2019-12-06

All that motorsports

Yann Ehrlacher pályafutása első győzelmének örülhetett, Michelisz Norbi pedig nyilvánvaló módon visszatért a bajnoki címért zajló harcba.

Európát elhagyva, Termas de Rio Hondóban rendezték meg a Túraautó Világbajnokság 2017-es szezonjának hatodik versenyhétvégéjét.

Szombaton az első szabadedzés a tervezettnél 45 perccel később kezdődhetett meg, ugyanis akkora volt a köd, hogy szó szerint SEMMIT sem lehetett látni! Emiatt a szervezők a gyakorlást le is rövidítették 30 percesre. Azonban ez a 30 perc sem telt el megszakítás nélkül, ugyanis a Zengő Motorsport színeiben debütáló Szabó Zsolt alatt megállt a 2015-ös Honda Civic motorhiba miatt.

Fotó: Honda Racing WTCC Media

Fotó: Honda Racing WTCC Media

A csonka FP1 végül Michelisz Norbi győzelmét hozta: a gyári Honda magyarja 1:44.170-es idővel volt mindenkinél gyorsabb, bő 4 tizedet adva csapattársának, Tiago Monteirónak. A harmadik helyen a volvós Nicky Catsburg hátránya már kereken fél másodperc volt. A holland mögött Bennani végzett, aki Sebastien Loeb Racing Citroënjével megelőzte a másik két gyári volvóst, Nestor Girolamit és Thed Björköt.

A TOP-10-be még a 2012-es világbajnok, Rob Huff, a harmadik gyári Hondával Ryo Michigami, Tom Chilton, illetve az előző, Vila Real-i hétvégét kihagyó Tom Coronel fért be. A Zengő Motorsport pilótái a 15-16. helyen nyitottak, Nagy – Szabó felállásban, utóbbi nem futott mért időt.

(Az első szabadedzés végeredménye)

Fotó: Polestar Cyan Racing

Fotó: Polestar Cyan Racing

A problémamentesen lezajlott második gyakorlást azonban már Nicky Catsburg zárta az élen: a holland az 1:43.207-es körével fölényesen, 4-5 tizedmásodperces előny birtokában végzett a hazai közönsége előtt, a Campos Racing színeiben versenyző Esteban Guerrieri, valamint a hondás Tiago Monteiro előtt. Michelisz a negyedik legjobb időt futotta meg, 1:43.9-cel.

Fotó: WTCC Media

Fotó: WTCC Media

A magyar hondás pilóta mögött a TOP-10-et Huff, Girolami, Bennani, Chilton, Coronel és Ehrlacher tették teljessé. A Zengő Motorsport ismét a 15-16. pozíciót szerezte meg: Szabó Zsolt végzett előrébb ezúttal, az üzemanyagpumpa meghibásodása ellenére.

Azonban Nagy Daniról sem szabad lekapni a keresztvizet, ugyanis nem úgy működik a dolog, hogy egy versenyző átül egy két évvel fiatalabb technikába, és akkor irány, lehet megelőzni Monteirót és a többieket. Azt az autót is meg kell szokni, be kell állítani, és a versenyzőre kell szabni, s minden bizonnyal a motor is le volt tekerve, így első nekifutásra.

(A második szabadedzés végeredménye)

Fotó: Polestar Cyan Racing Media

Fotó: Polestar Cyan Racing Media

Izgalmas csatában dőlt el aztán a pole pozíció sorsa. Nicky Catsburg a Volvóval annak ellenére Norbi előtt tudott zárni szűk két tizeddel, hogy az utolsó kanyarból kigyorsítva leszaladt a pályáról, átkapcsolva valamilyen fűnyíró üzemmódba.

Ezután a szurkolók elkezdték vitatni a manőver szabályosságát annak kapcsán, hogy a pályaelhagyás mennyiben járult hozzá az 1:43.088-as köréhez. Végül a stewardok úgy látták, hogy Catsburg szabályos keretek között szerezte meg az első rajtkockát. Michelisz Norbi pedig zsinórban harmadjára kvalifikálta magát az első sorba, Nordschleife és Vila Real után.

Michelisz mögött Monteiro zárt a harmadik pozícióban, megelőzve a helyi hőst, Esteban Guerrierit, valamint a volvós Thed Björköt. A TOP-5-öt Girolami, Bennani, Chilton, Michigami és a fordított rajtrácsos pole-t megkaparintó Ehrlacher követte. Az RC Motorsport versenyzője Filippit és Coronelt megverve tudta megkaparintani a 10. pozíciót.

Rob Huff bizonyult az időmérő negatív meglepetésének, ugyanis az All-Inkl.com Münnich Motorsport autójával már a Q1-ben kiesett, a 13. helyre kvalifikálva. A brit mögött a két zengős, Nagy Dani és Szabó Zsolt végzett, az RC-Lada amerikaiját, Kevin Gleasont megelőzve.

Azt előre tudni lehetett, hogy a nyitófutam rajtfelállása el fog térni az időmérő végkimeneteléhez képest: a motorcsere következtében Ryo Michigami elveszítette a második rajtpozícióját, mivel visszasorolták őt a rajtrács végére.

(Az időmérő edzés végeredménye)

Fotó: Polestar Cyan Racing Media

Fotó: Polestar Cyan Racing Media

Nem sokkal az időmérő után megrendezték a MAC3 csapatidőfutamot, amely idén ötödjére is Volvo-győzelmét hozott, a Nicky Catsburg – Thed Björk – Nestor Girolami trióval.

A Honda esélyei már a rajtnál elszálltak azzal, hogy Ryo Michigami nagyon csúnyán beragadt, hiába lett volna gyors Michelisz és Monteiro.

A két márka közötti különbség a két kör végére 15 másodperc fölé kúszott.

(A MAC3 végeredménye)

Magyar idő szerint vasárnap este pedig a futamok is megrendezésre kerültek. A nyitófutam alkalmával Yann Ehrlacher remekül el tudott jönni az első rajtkockából: az RC-Lada franciája nem hagyta helyzetbe kerülni a mögötte haladókat az első kanyarig. Egy kanyarral később Tiago Monteiro csúnyán elmérte a féktávot, aminek a csapattárs Michelisz Norbi látta kárát, ugyanis bal első defektet kapott az ütközés következtében.

Két kanyar múlva a vezető pozíciót meg csak úgy tudta megkaparintani Tom Chilton, hogy a Sebastien Loeb Racing Citroënjével nekikoccant Ehrlacher autójának. Yvan Muller unokaöccse azonban a másik SLR-autót, Mehdi Bennanit már fel tudta tartóztatni.

A második körre is maradtak akciók: Guerrieri ment el a volvós Björk mellett a Campos Racing Chevrolet-jével, átvéve a 4. pozíciót. Ezt követően a Volvo-vonatot svéd vissza akarta előzni az argentint, azonban Guerrieri nem hagyta meg, és bal vállal egy kicsit odébb tette az S60-ast. Ezt kihasználva Catsburg és Monteiro is Björk elé került. A koccanásba pedig belekeveredett Girolami is, aki számára véget ért a futam. Egy körrel később Catsburg is kiállt, bal első defekttel.

Fotó: WTCC Media (Alexandre Guillaumot / DPPI)

Fotó: WTCC Media (Alexandre Guillaumot / DPPI)

Három körrel a leintés előtt a versenyirányítás jelezte, hogy Chilton fog kapni egy 5 másodperces időbüntetést, amiért nekiment Ehrlacher-nek. Azonban a brit versenyző már nem tudott ekkora előnyt kiépíteni a kockás zászlóig, így Yann Ehrlacher és az RC Motorsport megszerezte az első győzelmét a WTCC-ben! Chilton a büntetés miatt visszaesett negyediknek, aminek köszönhetően Bennani és Guerrieri állhattak fel a pódium második, valamint harmadik fokára.

Monteiro lett az ötödik, aki mögött Björk, Huff, Filippi, Coronel és Michigami tették teljessé a legjobb tíz sorrendjét. A Zengő Motorsport versenyzői, Nagy Dani és Szabó Zsolt a 12-13. helyen értek célba. Michelisz Norbi pedig egy kör hátrányban lett tizennegyedik.

(A nyitófutam végeredménye)

Aztán jött a főverseny, amelyen Nicky Catsburg kiválóan tudott eljönni a pole-ból, mögötte a két Honda besorolt a második és a harmadik helyre.

Ezután úgy tűnt, hogy ez a sorrend már meg is marad a kockás zászlóig, de a 7. körben drámai változás következett be az élen: Catsburg ismételten bal első defektet kapott, így Norbi átvette a vezetést, Monteiro feljött másodiknak!

Fotó: Polestar Cyan Racing Media

Fotó: Polestar Cyan Racing Media

A hátralévő körökben pedig Michelisz már nem adta ki a kezéből a pozíciót, így Vila Real után Termasban is az első helyen zárta a főfutamot – a magyar ezzel idén először aratott egy szezonon belül két győzelmet, pályafutása során meg hetedik alkalommal állhatott fel a dobogó legtetejére!

Monteiro lett a második, a dobogó legalsó fokára Björk állhatott fel. A Volvo-versenyző mögött Guerrierivel, Bennanival, Girolamival, Ehrlacher-vel, Huff-al és Coronellel lett teljes a TOP-10. A Zengő Motorsport részéről Nagy Dani és Szabó Zsolti a 14-15. helyen fejezték be a futamot.

(A főfutam végeredménye)

Az egyéni bajnokság állása 6 versenyhétvége / 12 futam után:
1. Tiago Monteiro Honda 200 pont
2. Thed Björk Volvo 188 pont
3. Michelisz Norbert Honda 171 pont
4. Mehdi Bennani SLR-Citroën 164 pont
5. Nicky Catsburg Volvo 159 pont
16. Nagy Dániel Zengő-Honda 1 pont
A 2017-es WTCC-versenynaptár:
1. Marokkó (Marrakesh) április 8-9.
2. Olaszország (Monza) április 29-30.
3. Magyarország (Hungaroring) május 13-14.
4. Németország (Nürburgring Nordschleife) május 25-27.
5. Portugália (Vila Real) június 24-25.
6. Argentína (Termas de Rio Hondo) július 15-16.  
7. Kína (Ningbo) október 14-15.
8. Japán (Motegi) október 28-29.
9. Makaó (Makaó) november 17-19.
10. Katar (Losail) november 30. – december 1.

Hasonlóan a TCR mezőnyéhez, most a WTCC versenyzői is elvonulnak egy irtózatosan hosszú nyári szünetre. Amennyiben Olvasóinknál az elkövetkezendő hetekben elvonási tünetek fognak jelentkezni, az nem lesz véletlen, ugyanis a WTCC a következő helyszínen, a kínai Ningbo International Circuit-en október közepén teszi majd tiszteletét. A TCR-szünet szeptember elejéig tart majd.

Nyitókép: WTCC Media

Szöveg: Kováts Olivér

Egyéb , TOURING CARS , WTCC

A következő WTCR-futam: