2020-01-19

All that motorsports

Eseménydúsan, bár magyar szempontból nem alakult éppen szerencsésen az idei utolsó előtti hétvége a TCR Nemzetközi Szériában. Tassi Attila az autójába behelyezett “betonkeverő” miatt küszködött Kínában, így Jean-Karl Vernay 21 pontos előnyt épített ki vele szemben.

Az idei kilencedik versenyhétvégének adott otthont a Zhejiang Circuit, amely igencsak küzdelmes volt magyar szempontból, ugyanis Tassi Attiláé volt az egyik, ha nem a legnehezebb autó a mezőnyben: ilyen téren nagyot nyomott a latba az is, hogy a M1RA-s magyar számára jól sikerült a thaiföldi hétvége – ő szerezte akkor a legtöbb pontot, így övé lett a 30 kilogrammos success ballast is.

Amúgy, ha valami miatt kritizálni lehetne a TCR-t, az a ballasztrendszer. Következetlen és nem igazán lehet nyomon követni. Persze, a BoP (Balance of Performance), valamint a sikeresség után járó ballasztsúly azt a célt szolgálja, hogy minél izgalmasabb futamokat lássunk. Azonban ez csak a semleges néző számára lehet izgalmas, aki viszont kötődik valamelyik pilótához, annak inkább idegeskedést és körömrágást jelent. Ezért is mondható egyfajta mesterséges izgalomkeltésnek, amelyben lehet keresni az igazságosságot, de abszolút fölösleges. Véleményem szerint az egyáltalán nem mondható természetesnek, hogy XY (tetszőleges név behelyettesíthető) az egyik hétvégén dobogókat, alkalmasint győzelme(ke)t szerez, de a következőn már azért is vértócsákat kell izzadnia, hogy pontot szerezzen egyáltalán.

Oschersleben után egy újabb olyan hétvége, amikor inkább a pluszsúly volt velünk, s nem Fortuna. Fotó: TCR Media

Oschersleben után egy újabb olyan hétvége, amikor inkább a pluszsúly volt velünk, s nem Fortuna.
Fotó: TCR Media

Emellett Fortuna sem pártolta az ifjú magyar pilótát, ugyanis a pénteki 140 perces teszten -, amely a Leopard Racing kettős győzelmével zárult, Huff-Vernay sorrendben, – csupán öt kört tudott megtenni, ugyanis tönkrement az autójában az erőforrás. Szerencsére a M1RA rövidesen megnyugtatta a szurkolókat: nem a versenyben használt motor, hanem egy edzésmotor romlott el, amely azért volt fenntartva, hogy ne fenyegesse Tassit az éles motorcsere és az azért járó hátrasorolás veszélye.

Azonban hamar rá kellett ébrednünk arra, hogy a Hondának alapvetően nem fekszik a kínai aszfaltcsík vonalvezetése, s a súlytöbblet már csak hab volt a tortán. Miután Tassi Attila a szabadedzéseket csak a 17. és a 14. helyen fejezte be, egy ideig amiatt is aggódhattunk, hogy meglesz-e egyáltalán a Q2-es szereplés az időmérő edzésen. Viszont a 18 éves ifjonc előhúzta a nyulat a cilinderből, és az utolsó utáni pillanatban a tizenötödikről felugrott a hatodik helyre a Q1 végén, szinte az utolsó utáni pillanatban, majd a Q2-t a hetedik helyen zárta. Csapattársa, Roberto Colciago csak egy pozícióval előrébb, a 6. rajtkockába kvalifikálta magát.

Huff egész hétvégén nagyszerű formában volt, s a csapatjátéka sem volt utolsó... JKV igazán szerencsés, hogy ilyen csapattársat tudhatott magáénak. Fotó: TCR Media

Huff egész hétvégén nagyszerű formában volt, s a csapatjátéka sem volt utolsó… JKV igazán szerencsés, hogy ilyen csapattársat tudhatott magáénak.
Fotó: TCR Media

Fő riválisa, Jean-Karl Vernay alatt mindeközben nagyon gyors volt a Volkswagen Golf: a Leopard Racing francia pilótája mégsem tudta tartani csapattársa, az idei utolsó hétvégéjét teljesítő Rob Huff tempóját – a 2012-es WTCC-bajnok ugyanis a szezonzáró idején Makaóba fog ellátogatni, eleget téve a Túraautó Világbajnokságban való kötelességeinek, a Sebastien Loeb Racingnél. A brit pilóta a tesztet és az első szabadedzést is behúzta, majd a pole pozíciót is megszerezte.

Igaz, a Leopard Racing számára kapóra jött, hogy a BRC Racing neve alatt bemutatkozó Hyundai i30 TCR N nem rendelkezett végleges homologizációval, így Gabriele Tarquini és Alain Menu révén hiába volt két remek pilótája a dél-koreai márkának, a Q2-ben nem vehettek részt, ami azt jelenti, hogy a kvalifikáción maximum csak a hetedik rajtsort szerezhették meg, a futamokon pedig nem kaphattak bajnoki pontokat. Ugyanis egyébként, bár pluszsúly nélkül, rendkívül gyors volt a Hyundai: a második edzést Tarquini, a Q1-et Menu zárta az élen.

Egész hétvégén erős volt a Hyundai - ez akár még biztató is lehet a jövőre nézve. Fotó: TCR Media

Egész hétvégén erős volt a Hyundai – ez akár még biztató is lehet a jövőre nézve.
Fotó: TCR Media

Érdekes módon azonban még így sem Tassi volt a legnehezebb helyzetben a bajnokaspiránsok közül, hanem az előző két szezon bajnoka, Stefano Comini. A svájci pilóta alatt egyszerűen nem működött az Audi, így tőle szokatlan módon a hétvége legelső percétől szenvedett, az időmérőn meg csak a 16. lett.

Ami a versenyeket illeti, ijesztő volt látni, ahogyan az első futamon Gabriele Tarquini a minimumsúlyon lévő Hyundaijal valósággal átgázolt a mezőnyön, majd az 55 éves olasz könnyedén nyert Vernay és Huff előtt. A Leopard Racing franciája ismét bebizonyította, hogy bizonyos helyzetekben talán túlságosan is kemény: Pepe Oriola egy kicsit szétesett a Tarquinivel szemben védekezés során, így Vernay betette a Volkswagent, és alaposan kitette a pályáról a Craft-Bamboo spanyolját. A M1RA pilótái közül Colciago nyolc, Tassi egy pontot szerzett, a 7. és a 11. helyen végezve. A Hyundai egyik szeme nevetett Tarquini győzelme miatt, de a másik sírt Menuért: a svájci már az első körökben kiütötte a versenyből a Comtoyou Racing belga újoncát, Denis Dupont-t, ami miatt egy áthajtásos büntetéssel “jutalmazták” a versenybírák.

Ezt a dominanciát látva a szervezők gyorsan nehezítettek 40 kilót a Hyundai i30-on, melynek motorteljesítményét is lecsökkentették, 95%-osra. Így a Tarquini-Menu kettős nem tudott annyira gyors léptekben előretörni, sőt, egy bizonyos ponton meg is torpant a lendülete. Eleinte a második futam fő esélyesének James Nash tűnt a maga 10 másodperces előnyével, azonban Rob Huff rohamléptekben közeledett a honfitársra, majd 3 körrel a leintés előtt meg is előzte, és megszerezte idei első győzelmét. Sőt, a Craft-Bamboo britje még a második helyet is elveszítette, Morbidellivel szemben. A M1RA-sok a nyolcadik-kilencedik helyen értek célba a pályán, amely hatodik és hetedik pozíciót jelentett Colciago és Tassi számára, miután a két Hyundait nem kell számításba venni – utóbbi dolgát egy áthajtásos szankció nehezítette, amelyet a rajtnál való kiugrásért kapott.

Jean-Karl Vernay-nak most kijött a lépés, de ne feledjük el, hogy Dubaiban ő lesz nehéz helyzetben. Fotó: TCR Media

Jean-Karl Vernay-nak most kijött a lépés, de ne feledjük el, hogy Dubaiban ő lesz nehéz helyzetben.
Fotó: TCR Media

Jean-Karl Vernay (Leopard Racing, Volkswagen): 207 pont
Tassi Attila (M1RA, Honda): 186 pont (-21)
Stefano Comini (Comtoyou Racing, Audi): 165 pont (-42)
Roberto Colciago (M1RA, Honda): 161 pont (-46)

M1RA: 405 pont
Craft-Bamboo: 336 pont (-69)
Leopard Racing: 325 pont  (-80)

Az utolsó helyszínen, Dubaiban, a november 19-i hétvégén ennek a négy versenyzőnek van még matematikai esélye a bajnoki címre, miután a két futamgyőzelem és egy pole pozíció összesen 55 pontot jelent. Számolnunk kell azzal, hogy Vernay autója most nehezebb lesz, Tassi Attiláé pedig könnyülni fog – tehát, minden adott ahhoz, hogy egy izgalmakban gazdag szezonzárót láthassunk! Ami pedig a csapatbajnokságot illeti, a M1RA már az első futamon bebiztosíthatja a címet.

Nyitókép: TCR Media

Írta: Kováts Olivér

Egyéb , TCR , TOURING CARS

A következő WTCR-futam: