2019-10-16

All that motorsports

Az előző hétvégén, Mostban lezárult az ETCC 2017-es szezonja: a bajnok Petr Fulín lett, Nagy Norbi pedig Magyarországot képviselve ezüstérmes lett az összetettben. Nézzük, hogy jutott el ideáig a Zengő Motorsport titánja!

Április végén, Monzában rajtolt el a Túraautó Európa-kupa idei szezonja. A legjobban a Rikli Motorsport Hondájával Christjohannes Schreiber kezdte az évet, egy második hellyel és egy győzelemmel. A Zengő Motorsport három SEAT-tal kezdte meg az évet: Nagy Norbi két erősebb pontszerzéssel nyitott egy 5. és egy 4. hely formájában, miközben Szabó Zsolti egy hatodik hellyel és egy műszaki hiba okozta kieséssel, György Anett pedig nem tudott rajthoz állni egyik futamon sem – az üzemanyagtartály ugyanis nem felel meg az előírt szabályoknak.

Fotó: Frederic Le Floc'h / DPPI

Fotó: Frederic Le Floc’h / DPPI

Két hét múlva a számunkra legkedvesebb helyszínen, a Hungaroringen tette tiszteletét a mezőny. A hazai pálya pedig valóban előny volt, ugyanis már az időmérő bravúrosan zárult: azt követően, hogy Alexandr Artemyev, egy beugró kazah pilóta megszerezte a pole-t, ám kihagyta a mérlegelést, így kizárták. Ezzel pedig Szabó Zsolt és Nagy Norbi kerültek oda az első sorba, Anett pedig a 9. helyen zárt!

A futamgyőzelmünk a rajton elúszott azonban: mint ismeretes, valami miatt az új, szekvenciális váltós SEAT-okkal nem tudtak normálisan eljönni Nagyék, és most is valami hasonló történt az első futamon. De a fiúk nem adták fel, s szépen felzárkóztak a mezőnyben, de az élen haladó Schreibert nem tudták megfogni, aki idei harmadik győzelmének örülhetett, megelőzve a Szabó-Nagy duót.

A második futamon is a svájci hondás nyert, Nagy Norbi ismét felállhatott a dobogó legalsó fokára. Szabó Zsolti pedig Fulínnal csatázott, miközben zárkózott fel a rosszabb indulást követően, azonban a harcnak ütközés lett a vége: a 3-as kanyar kijáratán összeért a két SEAT, amelyek közül a zengős a falban végezte… György Anett két 9. hellyel zárt a hazai közönség előtt.

Fotó: Jean Michel Le Meur / DPPI

Fotó: Jean Michel Le Meur / DPPI

Május végén pedig a Nordschleife-ban versenyzett az ETCC. A hétvége legmeghatározóbb tényezői Schreiber kettős betlizése, valamint Fulín és Stefanovski győzelmei voltak. Küzdelmes hétvégét zárt a Zengő Motorsport a Zöld Pokolban: Nagy Norbi a monzai hétvégét megismételve 4. és 5. lett a futamokon, Szabó Zsolt a második futamon szerzett egy hetedik helyet, György Anett pedig az első futamot a 7. helyen zárva megszerezte idei első Európa-bajnoki egységeit.

Egy hónap szünetet követően Vila Real-ba is elkísérte a WTCC-t az ETCC mezőnye, idén utoljára. Az időmérő ennél jobban nem alakulhatott volna magyar szempontból, ugyanis Nagyé lett a pole. Sajnos ezt nem tudta győzelemre váltani a magyar az első futam alkalmával, ugyanis Petr Fulín, a cseh márkatárs egyszerűen jobb rajtot fogott a piros lámpák kialvását követően, végül a második helyen látta meg a kockás zászlót.

Fotó: Gregory Lenormand / DPPI

Fotó: Gregory Lenormand / DPPI

Csapattársai, Szabó Zsolti és György Anett a 8., illetve a 10. helyen zárták – előbbi számára pedig ez az eredmény első rajtkockás indulást jelentett a második futamra!

Azonban azon csak fél pontokat osztottak a második futamon, miután csak 5 kört tudott teljesíteni, ugyanis előbb Nagy Norbit löktek bele a szalagkorlátba, majd Christjohannes Schreiber is nagyot csattant a Rikli-Hondával. A harmadik Zengő-SEAT-ot György Anett a 10. helyen hozta be ismét. Szabó Zsolti nagyon szépen rajtolt, és az első öt körben meg tudta őrizni vezető pozícióját, így meglett a Zengő Motorsport első futamgyőzelme 2017-ben!

Ezután egy hosszabb, majdnem három hónapos szünetre vonult az ETCC, majd Zolderben folytatta az idei évet. A Zengő Motorsport kétautósra redukálta a felállását, miután a nyáron, a Túraautó Világbajnokság termasi futama előtt az a döntés született, hogy Szabó Zsolt veszi át a fél szezon után távozó Aurélien Panis helyét a csapat WTCC-s pilótapárosában – nem sokkal az argentínai hétvége után pedig az is kiderült, hogy év végéig a Nagy Dani-Szabó Zsolti kettős fogja terelgetni a Hondákat.

A belga helyszínen Schreiber és a makedón Igor Stefanovski osztozhattak a futamgyőzelmeken. Nagy Norbi az időmérőt megnyerte, majd az első futamon harmadik lett, a másodikat pedig a negyedik helyen fejezte be. Jól alakult ez a hétvége György Anettnek is, ugyanis mindkét futamon pontokat gyűjtött, két 7. hellyel.

Fotó: ETCC Media

Fotó: ETCC Media

A szezonzáró, mosti hétvége előtt így az a helyzet alakult ki, hogy Petr Fulín, Christjohannes Schreiber, Nagy Norbert és Igor Stefanovski is esélyes volt a bajnoki címre a maguk 63, 57, 56, valamint 55 pontjával. Nagy minden tőle telhetőt megtett, hogy javítsa az esélyeit, ennek első lépéseként a kvalifikáción zsebre tette a pole pozícióért járó három pontot.

Fotó: Jean Michel Le Meur / DPPI

Fotó: Jean Michel Le Meur / DPPI

Ezt követően az első futam második felében igencsak kiélezett harc alakult ki az első helyért: Petr Fulínra -, aki még a második körben megelőzte Nagyot a vezetésért, – megérkeztek a riválisok. A célegyenes végén Stefanovski kívülről körbeautózta Nagy Norbi, ám a 2-es kanyarban elmérte a féktávot, s belecsúszott Fulínba, aki kis híján megpördült, majd a cseh és a makedón a kigyorsításnál megint összeértek. Ezt a kisebb kalamajkát kihasználva Nagy mindkettejük mellett elment, azonban a kör végén Stefanovski utat talált mellette. A makedón a következő kör végén jöhetett ki a bokszba, mivel Fulín meglökéséért áthajtásos büntetéssel sújtották. Azonban a Nagy-Fulín duóra megérkezett a fehérorosz Preman Kralev az Audival, rövidesen megelőzte Fulínt és Nagy Norbit, s így megnyerte a versenyt. Azonban jó néhány órával a leintés után, már-már az esti órákban kiderült, hogy Kralevet incidens okozásáért 10 másodperces időbüntetéssel sújtották, amely nem jelentett mást, mint Nagy Norbi első (és egyetlen) futamgyőzelmét 2017-ben!  🙂

A második versenyen is féltávnál kezdődtek a kiélezettebb pillanatok: Schreiber és Stefanvoski a futamgyőzelemért csatáztak, ám összeakadt a két ellenfél, s így előbb a Rikli-Hondával a palánkon kötött ki… Fulín ezt kihasználva a harmadik helyről az élre. Egy körrel később Kralev a második helyen autózva hibázott, így Stefanovski és Nagy is elment mellette. A 8. körben a magyar támadást kísérelt meg a makedónnal szemben, de elfékezte magát a célegyenes végén. Az utolsó körökre viszont visszaesett Stefanovski tempója, így Nagy, Kralev és még Petr Fulín fia is megelőzte. Fulín eközben meglógott, így idei negyedik győzelmét és a bajnoki címét az ég egy adta világon semmi nem veszélyeztette – a cseh lett a 2017-es év ETCC-bajnoka! Nagy Norbi pedig bejött másodiknak, amely az ezüstérmet jelentette a számára – gratulálunk a magyarnak!  🙂  György Anett egy kieséssel és egy kilencedik hellyel zárta a szezont.

Ezennel pedig véget ért az ETCC 2017-es szezonja, amelynek eredménye ezen a linken érhető el.

Nyitókép: ETCC Media

Írta: Kováts Olivér

Egyéb , ETCC , TOURING CARS

A következő WTCR-futam: