2020-01-19

All that motorsports

írta: Biró Péter

A Túraautó Világbajnokság/Világkupa történetének talán legnagyobb balesetével kezdődött a WTCR Portugál hétvégéjének Első futama.

A rajtot követően a 3. kanyarban összeakadt egymással az első sorból rajtoló két csapattárs, Mehdi Bennani és Rob Huff. Ez egy lavinát indított el ami végig söpört a mezőnyön és néhány pilóta kivételével mindenki összetörte az autóját.

 

Mehdi Bennanit csípő sérülésekkel szállítottak kórházba, de Rob Huff is fájlalta a bordáit, valamint a 3. helyről rajtoló, Michelisz Norbertnek is jegelnie kellett jobb csuklóját az esetet követően.

A magyar pilóta autójának oldala olyan csúnyán megsérült, hogy a piros zászlós megszakítást követően nem is tudott újra rajthoz állni, vélhetően a bukócső sérült meg az autójában, mikor Bennani autója telibe találta Norbi autójának bal oldalát.

 

A Zengő-s pilóták, Nagy Norbi és Szabó Zsolti sérülés mentesen megúszták a balesetet. Előbbinek, autója jobb hátulja sérült, egészen pontosan a jobb hátsó lengőkar törött el, mikor a nullára való fékezés közben egy pilóta neki ment hátulról. Szabó Zsolti benne volt a darálóban és az ő autójának mind a négy oldala megsérült. A rajtnál feljött a 8-9. hely környékére, ott viszont előbb Thompsonba ment bele, majd Oriola találta el hátulról, aki keresztbe forgatta, majd a magyar pilóta beleütközött az álló, John Filippibe. Zsolti egy ideig ki sem tudott szállni a kocsijából és a többi pilóta segített neki biztonságos helyre menekülni azzal, hogy kiszabadították őt a Cuprából.

A megtépázott mezőnyt nagyjából másfél órás piros zászlós szakasz után újra útjára engedték, ekkor már mindenki sokkal óvatosabb volt, és nem is voltak nagy harcok a pozíciókért, leszámítva Nagy Norbit, aki a mezőny közepén harcolt az egyik portugál szabad kártyással, Florindo Edgarral.

 

A futamot végül Yvan Müller (Hyundai) nyerte, megelőzve Esteban Guerrierit (Honda) valamint Pepe Oriolát (Cupra)
Nagy Norbi a 14. , Szabó Zsolti pedig a 15. lett.

 

Nagy kérdés, hogy holnap hány autó tud majd rajthoz állni a magyar idő szerint 10:00-kor kezdődő Második Időmérő edzésen, bízzunk benne, hogy a mezőny jelentős részének sikerül megjavítani az autóját.
Akikről azonban már bizton lehet tudni, hogy nem indulnak: Rob Huff (Volkswagen), Mehdi Bennani (Volkswagen), Yann Ehrlacher (Honda). Illetve jó kérdés az is, hogy Michelisz Norbi autójának bukócsövét sikerül e megjavítani holnap délelőttre, mert ha nem, akkor sajnos neki is ki kell hagyni a Vila Real-i hétvége hátra lévő részét, ami súlyos bajnoki pontok elvesztésével járhat.

 

Íme Rob Huff sérült autója:

 

 

Tom Coronel megosztott egy érdekes videót a közösségi médiában, ami sokak számára megrázó lehet, de nagyon jól megmutatja a sportolók emberi oldalát. Ugyanis ha baj van, akkor azonnal jön a segítség, nem számítanak a fizikai határok.
Ide kattintva nézheted meg!

 

foto: fiawtcr , touringcartimes

Egyéb

Hozzászólások

  1. […] Zsolti autóját is. Utóbbi autóján – a #66-os Cuprán – volt nagyobb munka hiszen ahogyan már korábban beszámoltunk, Zsolti darálóba került az ominózus tömeg balesetben, Nagy Norbi autójának a jobb hátsó […]

A következő WTCR-futam: