2020-01-19

All that motorsports

írta: Biró Péter

A mai nappal elkezdődött a Le Mans-i 24 órás hétvége érdemi része. Szerdán 16 órakor felbőgtek a motorok és 60 nevezett autó kigördült a legendás Le Mans-i pályára a 4 órás szabadedzés keretein belül. A teljes hétvégét az Eurosport-on követhetik figyelemmel a kedves nézők, illetve itt nálunk a motorsportfanatics.com -on írásban is beszámolunk a hétvége minden fontos eseményéről, történéséről. 

A versenypálya tavalyhoz képest 3 méterrel rövidebb lett, az átépítéseknek köszönhetően. Biztonságosabbá tették a legendás Porsche kanyarkombinációt illetve a rat/célvonalat is előrébb helyezték.

A 4 órás szabadedzés szinte legelején az #5-ös számú CEFC TRSM Racing autójával versenyző Michael Simpson csúszott ki autójával a pálya hátsó traktusában.
Az egész edzésre összességében az volt jellemző, hogy mikor nem éppen valamely kicsúszás miatt volt sárga  zászló illetve úgynevezett “Lassú Zóna” akkor a #7 számú Toyota versenyzői futották a leggyorsabb köröket. Kezdetben a korábbi 3-szoros Világbajnok Jose Maria Lopez kezdett az élen, majd az edzés utolsó órájában a tavaly korrekordot felállító Kamui Kobayashi vette át tőle a volánt és egyből javított is az argentin köridején.

A hétvége sztárja Fernando Alonso a 4 órás edzésből kicsivel több mint 1 órát autózott. Az első bemenetén még ismerkedett az autóval és a pályával, a második etapján már igyekezett jobb köridőket futni, de rendszerint megzavarták a kicsúszó autók miatt lengetett sárga zászlók.

Többek között kicsúszott az #51-es AF Corse Ferrarival versenyző brazil Daniel Serra. A #86-os Gulf Racing 911 Porsche pilótája Michael Wainwright az “1”-es kanyar kavicságyában kötött ki másfél órával az edzés vége előtt.  Történ olyan is, hogy két LMP2-es autó ütközött össze a Mulsanne kanyarban, ekkor még az emelős autónak is pályára kellett vonulnia. Az edzés elejéhez hasonlóan az utolsó óra megkezdésével is kicsúszott az #5-ös számú CEFC TRSM Racing autója ezúttal is Michael Simpsonnal a volánnál, most azonban a pálya elején a Dunlop Hídnál sikerült keresztbe fordítani LMP1-es autóját.

Az edzést az LMP1-es kategóriában a #7-es Számú Toyota nyerte, Kamui Kobayashi volt a leggyorsabb 3:18.718-as idővel.
Az LMP2-t a G-Drive Racing istálló nyerte Jean-Eric Vergne-el a volánnál 3:26.529-es idővel.
Az LMP GTE Pro kategória mezőnyében a Porsche GT TEAM, Patric Pilettel a volánnál 3:50.121-el zárt az élen.
Az LMP GTE Amatőr kategóriájában pedig a Dempsey-Proton Racing végzett az élen Giorgo Roda-val a kormánynál 3:52.903-as idővel.

Folytatás ma 21:45-kor az Esti Időmérő edzéssel. Ahogy már a fentiekben is írtam, a hétvégén minden fontos eseményről beszámolunk úgyhogy érdemes velünk maradni!

Egyéb

A következő WTCR-futam: