2019-07-23

All that motorsports

Noha csak októberben folytatódik a Túraautó Világbajnokság 2017-es szezonja, az fiawtcc.com a nyári szünet kellős közepére időzített egy bejelentést az RC Motorsporttal kapcsolatosan.

A pénteki nap folyamán tehát kiderült, hogy az ázsiai versenyekre, Kínától visszatér a gyári Lada hamvaiból felépülő RC Motorsport harmadik Lada Vestája, amelyet ideáig csak egyszer láthattunk ebben az évben: mégpedig Portugáliában, amikor a francia istálló egy helyi versenyzőnek, Manuel Fernandesnek biztosított lehetőséget a szereplésre.

Most is valami hasonlóra lesz szó, igaz, ezúttal egy ismerősebb nevet fog beültetni abba a bizonyos autóba a privát istálló, Filipe Clemente de Souza személyében. A 40 éves makaói 2011 és 2014 között 20 ázsiai versenyen indult, ám a pontszerzés nem sikerült a számára ez idő alatt. Legjobb eredményeként egy 13. helyet jegyezhetünk, amelyet utolsó versenyén, a 2014-es makaói második versenyen ért el, a Liqui Moly Team Engstler TC2-es BMW 320 TC-jével.

De Souza a WTCC-be való visszatérést az RC Motorsportnál fogja megejteni, amelynek színeiben Yann Ehrlacher megnyerte a termasi nyitóversenyt. | Fotó: WTCC Media (Francois Flamand / DPPI)

De Souza a WTCC-be való visszatérést az RC Motorsportnál fogja megejteni, amelynek színeiben Yann Ehrlacher megnyerte a termasi nyitóversenyt. | Fotó: WTCC Media (Francois Flamand / DPPI)

Magától értetődő módon De Souza még sohasem vezetett TC1-es autót, így ő maga is tudja, hogy a kínai és a japán versenyhétvége, amelyeken indulni fog, nem lesz éppen sétagalopp: “Kemény feladat előtt állok, ugyanis egyik pályán sem vezettem korábban, valamint az autó is új lesz a számomra. De próbálom a legjobb formámat nyújtani, és ahogyan az összes többi versenyző esetében, a cél az, hogy a lehető legelőrébb zárjak.”

Természetesen Francois Ribeiro, az Eurosport Events feje és a Túraautó Világbajnokság promótere örül a bejelentésnek, ugyanis így újra 17 autót láthatunk majd a rajtrácson: “Nagyszerű hír, hogy visszatér Filipe a WTCC-be, ahogyan az RC Motorsport harmadik  versenygépe is. Az idei szezont elnézve nagy kihívás előtt áll Filipe, de megvan az attitűdje ahhoz, hogy kihozza a legtöbbet magából a versenyzői tapasztalata révén.”

Kíváncsian várjuk, hogy a következő hetek folyamán be fognak-e jelenteni további ázsiai vitézeket, hiszen a mezőny megcsappanása révén rendelkezésre álló autóból akad immár bőven. Hiszen amióta a TC1-es géposztályt bevezették a WTCC-ben, 2014-ben, azóta csappant meg az ázsiai indulók száma a szezon utolsó versenyein.

Korábban, amíg az S2000-es és a TC2-es verdákkal is lehetett indulni, az ázsiai futamokon, de főleg Makaón, valóságos tömegnyomor volt a mezőny, ugyanis a kínai, a hongkongi, a japán, valamint a makaói versenyzők révén akkoriban rendre 30 körül táncolt a létszám.

Igaz, ezen úriemberek a legtöbb esetben csak egy jó vastag bankszámlával voltak megáldva, tehetséggel annál kevésbé. (Persze, tisztelet az olyan kivételeknek, mint például André Couto.) Az iménti tézisemet pedig a következő videóval szeretném alátámasztani (1:00.31-től van az érdekes rész):

Amint láthatják kedves Olvasóink, ez a szösszenet a 2013-as makaói második versenyről való. Az egy dolog, hogy a rajt után egy akkora rajtbaleset történt, hogy kvázi a fél mezőnyt bedarálta, Michelisz Norbit is, de ez mindent visz. A dominót Eurico de Jesus indította be azzal, hogy egy ősrégi Honda Accorddal telibe trafálta hátulról a pálya szélén lassan poroszkáló Tom Chilton RML-Chevrolet-jét. Ezután pedig elszabadult a pokol… Az élmezőny tagjai még szépen rendben el tudtak haladni a két roncs mellett, de amikor megjöttek a fizetős ázsiaiak, bontótelepé vált a versenypálya… Ebben az incidensben speciel De Souza is benne volt egy Chevrolet Cruze-zal. A makaói konkrétan eszement tempóval szállt bele márkatársa, a négyszeres világbajnok Yvan Muller autójának a bal hátsó részébe.

Na, térjünk vissza még néhány gondolat erejéig a múltidézésből. Az RC Motorsport másik két autójában marad a Yann Ehrlacher – Kevin Gleason páros, a harmadik autót meg majd Makaóban is el fogják indítani valakivel.

Kínába, a Ningbo International Speedparkba október közepén fog ellátogatni a WTCC, a japán fordulónak otthont adó Twin Ring Motegire pedig két héttel később.

Szöveg: Kováts Olivér

Nyitókép: WTCC Media

Egyéb , TOURING CARS , WTCC

A következő WTCR-futam: