2019-09-17

All that motorsports

Vasárnap az eső volt az Úr Kínában, a bajnokság első három helyezettje pedig mindössze 2 ponton belülre került! Avagy soha ne mondd, hogy soha…

Semmit sem javultak az időjárási viszonyok a szombati naphoz képest a Ningbo International Circuit-en, sőt, ahogyan azt még tegnap este előre megjósolták, szinte özönvízszerű állapotok alakultak ki. Így nem igazán okozott meglepetést az, hogy a nyitóverseny a biztonsági autó mögött vette kezdetét, amely csak a harmadik kör végén volt hajlandó kifáradni a mezőny elől, a volánnál Bruno Correiával.

Amint meglengették a zöld zászlókat, érdemben kezdetét vehette a futam, bár, az látható volt, hogy senki sem akar fölösleges rizikót vállalni az ítéletidőben, így az élen megmaradt a Yann Ehrlacher, John Filippi, Nicky Catsburg sorrend. Hátrébb, a hatodik helyért azonban lassacskán kialakult egy komolyabb küzdelem Rob Huff és Gabriele Tarquini között, amelyet végül az All-Inkl.com Münnich Motorsport színeiben versenyző 2012-es világbajnok nyert meg. Azonban a másik castrolos gyári Hondát terelgető Michelisz Norbi többre vitte a bajnoki rivális Thed Björkkel szemben, ugyanis a magyar megelőzte a svéd volvóst.

A 6. körben pedig a Volvók elkezdtek hullani, mint a legyek, ugyanis előbb az időmérőn győzedelmeskedő Nestor Girolaminak, majd Björknek kellett kiállnia. Mindeközben a pályán a Campos Racing Chevolet-jével kiváló tempót diktáló Esteban Guerrieri megelőzte a John Filippivel bíbelődő Nicky Catsburgot, majd a Sebastien Loeb Racing franciáján is átrágta magát, felkapaszkodva a második helyre.

Felvételről a nyitófutam.

Egy körrel később viszont újra pályára gördült a biztonsági autó, ugyanis Rob Huff és Tom Chilton addig csatáztak egymással, amíg össze nem ütközött a két Citroën C-Elysée. Majd a visszajátszásból kiderült, hogy Björk és Mehdi Bennani is összeakadtak, amelynek következményeként nem csak a svéd, hanem a marokkói SLR-pilóta is depóban fejezte be a futamot, ugyanis eltört a jobb hátsó felfüggesztése. A balesetek által kialakult káosz kapóra jött a magyar érdekeltségeknek, ugyanis Michelisz Norbi feljött ötödiknek, Nagy Dani pedig kilencediknek.

A 10. körben folytatódott a verseny, és Guerrieri olyan szinten vérszemet kapott, hogy nem sokkal az újraindítást követően, ellentmondást nem tűrően előzte meg az RC-Ladát terelgető Ehrlachert a vezető pozícióért, mialatt Catsburg a Filippivel való csatáját vitte dűlőre a harmadik helyért.

Két körrel később Tom Coronel váratlanul tempót veszített a nyolcadik helyen haladva, így műszaki hiba miatt ki kellett állni a versenyből a ROAL-Chevrolet-vel, így viszont Nagy javított egy pozíciót a zengős Hondával. Néhány másodperc múlva pedig már azt láthattuk, ahogyan Szabó Zsolti megpördült a magyar alakulat másik versenygépével, miután besokallt az egyik féktávon. Egyébként nem ment rosszul a miskolci ETCC-futamgyőztes, mivel a hibája előtt nem sokkal már Ryo Michigamit szorongatta pontszerző helyért, csak keresztbe tett neki egy sárga zászlós fázis – hozzá kell tenni, hogy mindezt úgy vitte véghez Szabó, hogy a hétvége korábbi részében csak a pályabejárás alkalmával tudott az aszfaltcsíkon tartózkodni, ugyanis a váratlan motorhiba miatt mindkét szabadedzést, sőt, még a kvalifikációt is ki kellett hagynia! (Az FIA külön engedélyével állhatott rajthoz.)

Egy kör múlva Michelisz és Tarquini feljöttek a 4-5. helyre, miután mindketten megelőzték Filippit. A rutinos olasz pilóta -, aki egy héttel korábban még a TCR zhejiangi versenyhétvégéjén parádézott a Hyundaijal, – kiváló csapatjátékos volt Hondával, tartva a szavát, hogy segíteni fogja Micheliszt.

Fotó: Frederic Le Floc'h / DPPI

Fotó: Frederic Le Floc’h / DPPI

Esteban Guerrieri pedig fantasztikus teljesítményt nyújtott, s szűk három másodperces előny birtokában megszerezte második győzelmét a WTCC-ben! Ezzel az argentin bebizonyította azt, hogy a Campos Racing nem döntött rosszul azzal, hogy szerződést hosszabbított vele az ázsiai fordulókra. Mögötte Ehrlacher és Catsburg látták meg a kockás zászlót. Michelisz Norbi a negyedik helyen ért célba, amellyel 12 nagyon értékes pontot szerzett, megelőzve a beugró Tarquinit.

Pályafutása legjobb eredményét könyvelhette el Filippi, Gleason és Nagy Dani is, akik a 6-7-8. pozíciókban fejezték be a versenyt. A pontszerző zóna a harmadik gyári hondással, Ryo Michigamival és az RC Motorsport egyfutamos makaóijával, Filipe de Souzával lett teljes – utóbbi első pontját szerezte a világbajnokságon. Szabó Zsolti pedig utolsó célba érőként a 11. lett.

Majdnem két órával később eljött a főfutam ideje, azonban az addig eltelt idő során jócskán romlottak az időjárási körülmények: olyannyira, hogy a ningbói aszfaltcsík már inkább hasonlított egy gigantikus úszómedencére, mintsem versenypályára. Így a verseny egy háromkörös biztonsági autó mögötti körözésben kifulladt, de miután több, mint két kört teljesített a mezőny, a versenyzők félpontokban részesültek.

Fotó: David Noels / DPPI

Fotó: David Noels / DPPI

Emiatt a befutó megegyezett a rajtsorrenddel: Nestor Girolami megszerezte első győzelmét a WTCC-ben, mögötte pedig Michelisz Norbi lett a második, Thed Björk pedig a harmadik. Miután Rob Huff autóját nem tudták helyrepofozni a nyitófutamon történt baleset után, Nagy Dani a 14., Szabó Zsolti pedig a 16. helyen célba a Zengő Motorsport részéről.

Ezzel azonban rendkívül szoros lett a bajnokság: Thed Björk vezet 200.5 ponttal, őt fél pontra követi Monteiro, és kettőre Michelisz Norbi. Ki hitte volna a hungaroringi hétvége utáni, hogy a hímesházai versenyző 61 pontos hátránya alig több, mint 5 hónappal később már csak 2 pontos lesz a bajnoki éllovashoz képest?! Soha ne mondd, hogy soha! A gyártók bajnoksága is nagyjából ennyire szoros: a Honda csupán öt ponttal előzi meg a Volvót!

Két hét múlva már a Twin Ring Motegin, a Honda hazai pályáján van jelenése a WTCC mezőnyének.

A végeredmények: Nyitófutam / Főfutam

Nyitókép: Frederic Le Floc’h / DPPI

Írta: Kováts Olivér

Egyéb , TOURING CARS , WTCC

A következő WTCR-futam: