2019-08-20

All that motorsports

 

david-sandor-02írta: Biró Péter

 

A Dávid Sándorral készített portré interjú első két részét még korábbi blogomban olvashattátok, mivel összeolvadtunk a motorsportfanatics.com-mal egyértelmű volt, hogy a Lapaj portré itt folytatódik. Azok a cikkek amiket én fogok írni a címben a #BOXKIÁLLÁS nevet fogják viselni.
Bízom benne, hogy a további két rész, illetve a többi általam írt cikk is érdekes lesz számotokra, és olyanokhoz is eljut majd akik eddig még nem olvasták a korábbi írásaimat.
Az eheti Lapaj epizódban az első, 1976-os Osztrák nagydíjon történt emlékezetes le nem adott 5 kör kulisszatitkairól, a Palik Lászlóval való közös munkáról, illetve Niki Lauda Forma 1-be kerüléséről és felemelkedéséről olvashattok.
Fogadjátok sok szeretettel!

AZ ELSŐ KÖZVETÍTÉS KALANDOS VÉGKIFEJLETE

A Knézy Jenővel nem lehetett úgy közvetíteni, mint más riporterekkel, nála le volt osztva, hogy 5 kör az enyém, 5 kör az övé. Mikor ’76-ban Zeltwegben voltunk, az első MTV által közvetített futamon, akkor nekem jutott az utolsó 5 kör. Csakhogy az esőzés miatt késve induló futam adásmenete megcsúszott, és az utolsó 5 kört már nem adták le Magyarországon. Soha nem felejtem el Klári néni, egyszer csak rám szólt, hogy „Lapajka búcsúzzon el!”, és én akkor elbúcsúztam.
Másnap reggel itthon az egész magyar sajtó tele volt azzal, hogy nem tudták mi lett az Osztrák nagydíj végeredménye. Itt jött a felismerés, hogy a Forma 1 mindenkit érdekel.

KI VOLT A LEGJOBB TÁRS?

Ha választani kell, a kommentátor társak közül, hogy kivel tudtam a legjobban együtt dolgozni, egyértelmű, hogy a Palik Lászlóval. Nekem ő volt az egyetlen olyan társam, akit kimondottan mellém osztottak be. A legnormálisabb társ volt, akivel én valaha együtt dolgoztam. Ameddig nem a Lacival közvetítettem és külföldre mentünk, addig mindig én mentem el a stáb autóért, én mentem el a kollégákért, én váltottam pénzt stb. a Lacival ez megváltozott. Ő már az első utunknál megkérdezte, hogy hánykor szeretnék indulni és honnan. Ő pontban akkor és ott volt ahol azt korábban megbeszéltük, ő ment el az autóért, és egyéb dolgokért. Mindent elintézett, amit korábban nekem kellett. Persze, később voltak olyan dolgai, amiket nem igen szerettek például mikor ordítozott, de mentségére legyen mondva, ő tudta miért ordítozik, csak a többiek nem tudták.

A DAMON HILL SZTORI

Én ott ültem a Laci mellett, aki már látta a Hungaroringen a kommentátori fülkéket az tudja, hogy nagyon nehéz belőlük kilátni, és akkor sem sokat. A Laci tehát csak a monitort láthatta volna, ha nézte volna. Én voltam az, aki látta az ablakon azt, aki jön illetve a monitort is. A Laci nem látta a monitort csak az élő képet figyelte, neki megvolt a fejében a sorrend, de mire a célegyeneshez értek a Hill nem volt sehol. És akkor kezdete el üvölteni, hogy „Hova tűnt Damon Hill!?” Én láttam, hogy hol van a Hill, ütögettem is a lábát, de én nem üvölthettem bele a közvetítésbe, hogy hol van. Mire lenézett rám, addigra már késő volt.

NIKI LAUDA TÖRTÉNETE

A Hunt csak azért tudott világbajnok lenni, mert a Lauda megégett. A Laudát abban az időben megközelíteni sem tudták. Sokan megnézik a RUSH-t és azt gondolják, hogy ott óriási harc volt kettőjük között, nem volt ott semmiféle harc. Ez nem kisebbíti a Hunt érdemeit, a Hunt maga azt mondta, hogyha ő már világbajnok lett volna, akkor ő is megállt volna Fujiban az esőben. Neki menni, kellett és meg is nyerte, jól csinálta. A Lauda amikor átkerült a Ferrarihoz, és a Ferrari beletalált az autójába, attól kezdve megállíthatatlan volt. Enzo Ferrari dühös is volt a Nikire, mert nem hármat, hanem akár öt világbajnoki címet is nyerhetett volna bármikor.
A Lauda egy úri gyerek volt, csokoládégyáruk volt stb., de a Niki szenvedélyesen szerette az autót, a benzingőzt. Ő nem nagy versenyző akart lenni, hanem ott akart lenni ahol versenyautó van. Addig hajtotta ezt az álmát ameddig romba döntötte majdnem az egész családot, mert a nagyszüleinek a házára annyi jelzáloghitelt vett fel, hogy az öregektől majdnem elvették a házat. A Lauda apja pedig üzletembert akart csinálni a fiából, akinek átadja majd a vállalkozást, szerencsére volt egy testvére és az folytatta apja munkásságait.
A Forma 1-be úgy került be, hogy először elment kötött egy életbiztosítást hetvenezer márkára – ekkorra már kirúgták a családból, és apja semmit nem adott neki – ,azzal a hetvenezer márkával elment a Raiffeisen Bankhoz és elzálogosította ezt a biztosítási kötvényt. Ez azt jelentett, hogyha ő meghal, akkor ezt kifizetik. Ő vállalta, hogy a banknál részletre fizeti a biztosítási kötvényeket. Ezzel a hetvenezerrel elment és befizette magát a MARCH csapathoz.
Rendkívül intelligens versenyző volt, képes volt a középmezőnyben autózni, mert tudta, hogy a verseny utolsó harmadában fel tud jönni az élmezőnybe, és ő csak akkor ment maximumon. Az ő autója akkor ment a leggyorsabban, amikor a többieké már a végét járta.

A jövőheti részben a modern kori Forma 1-ről olvashattok, amiben többek között Lapaj elmondja véleményét a száguldó cirkusz mai helyzetéről, és a kommentátori munkáról. Tartsatok velünk akkor is.

Egyéb , F1

A következő WTCR-futam: