motorcserére is sor került, ennek megfelelően Tassi büntetést kapott, amellyel az első versenyen a rajtrács végére száműzték.

TCR International Series 2017. FP1 Salzburgring. Ferenc Ficza Hard Crash

Uploaded by CrashRacing on 2017-06-10.

 

Azonban a szombati első szabadedzésen újabb magyar bukás történt: Ficza Ferenc törte össze a Zengő Motorsport SEAT Leónját a 9-es kanyarban. Ez nem volt akkora baleset, mint Tassié, ám egy picit a versenyző is megsérült, az autó pedig nagyon. Így a Zengő visszavonta a nevezést a víkend további eseményeire.

A pénteki első teszten Oriola, Tassi és a versenyzéstől családi okok miatt visszavonult Hugo Valentét átvevő Daniel Lloyd alkotta az első három sorrendjét. A második teszt a Craft-Bamboo dominanciájával zárult, Lloyd-Oriola-Nash sorrendben. Szombaton, az első szabadedzésen Borkovic zárt az élen Colciago és Vernay előtt, a másodikon pedig Comini végzett az első pozícióban Oriola és Lloyd előtt.

Nem sokkal a szabadedzések után sor került a kvalifikációra is. A 20 perces Q1 folyamán számos pozíciócsere történt, ez idő alatt összesen hét versenyző nevét láthattuk az eredménylista tetején. Homola remek köröket (1:26.737, 1:26.204) produkált, de aztán Comini egy 1:26.039-es körrel lejjebb szorította a Comtoyou-Audival a DG Sport Compétition szlovák pilótáját. Később Jäger (1:26.011), Daniel Lloyd (1:25.984) és Colciago (1:25.913) törtek az élre.

Amikor pedig már csak 30 másodperc volt hátra az időből, Davit Kajaia repítette az élre a GE-Force Alfa Romeóját egy 1:25.864-es körrel – igen ám, csak amikor ezt produkálta, sárga jelzés volt érvényben a kettes szektorban, ugyanis az 5-ös kanyarnál beszorult a kavicságyba Stian Paulsen SEAT-ja. Így a versenybírák – kisebb hezitálást követően – elvették a grúz versenyzőtől az említett 1:25.864-es időt, s így a 14. pozícióban kiesett a játékból.

2017-2017 Salzburgring Saturday---Homola pole positionAz utolsó pillanatokban újabb dráma történt: Rob Huff, Frédéric Vervisch és Gianni Morbidelli tudtak javítani, a bajnokságot a salzburgringi hétvégét megelőzően még vezető Jean-Karl Vernay azonban emiatt kiesett a 13. helyen. A csillaghullást követően a következő versenyzők jutották tovább a Q2-be: Colciago, Lloyd, Tassi, Jäger, Comini, Borković, Huff, Homola, Oriola, Vervisch, Nash and Morbidelli.

A Q2-ben aztán nagyon szoros csatában Mat’o Homoláé lett a pole, aki az 1:25.481-es körével 77 ezredet vert az alfa romeós Dusan Borkovic idejére, és elhappolta a szerb elől az első rajtkockás indulás lehetőségét. A harmadik helyen Pepe Oriola zárt a Lukoil Craft-Bamboo Racing SEAT-jával, megelőzve Tassi Attilát, aki a tartalékautóval is össze tudott hozni egy negyedik időt, mindössze 1.5 tizedmásodpercet kapva az első helyen zárt szlovák versenyzőtárstól.

TCR International Series Salzburgring, Austria 9 - 11 June 2017Vasárnap meg már a futamokon izgulhattunk a M1RA-istállónak. Az első versenyen Dusan Borkovic tulajdonképpen rajt-cél győzelmet aratott, miután már a piros lámpák kialvását követően szekundumokban “legyorsulta” a pole pozíciós Homolát, aki végül a kétszeres bajnoki címvédő Stefano Comini támadásait visszaverve bejött másodiknak, a svájci pedig a harmadik helyen ért célba. A helyi versenyző, a Kissling Motorsport Opel Astrájával rajthoz álló Thomas Jäger a negyedik pozícióban végzett, méghozzá a Craft-Bamboo rutinosabb versenyzőit, Oriolát és Nash-t lenyomva. A hetedik helyen a másik GE-Force-Alfa Romeóval Kajaia lett a hetedik, megelőzve a pályafutása eddigi legjobb eredményére szert tevő Jens Reno Møllert, aki a 8. pozícióban végzett a Hondával. Tassi Attila ismét zseniális teljesítményt nyújtott: a 20. rajtkockából indulva a 9. helyen látta meg a kockás zászlót, miközben csapattársa, Colciago a 12. lett a másik M1RA-Hondával. Az utolsó pontszerző Fréderic Vervisch lett a Comtoyou-Audival.

Eseménytelennek nem volt mondható a futam, hiszen több baleset is történt. A táncot a 7. körben Stian Paulsen nyitotta azzal, hogy nekiütközött a WestCoast Racing Volkswagenjét terelgető Gianni Morbidellinek – az incidensből a dán jött ki rosszabbul, mivel rögtön feladni kényszerült a viadalt. Két kör múlva, a célegyenes végén az audis Milovan Vesnic és az Icarus Motorsports SEAT-jával versenyző amerikai Duncan Ende között volt egy kisebb nézeteltérés, amelynek egy komolyabb összeakaszkodás lett a vége: Vesnic a sóderágyban kötött ki, Ende pedig kapott egy bal hátsó defektet.

TCR International Series 2017. Race 1 Salzburgring. Robert Huff Huge Crash Rolls

Uploaded by CrashRacing on 2017-06-11.

A Leopard Racing számára egyenesen egy rémálom volt ez a futam, mivel a csapat mindkét versenyzője ütközött a 9-es kanyarban: a 9. körben a 2012-es WTCC-bajnok Rob Huff, a 15.-ben meg a francia Jean-Karl Vernay. Emiatt a Volkswageneket indító istállónak ki is kellett hagynia a második versenyt egy az egyben.

A második verseny pedig igencsak sokáig közel lesz a szívünkhöz, ugyanis kettős M1RA-sikerrel zárult, hasonlóan a monzai első versenyhez: Roberto Colciago rajt-cél sikert aratott az időmérős 10. hely révén megszerzett fordított rajtrácsos pole pozícióból indulva. Tassi Attila pedig a hatodik helyről rajtolt, már a rajtnál nyert két pozíciót, majd az első három körben maga alá gyűrte James Nash-t és Gianni Morbidellit, aztán maga mögött tudta tartani Stefano Cominit, és így ért célba hősies versenyzéssel a második helyen.

2017-2017 Salzburgring Race 2---Podium Race2_9

A két M1RA-Honda mögött Stefano Comini lett a harmadik, akinek az Audival igencsak figyelnie kellett arra, nehogy meglepje valahol Thomas Jäger a Kissling-Opellal, de végül az osztrák a negyedik helyen zárta a versenyt. A pontszerző zónában még Morbidelli, Nash, Lloyd, Altoé, Møller és Homola zárt.

Kicsúszásokban és defektekben most sem volt szegény a viadal: Oriola egy defekt miatt megperdült a 9-es kanyarban, míg Kajaia, Demoustier, Bettera vissza tudtak evickélni a bokszutcába. Dusan Borkovic, az első futam győztese pedig már féltáv előtt leparkolt a kavicságyban az Alfa Romeóval, a szokásos helyen.

Az egyéni bajnokság pedig úgy áll öt versenyhétvége után, hogy Comini (125) vezet, Colciago (122), Vernay (113) és Tassi (98) előtt, Ficza (31) a 13. A csapatok kiírásában azonban a M1RA vezet 222 egységgel, a 183 pontos Craft-Bamboo és a 182 egységgel rendelkező Comtoyou Racing előtt.

Ugyanakkor, a salzburgringi versenyek végeredményei még nem tekinthetőek véglegesnek, ugyanis a Craft-Bamboo óvást nyújtott be Kajaia és Borkovic, valamint Jäger és Homola eredményei ellen, megkérdőjelezve az Alfa Romeo és az Opel turbóméretének szabályosságát.

A hétvégén pedig a Hungaroringen folytatódik a bajnokság, a DTM betétfutamaként!

Fotó: TCR Media

Egyéb , TCR , TOURING CARS

A következő WTCR-futam: