2020-01-19

All that motorsports

írta: Biró Péter


Mato Homola élete első, Thed Björk pedig idei második futamgyőzelmét aratta a WTCR-ben.
Bár tegnap a nagy balesetek után úgy tűnt, hogy Yann Ehrlacher és Michelisz Norbert nem állhat rajthoz, mert annyira sérült az autójuk. Az All-Inkl.com és a BRC csapat azonban egész éjjel dolgozott és végül mind két bajnoki esélyes ott lehetett a vasárnap versenyzők névsorában. 

 

Michelisz Norbertnek a tegnapi baleset után, még ma is nagyon fájt a jobb keze. A magyar pilóta Facebook oldalán arról számolt be, hogy mikor reggel kiérkezett a pályára és beült az autójába a kormányt is csak nagy fájdalmakkal tudta elfordítani. A Második Időmérőnek illetve a Futamoknak is úgy indult neki, hogy fájdalom csillapítót kellett bevennie. Illetve – ahogyan ez az alábbi képen is jól látszik -, a szünetekben végig jegelte a kezét.
A fájdalmai ellenére Norbi 2. lett a vasárnapi Időmérőn Thed Björk mögött és Gabriele Tarquini előtt.

 

Ami a Zengő Motorsportot és annak pilótáit illeti, náluk sem alvással telt a szerelők és a mérnökök szombat estéje, hiszen rendbe kellett hozni, Nagy Norbi és Szabó Zsolti autóját is. Utóbbi autóján – a #66-os Cuprán – volt nagyobb munka hiszen ahogyan már korábban beszámoltunk, Zsolti darálóba került az ominózus tömeg balesetben, Nagy Norbi autójának a jobb hátsó futóművét kellett cserélni ami szintén a tömeg karambolban sérült.
A második kvalifikáción Nagy Norbi a 16. , Szabó Zsolti pedig a 22. helyen végzett.
Mindkét versenyzőt technikai hiba hátráltatta. Norbi autójának motor elektronikája rakoncátlankodott, egészen pontosan az egyenesekben magától elvette a motorerőt az autó, míg Szabó Zsolti autójának hűtője mondta fel a szolgálatot az első mért köre után.

 

A Vila Real-i fordított rajtrácsos második futamot, nem kis meglepetésre a Peugeot-os, Mato Homola nyerte, Yvan Muller és Pepe Oriola előtt. A 9. helyről rajtoló Michelisz Norbert, a kiváló Joker Körös taktikájának köszönhetően 4 helyet javítva az 5. helyen végzett, amivel értékes bajnoki pontokat szerzett.
Ami a Zengő pilótákat illeti, Nagy Norbi a 13. helyen végzett egy remek rajtnak köszönhetően, ahol külső íven a pálya első síkánjában több riválisát is szemfüles módon megtudta előzni, majd jó versenytempóra volt képes, és a Hungaroring után most volt a legközelebb a pontszerzéshez.
Szabó Zsoltinak sajnos túlmelegedett az autója és fel kellett adnia a futamot.

A hétvége harmadik futamán Thed Björk indulhatott az első helyről, mellőle Michelisz Norberttel. Björk jól kapta el a rajtot és a harmadik helyről Gabriele Tarquini is aki lerajtolta Norbit és feljött a harmadik helyre.
( Csak spekuláció, de véleményem szerint a rajtnál közre játszott az is, hogy Michelisz Norbinak sérült a jobb keze, amivel a rajtnál húzzák a pilóták a kéziféket.)

A versenyen 3 biztonsági autós szakasz volt, az utolsó 3 körrel a verseny vége előtt ezáltal az is egy darabig kérdés volt, hogy akik még nem voltak kint Joker körön azokkal mi lesz. ( Safety Car alatt nem lehet kienni letölteni a Joker kört.) Ám végül az utolsó körben bement a Biztonsági Autó és a Top 10-ből 9-en, – köztük Michelisz Norbi is – a hajrában töltötték le a Joker-t.

A 3 Biztonsági Autós szakaszból a második sajnos Nagy Norbi miatt volt. A magyar pilóta autójának eltört a jobb első futóműve, az egyik kerékvetővel való találkozás során. Norbi az esetet követően félre állt, a Cuprát pedig le kellett vontatni a pályáról. Nagy az esetet követően pár mondatban jellemezte a portugál sportbírók hozzáállását az esethez.
“Azt azért kiemelném, hogy a portugál sportbírók alkalmatlanok a feladatra. Én tudtam, hogy a féltengely zsír füstöl, ezért nem is oltottam el az autót a központi tűzoltó rendszerrel, de a kutya nem jött oda, hogy “lelocsoljuk a kocsidat, mert látják, hogy füstöl” Majd miután oda jönnek a kocsihoz, törött féltengelyes autót 80-al húzzák le a pályáról. Ezek nekem nagyon fura dolgok.” – mondta Norbi, a Zengő Motorsport Facebook videójában. 

A Futamot a Pole Pozícióból induló Thed Björk nyerte Gabriele Tarquini valamint Michelisz Norbi előtt. Ahogyan az alábbi képen látszik, Björk autója tegnap még kigyulladva állt a pályán, ma pedig futamot nyert, elképesztő, hogy a WTCR-ben milyen gyorsan képesek alapos munkát végezni a csapatok szerelői, ember feletti teljesítmény.
Ez valamennyi istállóra igaz.
Ahogyan az is emberfeletti teljesítmény, hogy Michelisz Norbert sérült kézzel be tudta hozni autóját a 3. helyre, amivel visszaszerezte bajnoki esélyeit.

A bajnoki tabella élén Yvan Muller áll 182 ponttal, második helyet Gabriele Tarquini foglalja el 160 ponttal, a harmadik pedig Yann Ehrlacher 160 ponttal. Michelisz Norbert a portugál hétvége után a 6. helyre jött fel 135 ponttal.

Íme bajnokság állása

A Túraautó Világkupa mezőnye legközelebb Július 13.-án hajt újra versenypályára, méghozzá a magyar szurkolóknak kedves helyszínen a Szlovákiaringen.
Menjünk minél többen és szurkoljunk a magyar autóversenyzőknek!
Szlovákiában a WTCR mellett, a Kamion EB mezőnye is versenyezni fog, Kiss Norbival a fedélzeten.

foto: Fiawtcr , Zengő Motorsport

Egyéb

A következő WTCR-futam: