2019-10-16

All that motorsports

Először szerzett pole-t a Volvo argentin reménysége, Michelisz Norbi pedig továbbra is zseniális teljesítményt nyújt az időmérőkön: sorozatban a negyedik alkalommal indulhat az első rajtsorból.

Immár valóban visszatért a végtelennek tűnő nyári-őszi szünetéről a Túraautó Világbajnokság mezőnye, amelyet azonban esős körülmények fogadtak a Ningbo International Circuit-en, amely az idei hetedik versenyhétvégének ad otthont.

Fotó: Frederic Le Floc'h / DPPI

Fotó: Frederic Le Floc’h / DPPI

Már az első szabadedzés is csurom vizes pályán zajlott, a 45 perc végén pedig Nestor Girolami intette le első helyezettként a kockás zászló: a Volvo argentin pilótájának 2:00.344-es ideje több, mint négy tizedmásodperccel volt gyorsabb, mint a svéd csapattársáé, a világbajnokság második helyén álló Thed Björké, a képzeletbeli dobogót Rob Huff egészítette ki a Münnich-Citroënnel – a brit pilóta egyébként a hétvégén a CTCC-ben, azaz a Kínai Túraautó Bajnokságban is versenyez, tehát kétszer annyi pályatapasztalattal rendelkezik, mint a vetélytársak. A két castrolos gyári Honda a 80 kilós pluszsúllyal fedélzeten kissé visszafogottan kezdte a hétvégét: Gabriele Tarquini az ötödik leggyorsabb időt futotta meg, Michelisz Norbi a hetedik lett 1.4 másodperces hátrányban. Ami a Zengő Motorsport illeti, sem Nagy Dani, sem Szabó Zsolt nem tudott pályára merészkedni, ugyanis mindkét Honda Civic-ben megsérült hőcserélő rendszer az utazás folyamán – ez mind akkor derült ki, amikor a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) ellenőrzés céljából szétszedette az összes Honda-motort.

Fotó: Frederic Le Floc'h / DPPI

Fotó: Frederic Le Floc’h / DPPI

Az esősebb körülmények között lezajlott második gyakorlás alkalmával Rob Huff ugrott az élre egy 2:00.585-ös köridővel, nem sokkal azután, hogy a CTCC-ben pole-t szerzett. A 2012-es világbajnok mögött a volvós Nicky Catsburg lett a második, a harmadik helyen pedig Esteban Guerrieri végzett a Campos-Chevrolet-vel, megelőzve Tom Chiltont, aki az első edzésen még a zsákutcában járó SLR-Citroënnel a negyedik legjobb időt futotta meg. A Tiago Monteirót helyettesítő Tarquini ismét az ötödik lett, Michelisz Norbi tizedikként végzett – igaz, a magyar versenyző akár negyedik is lehetett volna, de törölték a legjobb köridejét. A Zengő Motorsport egy újabb küzdelmes tréningen esett túl: Nagy Dani már meg tudott tenni három mért kört, de Szabó Zsoltinak egy újabb lehetősége szállt el a tapasztalatgyűjtést illetően.

Nem sokkal a második szabadedzés után kezdetét vette az időmérő edzés. Rendre változott a sorrend a Q1 folyamán, amely a legnagyobb meglepetésre többek között az összetett bajnokság negyedik helyén és a független kiírás második helyén álló Mehdi Bennani kiesését hozta – a marokkói SLR-pilóta idén először ragadt a Q1-ben. Rajta kívül még Tom Coronel, Nagy Dani és a hétvégén a harmadik RC-Ladát terelgető Filipe de Souza búcsúzott az első 20 percet követően. Szabó Zsoltinak sajnos az időmérőt is ki kellett hagynia a zengős szerelők minden erőfeszítése ellenére, sőt, még a futamok is veszélybe kerülhetnek az ETCC-futamgyőztes számára. Az élen Björk zárt Girolami és Huff előtt.

A Q2-ben az utolsó pillanatokban vette a vezetést egy óriási körrel Gabriele Tarquini: az 55 éves olasz 1:55.485-tel előzte meg Girolamit, Michelisz, Björköt és Huff-ot, akik szintén továbbjutottak az utolsó etapba. A 10. helyet és a

fordított rajtrácsos pole pozíciót az RC Motorsport franciája, Yann Ehrlacher szerezte meg. S miután John Filippi lett a kilencedik, a nyitófutamon két francia versenyző fog indulni az első sorból. Kevin Gleasonnek is lett volna esélye egy jó eredményre, azonban egy műszaki hiba miatt a Q1-es jó teljesítményt követően nem tudott mért kört futni a második részben.

Fotó: Frederic Le Floc'h / DPPI

Fotó: Frederic Le Floc’h / DPPI

Az utolsó szétlövésben először Huff gördült pályára, azonban a brit kétszer is komolyabb hibát vétett a körében, így nem okozott nagy meglepetést az, hogy a következő versenyző, Thed Björk megelőzte. Két gyengébb és egy erős harmadik szektorral azonban Michelisz majd’ két tizeddel elé került. Azonban Nestor Girolami még a magyarnál is gyorsabb tudott lenni egy 1:58.049-es körrel, s miután a végül ötödikként záró Gabriele Tarquini többször is megcsúszott a gyors körén a Hondával, az argentin Volvo-versenyző pályafutása első pole pozícióját szerezte meg a WTCC-ben!

A Volvo pedig az időmérő után a MAC 3-ban is megállíthatatlan volt, miután az első kör során az utolsó szektorban hibázott Tarquini a Hondával. Így a majd’ öt másodperces előnyre szert tevő svédek vághatták zsebre a 12 pontot, amellyel a konstruktőri bajnokság is szorosabbá vált.

Holnap magyar idő szerint 8 óra 30 perctől és 10 óra 30 perctől kerülnek megrendezésre a futamok, amelyeket élőben fog közvetíteni az M4 Sport. Ami az eurosportos közvetítéseket illeti, a nyitófutamot a WEC-befutó miatt még a 2-es csatornán tudjuk nézni, de a főfutamot már a többek számára elérhető 1-es fogja adni.

Bár, egyelőre még az is kérdéses, hogy lesz-e egyáltalán futam. Ugyanis a TouringCarTimes úgy értesült, hogy akár özönvízszerű eső is várható a versenyek idejére. Tehát, könnyen előfordulhat, hogy a 2014-es szlovákiai második verseny után újra futamot törölhetnek el, ugyanúgy időjárási okokból.

A végeredmények: Első szabadedzés / Második szabadedzés / Időmérő edzés / MAC3 csapatidőfutam

Az összetett egyéni bajnokság állása:

1.) Tiago Monteiro – 200 pont
2.) Thed Björk – 191 pont
3.) Michelisz Norbert – 175 pont
4.) Mehdi Bennani – 164 pont
5.) Nicky Catsburg – 159 pont

Az összetett gyártói bajnokság állása:

1.) Honda – 588 pont
2.) Volvo – 586 pont

Nyitókép: Frederic Le Floc’h / DPPI

Írta: Kováts Olivér

Egyéb , TOURING CARS , WTCC

A következő WTCR-futam: