2020-01-18

All that motorsports

Miközben Michelisz Norbert és Aurélien Panis megszerezte első győzelmét a TCR Nemzetközi Szériában, Tassi Attila visszavette a vezetést a bajnoki pontverseny Jean-Karl Vernay-tól.

Véget ért a hosszú várakozás a túraautózás világában: Thaiföldön visszatért a majd’ két hónapos vakációjáról a TCR Nemzetközi Széria. Azonban mielőtt még kezdetét vette volna a versenyhétvége, az is tisztázódott, hogy a hétvégére a TCR Asia thai éllovasa, Kantadhee Kusiri vette át annak a Giacomo Altoénak a helyét a WestCoast Racing-nél, aki beugrott a sérült Roberto Colciago helyére a M1RA-nál.

Fotó: TCR Media

Fotó: TCR Media

Magyar idő szerint szombat hajnalban pedig kezdetét is vette a versenyhétvége az első szabadedzéssel, amely nem kis meglepetésre Kusiri elsőségét hozta. A thai pilóta 1:44.242-es idővel bizonyult az etalonnak a WestCoast-Volkswagennel, mögötte a Lukoil Craft-Bamboo Racing két versenyzője, Pepe Oriola és James Nash végzett a képzeletbéli dobogón. A legjobb öt sorrendjét a GE-Force-Alfa Romeo szerbje, Dusan Borkovic, valamint a Leopard Racing bajnoki éllovasa, Jean-Karl Vernay tette teljessé.

Sokkal biztatóbban indult a M1RA számára a mostani hétvége, mint a németországi, amelyről a magyar csapat végül nulla ponttal távozott: Michelisz Norbi a hatodik helyen kezdett, a bajnoki címért harcban lévő Tassi Attila a kilencediken, a csapatnál újonc Altoé pedig a 11. legjobb időt futotta meg.

A 30 perces gyakorlás menetét csupán két lerobbanás zavarta meg: a tréning elején egy helyi pilóta, Munkong Sathienthirakul alatt állt meg a DG Sport Compétition Opel Astrája, majd az utolsó percek Nash alatt állt meg a SEAT.

(Az első szabadedzés végeredménye)

Fotó: TCR Media

Fotó: TCR Media

Idehaza meg még csak ébredeztek az emberek, addig Buriramban már a második edzést is lebonyolították, amelyen a GE-Force versenyzői, Dusan Borkovic és Davit Kajaia végeztek az élen. A szerb versenyző 1:43.444-es idővel lett első, 28 ezreddel megelőzve grúz csapattársát. Mögöttük, a harmadik helyen Vernay zárt.

S nagyon úgy fest, hogy a 16 éves Altoé nagyon korán ráérzett a TCR-es Hondára, ugyanis az FP2-n már ő volt a legjobb M1RA-s, negyedikként zárva. Michelisz Norbi és Tassi Attila a 6-7. legjobb időt futották meg. A három M1RA-s Civic közé, az ötödik helyre a Leopard Racing másik autójával Rob Huff, a 2012-es túraautó-világbajnok ékelődött be.

A legjobb tízbe még a regnáló bajnok Stefano Comini fért be a Comtoyou-Audival, Mat’o Homola a DG Sport Compétition Opeljával, valamint James Nash a Craft-Bamboo-SEAT-tal. A legjobb thai versenyző ezúttal Chariya Nuya volt, aki a 17. lett a Billionaire Boys Racing Hondájával.

(A második szabadedzés végeredménye)

Fotó: TCR Media

Fotó: TCR Media

Néhány órával később sor került az időmérő edzésre is, amelyen idei harmadik pole pozícióját szerezte meg a DG Sport Compétition versenyzője, Mat’o Homola – a szlovák versenyző az 1:43.093-as idejével azonban csak 0.004 másodpercet adott a Lukoil Craft Bamboo Racing britjének, James Nash-nek!

Jól alakult a M1RA számára az időmérő edzés, ugyanis a magyar istálló három Hondája a harmadik, az ötödik, valamint a hetedik rajtkockát szerezte meg, Michelisz Norbert – Tassi Attila – Giacomo Altoé felállásban. Norbi és Tassi közé a bajnokságot vezető Vernay, Tassi és Altoé közé pedig Oriola ékelődött be.

Az időmérő egyik meglepetése a WestCoast Racing beugrója, Kathandee Kusiri volt, aki csapattársát, a tizenegyedikként záró Gianni Morbidellit fél másodperccel megverve a nyolcadik helyen végzett. A TCR Asia bajnokságát vezető thai mögött a kétszeres bajnok Comini, illetve a Boutsen Ginion Racing franciája, Aurélien Panis tette teljessé az első tíz sorrendjét. Igaz, a WTCC-t is megjárt Panis az első futamot csak a mezőny végéről kezdheti be, ugyanis az autójában motort kellett cserélni.

Noha a második edzést kettős elsőséggel zárta a GE-Force, az időmérő edzése rémálomba torkollott. Először, a Q1-ben Dusan Borkovic rongálta meg Alfa Romeója jobb elejét az egyik gumibála eltalálásával, majd a Q2-ben Davit Kajaia alatt füstölt el a Giulietta – előbbi a 13., utóbbi a 12. lett.

A nap csalódásának Rob Huff számított, aki a Leopard Racing másik Volkswagen Golfjával csak a 16. rajtkockát tudta megkaparintani – a brit pilóta csupán a TCR Thailandből vendégeskedő helyieket, valamint Duncan Ende-t tudta megelőzni.

(Az időmérő edzés végeredménye)

Vasárnap délelőtt megrendezték az első versenyt, amelynek a rajtját nagyon jól kapta el a pole-ból Mat’o Homola, de a DG Sport Compétition szlovák pilótája mögé Michelisz Norbi zárkózott fel az első kanyarig a M1RA-Hondával, James Nash lerajtolásával. Tassi is jó rajtot fogott, s körbeautózta bajnoki riválisát, Jean-Karl Vernay-t, sőt, még az első kör folyamán megelőzte Nash SEAT-ját is.

A Craft-Bamboo britjét a kör végére Vernay is utolérte, ám csak úgy tudta megelőzni a célegyenesben, hogy elhagyta a pályát. Ennek jegyében a Leopard Racing franciája fél körön visszaadta a pozíciót Nash-nek. Azonban a brit pilóta két körrel később elrontotta az egyik féktávot, ami miatt visszaesett a hatodik pozícióba, ugyanis Vernay és Oriola is elment mellette, valamivel később pedig ki is esett versenyből. Mindeközben a harmadik M1RA-s autót terelgető Altoét megelőzte Dusan Borkovic a GE-Force Alfa Romeójával.

A hatodik körbe érkezve Tassi lemaradt Michelisztől, sőt, Vernay utolérte, így minden idegszálával arra kellett, hogy összpontosítson, hogy maga mögött tartsa a Leopard Racing franciáját. Azonban hibázott egyet Vernay, így bejött elé Oriola.

Két körrel később Michelisz arra készült, hogy maga elé engedje Tassi Attilát, azonban a 18 éves versenyző nem jött ki jól az akcióból, ugyanis Oriola és Vernay is elé furakodott, de szerencsére Norbi meg tudta tartani a második helyet. Azonban Tassi sem hagyta annyiban a dolgot, s nemsokára visszatornázta a #9-es számú Civic-et Vernay elé, sőt, még Borkovic is elment neki.

Még három kör volt hátra, amikor a verseny drámai fordulatot vett: Mat’o Homola bal első defektet kapott, ami miatt vezető helyről kiállni kényszerült! S így az első hely Michelisz ölébe pottyant, egy kör múlva pedig már Attila is dobogós volt, ugyanis a célegyenesben megállt Pepe Oriola alatt a Craft-Bamboo SEAT-ja. A 18 éves magyar dolga azonban nem volt könnyű, ugyanis mindent be kellett vetnie annak érdekében, hogy maga mögött tartsa Vernay-t.

Fotó: TCR Media

Fotó: TCR Media

Mindeközben Michelisz Norbi megszerezte pályafutása első győzelmét a TCR Nemzetközi Szériában, Borkovic a 11. helyről rajtolva behozta másodiknak a GE-Force Alfa Romeóját. A dobogó legalsó fokáért pedig az utolsó méterekig kiélezett volt a küzdelem, ugyanis az utolsó kanyarban Vernay kis híján kiforgatta Tassi Attilát, de a M1RA ifjú titánja valami csodával határos módon meg tudta fogni az autót, s behozta a harmadik helyre azt. Mögötte a két Leopard-Volkswagen ért célba, Vernay-al és Huff-al, aki a 16. helyről nagyon nagyot ment.

Altoé a M1RA harmadik gépével a hatodik pozícióban végzett, megelőzve az előző két év bajnokát, Stefano Cominit, valamint a GE-Force másik pilótáját, Davit Kajaia-t. Daniel Lloyd -, aki a kilencedik helyen ért célba – a levezető kapott érdekes módon bal első defektet, a pontszerző zóna pedig a WestCoast Racing olasz származású öreg rókájával, Gianni Morbidellivel lett teljes. A thai versenyzők közül Morbidelli csapattársa, Kantadhee Kusiri zárt a legelőrébb, a 12. helyen.

A bajnokságban pedig változott a helyzet, ugyanis Tassi visszatért az élre, de pontegyenlőség volt közte és Vernay között.

(Az első futam végeredménye)

Rövidebb szünetet követően máris jöhetett a második futam, amelyen a WTCC-t egy jobb TCR-karrier reményében elhagyó Aurélien Panis indulhatott a pole pozícióból a Boutsen Ginion Racing Hondájával. A francia pilóta meglepően jó rajtot, de a M1RA-sokra sem lehetett panasz: Altoé másodiknak, Tassi negyediknek, Michelisz pedig ötödiknek zárkózott fel az indulás utáni métereken.

Az első körökben voltak előzgetések és lökdösődések, közülük a legkomolyabb Nash és Kusiri találkozója volt: a brit pilóta megpöckölte a thai Volkswagenjét, aki a hetedikről visszaesett a 11. helyre.

A táv második felére abszolút lenyugodtak a kedélyek, de az utolsó magyar részről bekövetkezett egy komolyabb dráma: az utolsó kör előtt váratlanul elkezdett füstölni és lelassult Michelisz alatt a Honda, emiatt pedig kiállt az ötödik helyről a M1RA csapattulajdonos versenyzője.

Fotó: TCR Media

Fotó: TCR Media

Panis pedig megszerezte pályafutása első sikerét, Altoé először állhatott fel a dobogóra másodikként célba érve, a pódium legalsó fokára pedig a Comtoyou Racing svájcija, Stefano Comini állhatott fel. Tassi Attila Vernay előtt látta meg a kockás zászlót ismét, a két aspiráns a 4-5. helyen zárta a 14 körös menetet. A TOP-10 sorrendjét Borkovic, Nash, Huff, Homola és Kusiri egészítette ki.

(A második futam végeredménye)

Az idei nyolcadik versenyhétvége után Tassi 2 ponttal vezeti az egyéni összetettet Vernay, 14-el Comini, s 34-el Colciago előtt. A csapatok bajnokságában a M1RA előnye 93 pontosra hízott. Öt hét múlva, a kínai Zheijangban folytatódik a 2017. évi TCR-szezon.

Itt nézhető vissza a burirami első futam:

Itt nézhető vissza a burirami második futam:

Szöveg: Kováts Olivér

Egyéb , TCR , TOURING CARS

A következő WTCR-futam: