2019-10-16

All that motorsports

Véget érni látszik Michelisz Norbi pechszériája: a gyári Honda magyar pilótája betegsége ellenére előbb az időmérőt, majd a főfutamot húzta be, és ezzel újra pariban van a világbajnoki címért!

A portugáliai Vila Real-ban rendezték meg a Túraautó Világbajnokság (WTCC) ötödik fordulóját, amely egyben a szezon utolsó európai állomása volt.

19510502_10154740791087039_8078357271518435508_n


Fotó: Michelisz Norbert / Facebook

Az események a szombati első szabadedzéssel kezdődtek, amely magyar szempontból a lehető legjobban zárult: Michelisz Norbi bizonyult ugyanis a leggyorsabbnak. A hondás magyar versenyző az 1:58.118-as idejével nem keveset, 591 ezredmásodpercet adott a második helyen záró csapattársának, a hazai közönség előtt versenyző Tiago Monteirónak.

Thed Björk zárt a harmadik pozícióban a Volvóval, ám a svéd hátránya már meghaladta az 1 szekundumot is. Mögötte Rob Huff lett a negyedik az All-Inkl.com Münnich Motorsport Citroënjével, a volvós Nicky Catsburg meg az ötödik.

Az első tízbe még Mehdi Bennani ért a Sebastien Loeb Racing Citroënjével, Nestor Girolami a harmadik gyári Volvóval, Ryo Michigami a harmadik gyári Hondával, Yann Ehrlacher az RC Motorsport Ladájával, valamint Tom Chilton, a Sebastien Loeb Racing másik versenyképesebb versenyzője. A Zengő Motorsport részéről Aurélien Panis egy 13. idővel nyitotta a versenyhétvégét, Nagy Dani a 16. lett.

Meglehetősen eseménydús volt az első tréning, amelyet az is bizonyít, hogy kétszer is félbe kellett szakítani a 45 perces gyakorlást. Először a 20. perc környékén kellett meglengetni a sárga zászlókat, ugyanis Tom Coronel Chevrolet Cruze-ján eltört a bal első kerék, ami miatt a holland leszaladt a pályáról, és lassulás nélkül nekiütközött egy, a pálya szélén álló tűzoltóautónak. Szerencsére Coronel nem sérült meg az incidensben, de az autója annál inkább – olyannyira, hogy a ROAL Motorsport versenyzője számára véget is ért a versenyhétvége, mivel a versenygépet nem lehetett helyreállítani rövid időn belül.

Mint kiderült, 25 G-s erő hatott Coronelre az ütközés során, ahogyan azt is megtudhattuk a holland nyilatkozatából, hogy ketté kellett vágni a biztonsági övet, valamint a HANS-rögzítőt. Ezeket a biztonsági eszközöket így a későbbiek során már nem használhatja a hatszoros futamgyőztes, ahogyan a bukósisakját sem, ugyanis a sorszámát felírta a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA).

Fotó: Tom Coronel / Facebook

Fotó: Tom Coronel / Facebook

Ahhoz, hogy a ROAL az argentin versenyhétvégéig újra autóvá varázsolja a Cruze-t, használhatja a Campos Racing barcelonai műhelyét. Emellett az olasz istálló különféle segítségeket is kap a spanyol alakulattól.

Ami pedig a pályát illeti, már elkezdett vizsgálódni az FIA, ugyanis az, hogy Coronel balesetének a helyszínénél nem volt korlát, az elfogadhatatlan – tulajdonképpen így az amúgy is sokat kritizált versenypálya nem felel meg a licencfeltételeknek.

Na, de térjünk vissza az első szabadedzésen történtekhez! Ugyanis, a tréning leintése előtt 10 perccel ismét megjelentek a piros zászlók, mivel egy kutya beszaladt a pályára. Szerencsére a négylábút gyorsan és épségben bevadászták a pályabírók, így nemsokára folytatódhatott a körözés – az már egy másik kérdés, hogy a hátralévő időben senki sem tudott javítani az idején.

(Az első szabadedzés végeredménye)

19260603_1913053802041716_2703250271527491684_n


Fotó: All-Inkl.com Münnich Motorsport / Facebook

A második edzésen azonban már a 2012-es világbajnok, Rob Huff ugrott az élre, azonban az 1:58.030-as körével mindössze 27 ezredmásodpercet tudott verni Micheliszre, akitől Tiago Monteiro – ezúttal a harmadik helyen zárva – ismételten elmaradt egy bő fél másodpercre. A két hondást két volvós pilóta követte, Nicky Catsburg és Thed Björk személyében.

Esteban Guerrieri a hatodik legjobb időt futotta meg az egyetlen talpon maradt Chevrolet-vel, ám azt érdemesebb kiemelni a Campos Racing argentin versenyzőjével kapcsolatban, hogy egyik szabadedzésen sem próbálta ki a joker-kört, ellentétben a többiekkel. Ugyanakkor szó sincs arról, hogy rossz húzást követett volna el ezzel, mivel számára a Super TC2000-es pályafutása során már megtapasztalta néhányszor a ralikrosszban ismert koncepciót.

A TOP-10-be még Mehdi Bennani tudta beverekedni magát az SLR-Citroënnel, valamint a volvós Girolami, a hondás Michigami, illetve Bennani csapattársa, Tom Chilton. A zengős pilóták közül ezúttal Nagy Dani zárt előrébb: a 2015-ös technikával a 19 éves magyar versenyző a 14. legjobb kört produkálta, míg Aurélien Panis a 16., utolsó pozícióban végzett, az RC Motorsport egyfutamos portugál újonca, Manuel Fernandes mögött.

(A második szabadedzés végeredménye)

19437534_10154740790802039_326717994141757149_n

Fotó: Michelisz Norbert / Facebook

Majd a kvalifikáción ismételten Michelisz Norbi állt az élre – a magyar versenyző egy 1:55.846-os pályacsúccsal fölényesen kaparintotta meg a pole pozíciót, amely pályafutása során az ötödik volt, sorozatban pedig a második. (Egy hónapon belül  meg a harmadik, ha azt is számításba vesszük, hogy vendégszereplése során, a TCR Nemzetközi Széria hungaroringi fordulóján leiskolázta a mezőnyt a kvalifikáción, egyértelmű fölénnyel.)

Nem sokon múlt, hogy két gyári Honda kerüljön az első sorba, ám a portugál Tiago Monteiro, aki annyira keményen nyomta, hogy a 26-os, utolsó előtti kanyarban megcsúszott, ezáltal eldobva 2-2.5 másodpercet – így a helyi hős csak a negyedik lett.

Ennek köszönhetően Rob Huff úgy zárt az első sorban annak ellenére, hogy 0.684 másodperccel kikapott Michelisztől. Az All-Inkl.com Münnich Motorsport brit versenyzője mögött Thed Björk zárt, a Volvo legjobb versenyzőjeként. A Q3-ban még Björk csapattársa, a holland Nicky Catsburg volt ott, ám nem tudott gyors kört futni, vibrációk miatt.

A Sebastien Loeb Racing eredményesebb pilótái, Mehdi Bennani és Tom Chilton a 6-7. rajtkockákba kvalifikáltak, a mezőny argentin versenyzői, a Campos-Chevrolet-t kormányzó Esteban Guerrieri és a volvós Nestor Girolami előtt. A TOP-10 Ryo Michigamival lett teljes, amely azt jelentette, hogy a fordított rajtrácsos nyitófutamra a japán megszerezte az első rajtkockás indulás lehetőségét, Filippi és Ehrlacher előtt. A Zengő Motorsport Panisszal és Nagy Danival az utolsó sorban zárta az időmérőt.

Egy Q1-es piros zászlós fázis miatt igencsak hosszúra nyúlt a kvalifikáció. A megszakításra amiatt volt szükség, mert Björk és Norbi is kipöccintett egy-egy bóját a helyéről a 19-20-as kanyarkombinációban, miközben Nestor Girolami koccant neki a falnak a Volvóval az 5-ös kanyarban, s miután nem az argentin volt ott az első látogató, némi “rendrakásra” volt szükség.

(Az időmérő edzés végeredménye)

170626 Wtcc at Vila Real, Portugal. Polestar Cyan Racing.

Fotó: Polestar Cyan Racing Media

Nem sokkal később sor került a MAC3 csapatidőfutamra, amelynek folyamán azért lehetett némileg déjà vu-érzésünk, mert a németországi csapatidőfutamhoz hasonlóan megint volt a Hondának és a Volvónak is egy-egy, technikai szempontból hibás autója, ezúttal Tiago Monteiro és Nicky Catsburg alatt.

Az összecsapást végül a svédek nyerték meg, 4:05.355-ös körükkel közel 4 szekundumot adva a japán manufaktúrának. Így a Volvo újra tizenkét pontot vágott zsebre, míg a Honda “csak” nyolcat.

(A MAC3 csapatidőfutam végeredménye)

Vasárnap délelőtt, néhány órával a nyitóverseny rajtja előtt megjelent egy hír, miszerint a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) módosít a joker-körön, mivel a csapatok a szombati nap folyamán veszélyesnek találták annak kijáratát. Ennek érdekében a biztonsági illetékesek a kérdéses részt keskenyítették, de meghosszabbították 15 méterrel, továbbá láthatóbbá tették a vonalat. Mindennek az volt a célja, hogy a pálya normál nyomvonalán haladók, illetve a joker-kört teljesítő versenyzők ne ütközzenek össze semmiképpen sem. Természetesen a módosítással nem dobták vízbe a WTCC-s versenyzőket, ugyanis az FIA lehetőséget adott arra nekik, hogy egy 15 perces gyakorlás keretein belül kipróbálják az új verziójú joker-kört.

Nemsokára megrendezték a nyitóversenyt, amelyet noha Michigami kezdhetett meg a pole-ból, mégis Mehdi Bennani indult el a legjobban a negyedik rajtkockából, maga mögé utasítva Guerrierit és Girolamit. A marokkói ezután üldözőbe vette a Honda japán pilótáját, aki a vezető pozícióját nem tudta sokáig őrizni. Tiago Monteiro mindeközben szintén hatalmasat rajtolt: a helyi szurkolók nagy örömére az egykori Forma-1-es pilóta a 7. rajthelyről indult, de nem sokkal később már a 3. helyen találta magát.

Michigami ezután sem tudott acélos tempót diktálni, így Bennani gyorsan szert tett egy 2-3 másodperces előnyre, a japán versenyző pedig feltartotta a mögötte haladókat. Mindeközben bemutatkozott a WTCC-ben a ralikrosszból ismert joker-kör, ám eme újítás nem tudta kompenzálni a Vila Real-i pálya unalmas karakterisztikáját. Azonban két versenyző sokat veszített vele: Michigami és Girolami – előbbi az ötödik, utóbbi meg a kilencedik pozícióba esett vissza.

A vonatozást a 8. körben törte meg Nicky Catsburg és Rob Huff, ugyanis olyat csináltak, amire ezen a versenyzésre nem igazán alkalmas pályán nem gondoltunk volna: ELŐZTEK!!! Mindketten Ryo Michigamit utasították maguk mögé, aki ezután már Michelisz Norbit sem tartotta fel. Nemsokára jobb első defektet kapott a japán, kiállt a versenyből.

Fotó: Polestar Cyan Racing Media

Fotó: Polestar Cyan Racing Media

Mehdi Bennani pedig fel tudta tartóztatni a hazai pályán versenyző Monteirót, s így megszerezte idei második győzelmét a Sebastien Loeb Racing Citroënjével. Monteiro másodikként ért célba, noha két körrel a leintés előtt még abban sem lehettünk biztosak, hogy egyáltalán célba ér, mivel a guminyomás csökkenésére panaszkodott ijedt hangnemben a csapatrádión. A portugál mögött a volvós Thed Björköt intette le a kockás zászló, Chiltont, Catsburgot és Huff-ot megelőzve.

Michelisz Norbi a 10. rajtkockából indulva a 7. lett. A magyar versenyző mögött még Girolami, Ehrlacher és Filippi végeztek a legjobb tízben. A Zengő Motorsport pilótái, Aurélien Panis és Nagy Dani a 11. és a 13. pozícióban fejezték be a versenyt. Michigamin kívül még Kevin Gleason és Esteban Guerrieri estek ki a versenyből – az amerikai és az argentin az első körös tumultuózus jelenetek áldozata lett.

(A nyitófutam végeredménye)

Magyar szempontból az igazán fontos a főverseny volt, ugyanis azt Michelisz Norbi a pole pozícióból kezdheti. Miután a magyar versenyző a nyitófutamon egy kicsit beszorult az indulásnál, ezúttal hibátlanul rugaszkodott el a piros lámpák kialvását követően. Ez nem volt elmondható a mellőle startoló Rob Huff-ról, aki tulajdonképpen állva maradt a rajtrácson, visszaesve a mezőny végére.

Michelisz nagyon magabiztos versenyzést produkált ezután, ám nem igazán tudta leszakítani magáról a második pozícióba előrelépett Thed Björköt, így egy kicsit izgulhattunk amiatt, hogy miképpen fog kijönni a hímesházai születésű pilóta a joker-körös történetből. Végül azonban a két versenyző ugyanabban a körben ment végig az alternatív útvonalon, így a sorrend sem változott.

Fotó: Michelisz Norbert / Facebook

Fotó: Michelisz Norbert / Facebook

Ezután pedig már semmi sem volt veszélyes Michelisz Norbi pályafutásának hatodik győzelmére, amelyet úgy szerzett meg, hogy a hétvégét betegen teljesítette. Ezzel a sikerrel a hondás előrelépett az örökranglistán a 10. helyre, egyenlítve a kilencszeres WRC-bajnok Sebastien Loebbel, valamint Tom Coronellel. Thed Björk lett a második, s ezúttal Monteirónak nem jött össze a hazai győzelem, de a harmadik pozícióban végezve dupla dobogóval zárta a Vila Real-i víkendet.

A dobogósok mögött Catsburg zárt negyedikként, akinek a verseny végén igencsak keményen kellett védekeznie a zseniális felzárkózást bemutató Rob Huff-al szemben, aki az ötödik helyre hozta be a Citroënt. A pontszerző zónában végzett még Chilton, Bennani, Guerrieri, Girolami és Filippi. Nagy Dani 14. lett a zengős Hondával, csapattársa, Aurélien Panis a verseny során ütközött a palánkkal, s kiesett.

(A főfutam végeredménye)

Az egyéni bajnokság állása 5 versenyhétvége / 10 futam után:
1. Tiago Monteiro Honda 164 pont
2. Thed Björk Volvo 160 pont
3. Nicky Catsburg Volvo 154 pont
4. Michelisz Norbert Honda 137 pont
5. Mehdi Bennani SLR-Citroën 133 pont
16. Nagy Dániel Zengő-Honda 1 pont
A 2017-es WTCC-versenynaptár:
1. Marokkó (Marrakesh) április 8-9.
2. Olaszország (Monza) április 29-30.
3. Magyarország (Hungaroring) május 13-14.
4. Németország (Nürburgring Nordschleife) május 25-27.
5. Portugália (Vila Real) június 24-25.
6. Argentína (Termas de Rio Hondo) július 15-16.
7. Kína (Ningbo) október 14-15.
8. Japán (Motegi) október 28-29.
9. Makaó (Makaó) november 17-19.
10. Katar (Losail) november 30. – december 1.

A folytatásra az argentínai Termas de Rio Hondóban kerül majd sor, július 15-16. között.


Fotó: Zengő Motorsport / Facebook

Fotó: Zengő Motorsport / Facebook

Azonban a szóban forgó versenyhétvégén nem csak a WTCC, hanem az ETCC, azaz a Túraautó Európa-Kupa mezőnye is pályára gördült.

Noha a hétvége nem indult egyszerűen a Zengő Motorsport versenyzője, Nagy Norbi számára, a magyar pilóta mégis meg tudta ismételni a tavalyi pole pozíciós eredményét. Azonban az első futamon nem tudta megtartani a vezető helyet a SEAT-tal, ugyanis a márkatársa, a cseh Petr Fulín lerajtolta, és fél másodperccel a verseny folyamán meggyőzőbb tempót diktáló Nagy előtt végezve, behúzta az első futamot. A dobogó legalsó fokára a makedón Igor Stefanovski állhatott fel. A Zengő Motorsport további versenyzői, Szabó Zsolt, valamint György Anett a 8., illetve a 10. helyen látta meg a kockás zászlót – előbbi ezzel megszerezte a fordított rajtrácsos pole-t a második futamra.

Fotó: ETCC Media (Gregory Lenormand / DPPI)

Fotó: ETCC Media (Gregory Lenormand / DPPI)

Szabó Zsolt pedig élni is tudott a lehetőséggel, és a pole-ból indulva meg is nyerte a csonkára sikeredett második versenyt az audis Preman Kralev és Stefanovski előtt – ezzel a fiatal magyar pilóta megszerezte pályafutása legelső ETCC-győzelmét! A Zengő Motorsport egyik szeme Zsolti sikerének örült, a másik azonban Nagy Norbiért sírt a második versenyen, ugyanis a SEAT-tal már az első körben eltalálta a szalagkorlátot nagyon csúnyán. Ekkor bejött a biztonsági autó, amely pár kör elteltével állt ki a mezőny elől. Nemsokára azonban jöhetett is vissza a Safety Car, mivel Christjohannes Schreiber is összetörte az autóját – ekkor azonban le is intették a futamot piros zászlóval, mivel túl sok időt vett volna igénybe a korlát javítása, s miután a versenyzők nem teljesítették a versenytáv 50%-át, félpontokat osztottak.

(Az első futam végeredménye / A második futam végeredménye)

Az ETCC szezonjából még két versenyhétvége van hátra: a mezőnynek szeptember 15-17. között Zolderben, október 6-8. között pedig Brnóban lesz jelenése. A bajnokságot jelenleg az 57 pontos Fulín vezeti, a 44 egységet számláló Schreiber előtt. Nagy Norbi Stefanovskival holtversenyben a bajnokság 3. helyén áll, 42-42 ponttal. Szabó Zsolt pedig Fabio Motával számolt egyaránt 23 pontot, a lista 6. pozíciójában. György Anett holtversenyben van Rudolf Pesoviccsal a 13. helyen, 2 egységgel.

Szöveg: Kováts Olivér

Egyéb , ETCC , TOURING CARS , WTCC

A következő WTCR-futam: