2019-10-16

All that motorsports

A mezőny egyik öreg rókája, Gianni Morbidelli duplázással tért vissza a dobogó tetejére. Mindeközben a M1RA-istálló fennállása legrosszabb eredményeit produkálta az év eddigi legkaotikusabb víkendjén – a pluszsúly velünk volt, de a Fortuna ezúttal nagy ívben elkerült minket…

A németországi Oschersleben-ben rendezték meg az idei TCR-szezon hetedik versenyhétvégéjét, amelyet megelőzően a legnagyobb témát a pluszsúlyok szolgáltatták. Ugyanis, mint ismeretes a szervezők alaposan megváltoztatták a büntetősúlyrendszer egyik részét, a Balance of Performance-t (BoP), amelynek köszönhetően a mezőny legkönnyebb autója, a KIA, és a mezőny legnehezebb gépe, a Honda között egy 60 kilós különbség alakult ki. A japán márka autóival versenyzők közül pedig Tassi Attila dolga lett a legnehezebb, ugyanis a Hungaroringen két futamgyőzelmet is szerző magyar versenyző mindennek tetejébe megkapta a maximális plusz 30 kilót a Success Ballast keretein belül. Ekkor már tudhattuk, hogy a M1RA-nak nem lesz igazán könnyű dolga…

Fotó: TCR Media

Fotó: TCR Media

Szombaton, közép-európai idő szerint reggel 9 óra 15 perckor rajtolt volna el az első szabadedzést, ám egy egyáltalán nem várt, esőzések miatti áramszünet átírta az időtervet – végül, a szombati program 11 órakor vette kezdetét. A 30 perces tréninget az egykori WTCC- és TCR-pilóta, Franz Engstler fia, Luca Engstler zárt az élen a Junior Team Engstler Volkswagen Golfjával, aki egyébként csak erre a hétvégére nevezett be, miután ezen a hétvégén a TCR Germany mezőnye is pályára lépett. A 17 éves német 1:32.043-as körével tulajdonképpen dominálta az edzést sokak meglepődésére: 0.978 ezredmásodpercet adott a Lukoil Craft-Bamboo Racing SEAT Leónját hajtó Pepe Oriolának, aki a második lett!

A spanyol versenyzőt a Leopard Racing Team WRT két versenyzője, Jaap van Lagen -, akit a csapat erre a hétvégére beültetett egy harmadik autóba -, valamint Rob Huff követte, a harmadik és a negyedik pozícióban. A WTCC-ből a TCR-be váratlanul átnyergelő Aurélien Panis az ötödik legjobb időt futotta meg, amely bő másfél szekundummal volt elmaradva Engstler körétől. Daniel Lloyd, a Lukoil Craft-Bamboo Racing brit újonca lett a hatodik, a SEAT-os Stian Paulsen, a WestCoast Racing olasza, Giacomo Altoé, valamint a GE-Force szerb versenyzője, Dusan Borkovic előtt. A legjobb tíz sorrendjét Fréderic Vervisch tette teljessé, a Comtoyou Racing Audijával.

Jean-Karl Vernay, aki a Leopard Racing Team WRT színeiben versenyezve az év korábbi szakaszában még vezette a bajnokságot, csak a 12. helyen kezdte a hétvégét. Azonban a magyar érdekeltségek sem szerepeltek valami jól. A M1RA-nál a plusz kilók miatt kezdődött meg a küszködés, amelynek következményeként Tassi Attila és Roberto Colciago csak a 15-16. helyen zártak, megelőzve a regnáló bajnokot, a svájci Stefano Cominit.

A szabadedzés nem zajlott gördülékenyen, ugyanis a versenyzők nagyon szenvedtek azzal, hogy a pályán tartsák autóikat. Stefano Comini például kétszer is hibázott, és a második alkalom során eléggé komoly kavicsmennyiséget hordott fel a pályára az Audival. Roberto Colciago is járt a pálya szélén a M1RA-Hondával, majd Daniel Lloyd is. Ám a SEAT-os már ott is ragadt a sóderágyban, s miután már csak alig néhány perc volt hátra a leintésig, a versenyirányítás a program csúszása miatt úgy döntött, hogy inkább piros zászlóval leinti az edzést.

(Az első szabadedzés végeredménye)

19895122_671600906372705_5293937333945092728_n

Fotó: TCR Media

Alig 1 órával az első edzés leintése után máris kigyulladt a második gyakorlás kezdetét jelző zöld lámpa a bokszutca kijáratánál. Az újabb 30 perces eseményt ezúttal Gianni Morbidelli zárta az élen a WestCoast Racing Volkswagenjével – az olasz versenyző 1:32.571-gyel zárt az első pozícióban, bár ez a kör fél másodperccel volt lassabb, mint Engstleré az első edzésen. A második helyen Stefano Comini végzett, s mindössze 52 ezreddel kapott ki Morbidellitől. A harmadik helyen Daniel Lloyd zárt, azonban az egykori BTCC-s brit lemaradása már meghaladta a három tizedmásodpercet, de megelőzte tapasztaltabb csapattársait, Pepe Oriolát és James Nash-t.

Davit Kajaia végzett a GE-Force Alfa Romeójával a Lukoil Craft-Bamboo Racing három SEAT-ja mögött, a hatodik helyen, a saját csapata színeiben versenyző Stian Paulsent megelőzve. Az első tízbe még Colciago fért be a M1RA-Hondával, megelőzve Rob Huff-ot és Pepe Oriolát. Tassi Attila csak a 16. lett, Ficza Feri pedig a 22. a zengős KIA-val.

Az FP1-hez hasonlóan a második gyakorlás sem volt éppen eseménytelen, két komolyabb eset miatt is meglendült a piros zászló. Először – mily meglepő módon – Jens Reno Møller miatt, aki a 10-es kanyarban elásta a sóderágyban a Hondáját, majd az erre a hétvégére nevezett Ferry Monster Racing #38-as SEAT-jával ütközött neki a falnak a 13-as kanyarnál a holland Danny Kroes, ami miatt öt perccel korábban véget ért a gyakorlás.

(A második szabadedzés végeredménye)

Fotó: TCR Media

Fotó: TCR Media

Gianni Morbidelli az időmérő edzésre is átmentette a bombaformáját, és a 2016-os imolai hétvége, tehát 14 hónap óta először szerezett pole-t a TCR-ben. A WestCoast Racing olasz versenyzője 1:31.426-os körrel zárt az élen, majdnem két és fél tizeddel megverve márkatársát, a Leopard Racing harmadik autóját terelgető Jaap van Lagent. A hollandtól éppen csak kikapott néhány századdal Daniel Lloyd a Lukoil Craft-Bamboo Racing SEAT-jával.

A Volkswagen időmérős dominanciáját jól mutatja, hogy Morbidelli és Van Lagen mellett még további három Golf zárt a legjobb tízben: Huff a negyedik, Altoé a hatodik, Jean-Karl Vernay pedig a kilencedik pozícióban zárt. Rajtuk kívül még ott voltak a Craft-Bamboo további versenyzői, akik közül Oriola az ötödik, James Nash a hetedik legjobb időt futotta meg. Colciago a M1RA-Hondával a nyolcadik lett, a TOP-10-et pedig Mat’o Homola zárta a DG Sport Compétition Opel Astrájával.

Tassi Attila idén először maradt le a Q2-ről: a mind a két hungaroringi futamot behúzó ifjú magyar versenyző a 13. lett, a mezőny másik magyarja, Ficza Feri a 19. pozícióban zárt. Aurélien Panis a 17. helyen végzett első TCR-es időmérőjén, megelőzve a kvalifikáció negatív meglepetésének mondható Stefano Cominit, az előző két szezon bajnokát.

(Az időmérő edzés végeredménye)

Fotó: TCR Media

Fotó: TCR Media

Vasárnap a TCR-program egy rövid, 15 perces shakedown-nal indult, amelyet a WestCoast Racing másik olasz pilótája, Giacomo Altoé nyert meg: igaz, a nedves aszfalt miatt a 16 éves versenyző az 1:46.014-es idejével 15 másodperccel volt lassabb a pole-körnél. Frédéric Vervisch lett a második a Comtoyou-Audival, megelőzve a M1RA-Honda olasz pilótáját, Roberto Colciagót. Tassi Attila a másik Civic-kel a nyolcadik legjobb időt futotta meg. 14 autó vett azonban csak részt a gyakorláson, amelyet többek között a Craft-Bamboo Racing és Leopard Racing Team WRT versenyzői is kihagytak.

(A shakedown végeredménye – TOP-10)

Néhány órával később pedig megrendezték az első futamot is. Az élről Morbidelli nagyon szépen elkapta a rajtot, hasonlóan Huff-hoz, aki az első kanyarban már a harmadik helyen fordult. Ellenben Jaap van Lagen szörnyen kapta el a rajtot a második rajtkockából, így a holland nemsokára már csak az ötödik pozícióban haladhatott. Hátrébb több kisebb koccanás is történt, többek között Tassi és Vernay között.

Azonban néhány körrel később a magyar és a francia pilóta története folytatódott: Vernay kilökte a versenyből a M1RA-Hondát, így a hungaroringi hétvége után a bajnokságot még vezető Tassi kiesett. Nemsokára folytatódott a M1RA rémálma, ugyanis Roberto Colciago defektet kapott, ami miatt az olasznak ki kellett állnia a depóba.

A verseny a 8. körben folytatódott. Az újraindítást követően Comini megelőzte az egymással foglalkozó Paulsent és Homolát, átvéve a 8. pozíciót. Mindeközben Oriola és Van Lagen között volt egy kisebb balhé: a spanyol megpöckölte a hollandot, ami miatt utóbbi kis híján kipördült, de még az utolsó pillanatokban meg tudta fogni a Volkswagent. Oriola pedig – Vernay-hoz hasonlóan – megkapta az áthajtásos büntetést.

A 10. körben visszatért Tassi Attila a pályára, azonban a magyar rögvest ki is intették a versenyből. Ugyanis csak külső beavatkozással tudott kievickélni a kavicságyból, ez esetben pedig már nem lett volna szabad visszatérnie a pályára.

Ezt követően Homola, Paulsen és Van Lagen csatáját kísérhettük figyelemmel, ám a versenybírák nemsokára kiintették a versenyből a norvég SEAT-ost fekete zászlóval, amiért figyelmen kívül hagyta a pályahatárok többszöri megsértése miatt kiadott figyelmeztetéseket. Ezen kívül az utolsó körökben Møller és Kajaia is defektet kapott.

Fotó: TCR Media

Fotó: TCR Media

Gianni Morbidelli pedig mindebből ki tudott maradni, és rajt-cél győzelmet aratott a pole pozícióból indulva – ezzel megszerezte az első győzelmét a 2016-os portugál első futam óta. Daniel Lloyd a második helyen célba érve eddigi nem túl hosszú TCR-pályafutásának a legjobb eredményét érte. Rob Huff meg felállhatott a dobogó legalsó fokára, miután visszaverte James Nash támadásait.

Altoé lett az ötödik, megelőzve Cominit, Homolát, Van Lagent, az újonc Kroes-t, valamint a mezőny végéről felzárkózva a TOP-10-et záró Vervisch-t. Ficza Feri a 12. lett a Zengő-KIA-val, Colciago a 14. a M1RA-Hondával. Aurélien Panis az első versenyt egy elfüstölő autóval zárta, a Boutsen Ginion Racing franciáját a 18. pozícióban rangsorolták.

Az első futam rövid klipje:

(Az első futam végeredménye)

A kép, amely tökéletesen összefoglalja a M1RA fennállásának eddigi legrosszabb hétvégéjét... | Fotó: M1RA Facebook

A kép, amely tökéletesen összefoglalja a M1RA fennállásának eddigi legrosszabb hétvégéjét… | Fotó: M1RA Facebook

Alig pár órával később máris a második futamhoz sorakozott fel a rajtrácsra a mezőny. Homola a pole pozícióból remekül tudott elrajtolni, azonban mögötte óriási káosz alakult ki egy 8 (!!!!) autós tömegbaleset formájában, amelyben érintett volt Colciago, Vernay, Oriola, Altoé, Nash, Paulsen, Huff és Engstler. Azon nyomban visszalőtték a futamot, jött a piros zászló és a műszaki mentés, valamint egy nagyjából fél órás kényszerszünet. A tömegbaleset résztvevői közül csak Vernay tudott felállni a második rajthoz.

Homola másodjára sem hibázott, bár a szlovák még egy átlagon aluli indulással is az élen tudott volna maradni, mivel mögött üres rajtsorok sorakoztak. Na, mindegy. Tehát, Homola az 1-es kanyarban simán el tudott fordulni az élen, megelőzve Vernay-t, Lloydot, Morbidellit és Tassit.

Ezután Van Lagen kezdett ámokfutásba. A holland először addig cicózott Frédéric Vervisch-sel, amíg a belga csapattársa, Comini mindkettejüket meg nem előzte. Egy körrel később a holland csúszott meg a Volkswagennel és oldalról megtorpedózta Tassi Attila Hondáját. Ezzel Van Lagen autója annyira megsérült, hogy két kör után ki is állt.

Fotó: TCR Media

Fotó: TCR Media

Van Lagen akciózása után az utolsó körökig lenyugodtak a kedélyek. Ekkor Homola, Vernay, Lloyd és Morbidelli kezdett el meccselni a győzelemért, amelyből végül egy utolsó körös előzéssel utóbbi került ki győztesként. Így a WestCoast Racing versenyzője – hasonlóan a 2015-ös olasz hétvégéhez – újra duplázni tudott egy hétvégén belül. Homola és Vernay tették teljessé a dobogót, Lloyd negyedikként ért célba.

Őket a Comtoyou Racing pilótái, Comini és Vervisch követték, megelőzve Ende-t, Møllert és Kajaia-t. A TOP-10-et Ficza Feri tette teljessé, megszerezve az első KIA-s pontját! Tassi Attila sajnos három körrel a leintés előtt defektet kapott, így csak a 11. lett, ami nem jelent mást, mint hogy a M1RA 0 ponttal zárta az oschersleben-i hétvégét.

A második futam rövid klipje:

 

(A második futam végeredménye)

A M1RA katasztrofális hétvégéjével pedig meg is változott az egyéni összetettben a sorrend: Vernay tört az élre, de csak két ponttal előzi meg Tassit, és hattal Colciagót, akitől csak egy ponttal van lemaradva Comini. Oriola hátránya az ötödik helyen azonban már számottevő, 43 pontos. A csapatbajnokságban továbbra is a M1RA vezet, 33 egységgel megelőzve a Lukoil Craft-Bamboo csapatát.

A TCR mezőnye Oschersleben után nyári szünetre vonult, legközelebb Thaiföldön fog pályára gördülni, szeptember első hétvégéjén. Egy személyváltozást pedig már biztosan tudunk: Gregoire Demoustier a hétvége után azonnal elhagyta a DG Sport Compétition csapatát, hogy a ralikrosszos pályafutására koncentrálhasson. Így a csapat másik versenyzője, Mat’o Homola idén harmadjára is új csapattársat fog kapni, Pierre-Yves Corthals és Demoustier után.

Szöveg: Kováts Olivér

Egyéb , TCR , TOURING CARS

A következő WTCR-futam: