2019-12-13

All that motorsports

Michelisz Norbi TCR-csapatának ifjú titánját, Tassi Attilát kérdezgettük.

tassi4Aki manapság figyelemmel kíséri a magyar autósport történéseit, az bizonyára ismeri országunk jövőbeni reménységeit, köztük Tassi Attilát is. A napokban a 18. életévét betöltött versenyző pályafutása 2012-ben vette kezdetét a magyar Suzuki Swift Kupában. Előtte, kiskorában több éven át jégkorongozott, majd BMX-ezett is, ám az utóbbi szakágban elszenvedett egy igen csúnya, koponyaalapi töréssel járó balesetet, így kötött ki az autóversenyzés világában. A Suzuki Swift Kupában 2014-ben a harmadik, 2015-ben pedig a hatodik helyen zárta az összetettet.

2015-ben a B3 Racing-nek köszönhetően lehetősége adódott arra, hogy a szezon utolsó három fordulóján (Nürburg, Monza, Barcelona) kipróbálja meg a SEAT León Eurocup szériában. Pontot ugyan nem szerzett, de a TOP-10-be kétszer is befért – ezzel a 25. lett az összetettben úgy, hogy az idény folyamán összesen 45-en álltak rajthoz legalább egyszer.

2016-ban pedig nemzetközi vizekre evezett Tassi, ugyanis a három SEAT León-t csatasorba állító B3 Racing lehetőséget biztosított ahhoz, a TCR International Series-ben versenyezzen Mat’o Homola és Dusan Borkovic csapattársaként. A szezon első három hétvégéje a műszaki hibák és a különféle incidensek miatt nem alakult valami jól, de a szezon hátralevő 14 versenyéből tízet pontszerző pozícióban zárt, ráadásul az oroszországi második futamon fel is állhatott a dobogó harmadik fokára. A pontversenyben végül 11. lett, 68 egységgel.

tassi3Idén pedig Michelisz Norbi újonnan indított TCR-csapatától, a M1RA-tól kapott egy lehetőséget ahhoz, hogy egy Honda Civic-kel álljon rajthoz a bajnokságban, egy olyan tapasztalt csapattárs oldalán, mint az olasz Roberto Colciago.

Tassi kiválóan kezdte a 2017-es szezont – eddig négy alkalommal zárt a TOP-3-ban, és a bajnoki pontversenyben a 4. helyen áll, 98 ponttal, mindössze 27 egység a hátránya az éllovas Stefano Cominivel szemben.

Tassi Attilával készítettünk interjút.

 1. Mi az eddigi legszebb emléked pályafutásod során?
  – Talán pont a legutóbbi hétvégén történtek, hisz egy nagy baleset után sikerült dobogóra állni.
 2. Mi a különbség a TCR-es SEAT és a Honda között?
  – Nincs nagy különbség, de minden autónak megvan a pozitív oldala. Én amit észre vettem a két autó közt az az, hogy a Honda versenyautósabb, jobban tudjuk a saját vezetési stílusomhoz igazítani.
 3. Mennyit számít az, hogy egy olyan kiváló autóversenyző tulajdonában van a csapat, mint Michelisz Norbert? Sokat segít Neked? Várod már, hogy egy mezőnyben versenyezzél vele?
  – Nagyon sokat számít, mert eddig nem volt soha senki, aki vezetéstechnikailag tudott volna segíteni, és így, hogy hétvégén ő is autóba ül, még többet tudok majd tőle tanulni, úgyhogy nagyon várom.
 4. Hogyan szoktál felkészülni a versenyeidre?
  – Hetente egyszer van egy Fit4Race edzésem, ezen kívül a hét minden napján edzek, és minden este szimulátorozok az adott pályán.
 5. A jövődet a TCR-ben tervezed, vagy gondolkodsz esetleg más versenysorozatban is? Hol versenyeznél szívesen?
  – Ennyire nem gondolkodom előre, most az a legfontosabb, hogy ebben az évben sikerüljön elérni a kitűzött céljaimat. De nagyon teszik a Blancpain, illetve a DTM.
 6. Mit gondolsz arról, hogy a hétvége folyamán ennyi magyar versenyző fog indulni?
  – Számítottam rá, hisz ez egy komoly bajnokság, és sokan vannak, akik ki akarják próbálni magukat ebben a szériában is. A csapat és én is nagyon örülünk, hogy ennyien leszünk, mert még nagyobb kihívás jelent. A verseny csak jót tesz mindenkinek!
 7. Milyen érzés lesz hazai közönség előtt pályára gördülni?
  – Még nem volt esélyem megtapasztalni ezt a hangulatot, hiszen nem volt még nemzetközi versenyem hazai közönség előtt, de nagyon várom.
 8. tassi2Hogy élted meg a hétvégi hullámvölgyet, az autó “elvesztését”, az új autó megérkezését és a pódiumot? Tudtál pihenni?
  – Sajnáltam az autót, de egy pillanatig nem volt az bennem, hogy ne üljek autóba, mert féltem volna. Hálás vagyok a csapatnak és mindenkinek, aki közreműködött abban, hogy sikerült szerezni egy új autót, amivel a második versenyen dobogóra álltam. Fantasztikus érzés volt a nulláról így visszajönni egy-két nap alatt, nemcsak nekem, hanem a csapatnak is.

Sok sikert az előtted álló versenyekre, és köszönjük az interjút!
Tassi-logo_copy
Képek: M1RA Facebook és Tassi Attila Facebook

Egyéb , TCR , TOURING CARS

A következő WTCR-futam: