2020-01-19

All that motorsports

írta: Biró Péter

Kazuki Nakajima 3:17.270-es körének köszönhetően megnyerte a #8-as Toyota a 2018-as Le Mans-i 24 órás Első Időmérő edzését. A második helyen a #7-es Toyota, Kamui Kobayashi vezetésével 3:17.377 idővel végzett. A két Hybrid mellé, az SMP Racing #17-es autója 3:19.483-as idővel fért be a TOP 3-ba.

 

A kvalifikáción ezúttal kevesebb Sárga zászlós illetve “Lassú Zónás” szakasz volt, mint a szabadedzésen. Egyedül a Dunlop kanyar és környéke jelentett a GT versenyzőknek nehézséget, ott többen is kicsúsztak. Rögtön az időmérő elején Gianmaria Bruni csúszott ki a #92-es Porscheval a  szóban forgó helyen, és neki fel is kellett adnia a kvalifikációt, szerencséjére az első gyors körén olyan jó időt sikerült futnia a 911-essel, hogy senki még a közelébe sem tudott érni és még ezzel a kieséssel is megnyerték a GTE Pro kategóriáját 3:47.504-es idővel.
A  kategória második helyén a Porsche GT Team másik autója a #92-es végzett . A harmadik helyen a Ford Chip Ganassi Team UK csapat #66-os GT-je zárt.

 

Ami az LMP 2-t illeti, szoros küzdelem ment a kategória győzelemért de végül az Idec Sport #48-as autójának sikerült elérni a kategória rajtelsőséget Memo Rojas-sal a volánnál. A második helyen mindössze 284 ezreddel lemaradva a TDS Racing #28-as autója végzett akiknél a legjobb kört Matthieu Vaxiviere autózta. A kategória harmadik helyén a G-Drive Racing #26-os autója végzett 3:26.447-es idővel amit az ex-Forma-1-es Jean-Eric Vergne autózott.

 

A GTE Amatőr kategóriában a Dempsey-Proton Racing istálló kibérelte az első két helyet, kategóriagyőztes a #88-as, kategória második pedig a #77-es Porsche 911-es lett. A harmadik helyen szintén Porsche végzett a Gulf Racing #86-os autója 3:52.517-es idővel idővel amit Benjamin Barker autózott és amely kör 1.789-el marad el Matteo Cairoli legjobb idejétől.

 

Ami Alonsoékat illeti nem lehetnek nyugodtak, ugyanis a #8-as Toyota néhány körét törölte a versenyirányítás ugyanis a törölt körökben, a megengedettnél több üzemanyagot használt az autó, amit a szabály tilt. Ami az érdekessége a történetnek, hogy csak a #8-as Toyota idejeit törölték, ( amibe a Pole kör nem tartozik bele) – és ezek a körök nem mért körök voltak – ami arra enged következtetni, hogy az átfolyásmérővel lehet a probléma. Jelenleg a hivatalos közleményre várunk, hogy megtudjuk mi a probléma valós oka. Amint friss hír van arról beszámolunk.

 

Holnap Folytatódik a Le Mans-i nagy hét, a második illetve harmadik időmérővel ami 19:00-kor illetve 22:00-kor kezdődik. Az ott történt eseményekről is természetesen be fogunk számolni.

Le Mans

A következő WTCR-futam: